„15 iš 17!!!“ Vakarų kariškiai apšalę. Ką Ukrainos kariai padarė su „Leopard 1A5“  ()

„Leopard 1“ tankai buvo gaminami 1965-1984 metais. Tai jokiu būdu nėra naujas ginklas. Taip, „Leopard 1A5“ pasirodė jau devintojo dešimtmečio pradžioje, bet tai nebuvo iš pagrindų naujas tankas. Todėl šios mašinos perspektyvos Ukrainoje atrodė miglotos. Bet instruktoriai, ruošiantys ukrainiečių įgulas, mano, kad „Leopard 1A5“ Ukrainoje pasirodys puikiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos tankų įgulos demonstruoja gerus šaudymo „Leopard 1A5“ tankais rezultatus, todėl instruktoriai mano, kad tinkamai naudojami „Leopard 1A5“ bus labai svarbus ir vertingas ginklas Ukrainai.

Vokiečių tankas „Leopard 1A5“ buvo sukurtas Šaltojo karo metais. Apskritai, „Leopard 1“ buvo vystomas 1956-1961 metais ir tarnybą pradėjo dar 1965. Aišku, po to šis tankas buvo ne kartą tobulinamas. Ir dabar „Leopard 1A5“ įgauna antrą gyvenimą Ukrainos fronte, rašo „The New York Times“.

Bandymų metu vienas iš ruošiamų „Leopard 1A5“ ukrainietiškų ekipažų sugebėjo pataikyti į 15 iš 17 taikinių iki 1400 metrų atstumu. Tai - įspūdingas rezultatas, ypač turint omenyje, kad ukrainiečiams tai - visiškai naujos, nepažįstamos mašinos. „15 iš 17 yra labai geras rezultatas. Dabar turime dirbti, kad greičiau pasiektume tikslus“, – sakė mokymams vadovaujantis Vokietijos pulkininkas leitenantas Marco Maulbeckeris.

Pratybų metu kariai šiuo metu mokomi atlikti koordinuotą puolimą - tai yra paskutinis 6 savaičių mokymų etapas. „The New York Times“ žurnalistai pastebi, kad „Leopard 1A5“ jau seniai buvo pašalintas iš Vokietijos kariuomenės tarnybos, o kai kurie senieji „Leopard 1A5“ instruktoriai jau seniai išėjo į atsargą. Vokietija pati dar turi „Leopard 1A5“ tankų ir šiuo metu jie yra gaivinami, žadinami, ruošiami tarnybai Ukrainoje. Štai „Rheinmetall“ turi 100 „Leopard 1A5“ tankų ir 88 iš jų ruošia Ukrainai, o FFG Ukrainai turi 90 tokių dovanų.

 

Nepaisant „Leopard 1A5“ tankų amžiaus, Vokietijos karininkai teigia, kad jie gali būti naudingi kaip tarpinis sprendimas. „Leopard 2A6“ yra daug brangesni. Apskritai, surinkti didesnį „Leopard 2“ tankų skaičių Ukrainai yra sunku, o štai „Leopard 1A5“ stovi nenaudojami. Taip, „Leopard 1A5“ turi tik 105 mm graižtvinį pabūklą, o ne 120 mm lygiavamzdį, kaip dabar NATO įprasta, ir jo šarvai nėra tokie tvirti, ir maksimalus 65 km/val. greitis nėra įspūdingas. Bet Ukrainai reikia šarvų, o mašinos naudingumas priklauso nuo taktikos. Juk pėstininkų kovos mašinos yra dar prasčiau šarvuotos ir ginkluotos, bet yra tiesiog nepakeičiamos. „Leopard 1A5“ kai kuriais atžvilgiais yra galingesnis už sovietinį T-72.

 

„Leopard 1A5“ turi ginklo stabilizavimo sistemą, naktinio matymo įrenginius ir gerą optiką. „Leopard 1A5“, kai buvo naujas, buvo giriamas kaip puikiai operacijoms tamsoje pritaikytas tankas. Be to, jis atbuline eiga važiuoja daug greičiau nei sovietiniai tankai, o tai svarbu mūšio lauke.

 

(132)
(9)
(123)

Komentarai ()