„Derybos su Putinu baigtos.“ Ką dabar darys „Wagner“  ()

Po lėktuvo katastrofos Tverės srityje, dėl kurios žuvo Jevgenijus Prigožinas ir jo komanda, „Wagner“ šalininkai gali atkeršyti įvykio kaltininkams. Ekspertai mano, kad tai nesukels didelio masto „turbulencijos“ šalies viduje, tačiau ilgainiui tai gali turėti įtakos karo Ukrainoje eigai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-24 „Derybos su Putinu baigtos.“ Ką dabar darys „Wagner“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugpjūčio 23 d., trečiadienį, praėjus dviem mėnesiams po nesėkmingo vagneriečių sukilimo, visa „Wagner“ vadovybė žuvo lėktuvo katastrofoje. Privačiame lėktuve buvo Jevgenijus Prigožinas ir du jo pavaduotojai Dmitrijus Utkinas ir Valerijus Čekalovas. „Wagner“ keikia tuos, kurie atsakingi už savo „didvyrių“ mirtį ir pareiškia, kad po tokių įvykių jiems karo nebereikia.

„Focus“ iš ekspertų sužinojo, ar Rusijoje gali kilti naujų maištų Prigožino mirties fone.

Signalas visiems rusams

Politologas Olehas Posternakas įsitikinęs, kad Prigožino likvidavimas – viena iš žiniasklaidos erdvėje aptartų lėktuvo katastrofos Tverės regione versijų – buvo asmeniškai Putino garbės reikalas. Pokalbyje su „Focus“ ekspertas pažymi, kad politinis pažeminimas, kurį Rusijos lyderis patyrė birželį dėl „Wagner“ maišto, nors ir nesėkmingo, turėjo įtakos tolimesniems jo sprendimams. O tai, kad po sukilimo Prigožinas jautėsi užtikrintai ir netgi pasirodydavo didelio masto renginiuose, pavyzdžiui, Afrikos forume Sankt Peterburge, galiausiai sustiprino Kremliaus lyderiui būtinybę „pašalinti“ nepatogų asmenį ir pasiųsti aiškų signalą ne tik elitui, bet ir visiems rusams: „jis pasiruošęs viskam, kad išsaugotų esamą santvarką“.

Juk lėktuve, be Prigožino ir jo pavaduotojų, buvo stiuardesė ir pilotai, nesusiję su „Wagner“ vadovo veikla. Tai buvo valstybinio terorizmo aktas, kad visiems Rusijos Federacijos gyventojams tai yra konkretus ženklas, kad Putinas, siekdamas savo politinių tikslų darys viską“, – sako Posternakas.

Dėl šios priežasties artimiausiu metu Rusijos Federacijoje nekils politinės „turbulencijos“ dėl Prigožino nužudymo. Greičiausiai, anot Posternako, vagneriečiai nesiims veiksmų. Pirma, jie neturi tam resursų, o antra, Kremliuje po nesėkmingo Prigožino maišto birželį režimas dirbo su klaidomis ir veikia iš anksto. Dar vakare, iškart po avarijos, Rostove prie Dono policija buvo pakelta ant kojų gavus signalą, žinant, kad kai kurie samdiniai po lyderio mirties tikriausiai bus kupini pykčio ir keršto troškimo. Vienintelis būdas, kaip samdiniai gali atkeršyti, yra pašalinti tuos, kurie, jų manymu, buvo susiję su tuo, kas nutiko. Anot politologo Igorio Reitorovičiaus, toks scenarijus yra gana realus, nors artimiausiu metu revoliucijos jis nesukels.

 

Sistemos viduje gali būti keršto scenarijų teroro aktų lygmeniu. Jie gali nužudyti ką nors iš Gynybos ministerijos arba tuos, kurie yra laikomi kaltais dėl Prigožino mirties. Tačiau tai taip pat nebus priežastis pseudorevoliucijai. Rusijoje manau niekam neabejoja, kad Prigožinas ir kompanija žuvo dalyvaujant Rusijos Federacijos aukščiausioms valdžios institucijoms. O kas tai padarė, išleido džiną iš butelio. Dabar garantijų ir susitarimų nėra o problemą galima išspręsti ir tokiu nusikalstamu būdu. Todėl, jei po kurio laiko koks nors generolas mirs, visi sakys – „elgėsi berniokiškai“, – „Focus“ sako Reitorovičius.

Putinu negalima pasitikėti

 

Ekspertai mano, kad Prigožino žūtis gali turėti įtakos tolimesnei Rusijos Federacijos karinių operacijų Ukrainoje eigai. Anot Posternako, kariniu požiūriu vagneriečiai buvo stiprus dalinys. Prigožinas įvykdė jiems savo finansinius įsipareigojimus ir į jų išsilavinimą investavo daug laiko, pastangų ir pinigų, todėl jie buvo pavyzdys daugeliui Rusijos karių. O dabar, kai valstybė taip su jais pasielgė, motyvacija tęsti karą gali smarkiai sumažėti.

„Kariškiai gali galvoti, kodėl jie turėtų kovoti, kad vėliau visi būtų išžudyti kaip vagneriečiai ir likti be pagarbos ir materialinės paramos?“, – tęsia Posternakas.

Reitorovičius priduria, kad ateityje Rusija gali pamiršti aktyvų samdinių panaudojimą fronte, o Rusijos armijai teks ieškoti naujų mechanizmų, kaip į savo gretas verbuoti žmones.

„Rusijos Federacijos valdžiai liko tik vienas mechanizmas – nauja mobilizacijos banga. Nes anksčiau žmonių trūkumo fronte klausimas buvo sprendžiamas pasitelkus samdinius. Socialinio efekto šis mechanizmas neturėjo, nes daugiausia tie, kurie norėjo kovoti ar iš beviltiškumo įstojo į kariuomenės gretas pasirinko šį kelią, bet vis tiek savo noru. O dabar reikia grįžti prie mobilizacijos praktikos. O žmonės neturi motyvacijos. Tai gali turėti įtakos nuotaikai Rusijos visuomenėje“, – sako Reitorovičius.

 

Be to, ekspertų nuomone, „Wagner“ viršūnių žudynės turėtų būti dar vienas patvirtinimas Ukrainai ir Vakarams, kad su Putinu derėtis neįmanoma.

„Prigožinas jautėsi nerūpestingai, nes gavo asmenines Putino garantijas. Buvo susitarimas, kuris garantavo jo gyvybę, apie tai kalbėjo Lukašenka. O dabar paaiškėja, kad Putinas atsiėmė asmenines garantijas ir netesėjo žodžio, o tai reiškia, kad bet kokia sutartis su juo bevertė. Jis apgaus ir vis tiek darys kaip nori. Nėra prasmės vesti dialogus“, – sako Posternakas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()