„90 % mūsų žus. Pralaužėme pirmąją liniją, bet kokia kaina!“ Šturmo karys skelbia žiaurią paslaptį  (10)

Žurnalistų teigimu, 47-osios brigados medikai teigia, kad žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius skaičiuojamas keturženkliais skaičiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos gynėjai iš elitinių puolimo padalinių, kurie matė mirtį, pasakoja kas dedasi fronte. Jų prognozės skiriasi nuo to, apie ką kalba generolai ir karinė-politinė vadovybė po pirmosios Rusijos ginkluotųjų pajėgų linijos proveržio Zaporižios srities Robotynės rajone. Apie tai rašo „The Times“.

„Norint efektyviai kovoti, apskritai reikia bėgti priekyje, o ne leisti mirčiai bėgti paskui tave“, – sakė 23 metų Ukrainos karys iš „Skalos“ bataliono. Anot jo, jis yra pasirengęs mirti.

Žurnalistai rašo, kad šturmo brigadų gyvenimo trukmė fronto linijoje yra trumpiausia. Nuo liepos mėnesio, kai karys prisijungė prie Robotynės išlaisvinimo operacijų, kario padalinio personalas sumažėjo iki 25 proc.

„90 % čia esančių vaikinų taip pat mirs, - pridūrė jis. - Mes tai žinome. Žinoma, pravažiavome pirmąją rusų gynybos eilę. Bet, po velnių, už kokią kainą“.

Robotynės kaimas yra pirmoji iš trijų Rusijos ginkluotųjų pajėgų gynybos linijų. Tačiau brigados generolas Oleksandras Tarnavskis, Ginkluotųjų pajėgų operacijų vadovas pietuose, neseniai interviu Vakarų žiniasklaidai sakė, kad rusai metė 60 % savo išteklių Robotynės gynybai, ir išreiškė viltį, kad iki spalio liūčių Ukrainai bus lengviau nei pirmosios linijos prasiveržimo metu. Kitas tikslas – pereiti į kitą kontrpuolimo etapą – Azovo jūros pakrantės kryptimi.

Anksčiau buvo tikimasi, kad Vakarų šarvuota technika („Leopard“ ir „Bradley“) bus lemiami mūšio lauke. Tačiau pirmąsias gynybines linijas turi įveikti pėstininkai, kurie naktį prasiskverbia per minų laukus, o tada ateina Vakarų šarvuočių eilė.

„Bradley“ ir „Leopard“ yra gerai, kol jie neužvažiuoja ant minos ir negali pajudėti. Tada juos atakuoja Rusijos artilerija“, - sakė karys.

Anot jo, pagrindinė pamoka, kurią per vasarą išmoko Ukrainos ginkluotosios pajėgos, yra ta, kad pirmąsias atakas pėstininkai vykdo naktį pėsčiomis. O šarvuočiai pasirodo vėliau.

 

Šių labai motyvuotų puolimo brigadų sėkmė gali tapti pagrindiniu tolimesniu Rusijos gynybos struktūrų proveržiu.

Žurnalistai pažymi, kad iš pradžių į Vakarų šarvuočius turinčius dalinius, tokius kaip 47-oji mechanizuota brigada, dedamas dideles viltis, mūšio lauko realybė sugriovė.

47-oji brigada, kuri Vokietijoje buvo apmokyta ant pėstininkų kovos mašinų „Bradley“ ir „Leopard“ tankų, buvo įvertinta tiek Vakarų, tiek Ukrainos žiniasklaidos dar prieš prasidedant kontrpuolimui. Net ir nesant oro paramos – pagrindinis NATO karinės doktrinos elementas.

Tačiau be oro paramos ir ribotų galimybių išminuoti teritoriją, 47-oji brigada birželio mėnesį patyrė didelių nuostolių pietiniame fronte.

Žurnalistai remiasi padalinio medikų teiginiais, esą žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius skaičiuojamas keturženkliais skaičiais.

Mūšiai buvo tokie įnirtingi, kad kai kuriais atvejais 47-osios brigados medikų komandų pajėgos sumažėjo per pusę dėl aukų, kurias jos patyrė evakuojant sužeistuosius iš fronto. Nepaisant to, kad evakuacijos metu naudojami amerikiečių gamybos šarvuočiai M113.

 

Viena iš medikų komandų teigė, kad du jų M113 buvo sunaikinti per misiją netoli Robotynės. Sužeistųjų skaičius, kurį jie turėjo išvežti vienu metu, kartais viršydavo visų turimų šarvuočių galimybes.

„Techniškai M113 telpa keturi sužeistieji, - sakė vienos iš 47-osios brigados medikų evakuacijos komandų gydytojas Tarasas. – Kartą liepos mėnesį į vieną mašiną sukrovėme 24 sužeistus žmones. Tos liepos dienos buvo baisiausios. Mes tik skaičiavome nuostolius“.

Tarasas kalbėjo apie Rusijos bombardavimą, kuris tęsėsi kelias dienas po Robotynės išlaisvinimo. Sunaikinto kaimo apšaudymo intensyvumas buvo toks didelis, kad Ukrainos kariškiai tamsoje galėjo judėti tik šarvuotomis mašinomis.

„Prieš šešias naktis mums buvo pavesta ištraukti žuvusiuosius ir sužeistuosius iš „Bradley“, į kurį pataikė kažkoks naujas rusiškas sviedinys“, – sakė medikas.

 

Anot jo, ginklininko ištraukti nepavyko, nes jo kūnas įstrigo sunaikintame bokštelyje.

„Vairuotojui buvo nuplėšta galva. Manėme, kad galime paimti jo kūną, bet tada prasidėjo apšaudymas ir mes turėjome jį ten palikti“, – aiškino medikas.

Siaubas pietiniame fronte tampa įprastu ir nuslopina baimę, o kariškiai vis dar turi pakankamai emocijų, kad galėtų paniekinamai prieštarauti tiems Ukrainoje ir užsienyje, kurie tikėjo, kad greitas Vakarų karinės technikos perkėlimas sukels greitus rezultatus kare.

„Kai girdžiu žmones, sėdinčius ant sofų namuose ar užsienyje ir sakančius: „O, Ukrainos kariuomenė dabar turi Bredlį ir Leopardą, dabar parodys rusams“, – abiem rankomis suimu už galvos“, – sakė jis. Norėčiau, kad jie atvyktų čia ir pamatytų mūsų kovos tikrovę“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(121)
(5)
(116)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: