„JK užminavo savo tankus.“ Neįtikėtini pranešimai, kas nutiko „Challenger 2“ (Video)  (1)

Dar sausį britų žurnalistai pranešė, kad tarp Kijevo ir Londono vyksta derybos dėl tankų „Challenger 2“. Tuo metu britai esą reikalavo, kad jei tankai būtų pamušti, ukrainiečiai turės padaryti viską, kas įmanoma, kad įranga būtų pašalinta iš mūšio lauko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Informaciniame lauke jau antrą dieną diskutuojama apie Ukrainos fronte sudegusį britų tanką „Challenger 2“.

Internete pasirodė itin netikėta versija, kad britai esą uždėjo sprogmenis ant pagrindinių tanko mechanizmų, kad jo pralaimėjimo atveju slaptieji „Challenger 2“ komponentai ir mazgai nepatektų į rusų rankas, pasakoja „Bulgarian Military“.

Medžiagos autoriai rašo, kad tokią versiją palaiko tai, kad „Challenger 2“, kaip ir kitos karinės technologijos iš esmės, turi įrangą ir valdymo sistemas, kurios neturėtų patekti į blogas rankas. Tačiau tuo pat metu gandus paskleidęs šaltinis kelia klausimų. Paaiškėjo, kad tai Rusijos šaltinis „OverClockers“.

„Sprogstamasis užtaisas uždengė pagrindinius mechanizmus, o valdymas nebuvo atiduotas ekipažui. Gali būti, kad visa tai tik gandai, tačiau apskritai nieko stebėtino, kad daug norinčių sėsti ant užminuoto tanko buvo nerasta“, – rašoma Rusijos leidinyje.

Tačiau ekspertai pabrėžė, kad Rusijos leidinys nepateikė šaltinio savo teiginiams pagrįsti, todėl greičiausiai tai ne kas kita, kaip Rusijos propagandistų spėlionės.

„Tanko mechanizmų užminavimas tebėra neįrodytas teiginys, pagrįstas vien tik prielaidomis ir nuogirdomis“, – mano Vakarų ekspertai.

Britų bulvarinė versija

 

Kartu publikacijos autoriai atkreipė dėmesį į tai, kad dar sausį britų bulvarinis leidinys „The Sun“ pasidalijo informacija apie bendrus Kijevo ir Londono planus dėl tankų „Challenger 2“ – tuo metu žurnalistai pranešė, kad britai pareikalavo iš Ukrainos pusės, kad jei tankai būtų pamušti, Ukrainos kovotojai turės padaryti viską, kas įmanoma, kad technika būtų pašalinta iš mūšio lauko.

Remiantis Didžiosios Britanijos kariniais reglamentais, jei tankas yra apgadintas, pirmiausia reikia nedelsiant atlikti remontą vietoje. Priešingu atveju tankas turi būti gabenamas naudojant specializuotą šarvuotą remonto įrangą, specialiai sukurtą tokiems atvejams.

Tačiau liko neaišku, ką daryti susidarius kritinei situacijai, kai technikos evakuoti bus neįmanoma.

„Pačioje katastrofiškiausioje situacijoje tankas gali būti sunaikintas pačių karių“, – rašė „The Sun“.

 

Galų gale tariamai buvo sukurtas planas, sudarytas iš dviejų variantų. Pirmasis variantas numato strateginį britų tankų išdėstymą giliame užnugaryje, o tai leis apsaugoti juos nuo tiesioginės žalos. Antruoju variantu už kiekvieno tanko galima pastatyti evakuacinę transporto priemonę, pasirengusią nedelsiant ją išgabenti, kai atsiranda pirmasis pavojaus ženklas.

Pažymėtina, kad Didžiosios Britanijos gynybos ministras Grantas Sheppsas rugsėjo 6 dieną „Sky News“ kanalo eteryje patvirtino žiniasklaidos informaciją apie pirmojo „Challenger 2“ tanko sunaikinimą Ukrainoje.

Kalbant apie įgulos likimą, anot jo, sunaikinto tanko įgula nenukentėjo, o visi kariai yra gyvi, o tai rodo apie aukštą tanko išgyvenimo lygį ir pabrėžia aukštas sąjungininkų ukrainiečiams tiekiamos vakarietiškos technikos charakteristikas ir kokybę. Tuo pačiu metu Sheppsas mano, kad tanką greičiausiai sunaikino Rusijos artilerija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(7)
(29)

Komentarai (1)