Viskas. Prasideda Šaltasis karas prieš Rusiją. Skelbiama apie galingus JAV veiksmus  ()

Viešumoje pasirodė informacija apie daugiau nei 50 amerikiečių naikintuvų F-35 perdavimą Didžiajai Britanijai ir planus statyti JAV karinę bazę Suomijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Focus“ svarsto, ar susiformavo tendencija stiprinti JAV galią žemyne ​​ir ar tai reiškia pasirengimą karui.

Suomijos prezidentas Sauli Niiniste paskelbė, kad šalies teritorijoje numatomas JAV karinis buvimas. Tai vyks ne NATO, o Gynybos bendradarbiavimo susitarimo (DCA) rėmuose.

„DCA sutartyje numatyta, kad JAV karinis buvimas Suomijos teritorijoje bus bent jau ribotas, bet bus <….> Jei kas nors įsiskverbs į šalies teritoriją, mes nedelsdami reaguosime“, – teigia Niiniste.

Derybos dėl naujos DCA tarp Suomijos ir JAV prasidėjo 2022 m. rugpjūčio mėn. Suomijos vyriausybės teigimu, DCA taps privalomu tarptautiniu susitarimu ir suteiks šiuolaikišką šalių bendradarbiavimo pagrindą. Pažymima, kad susitarimas bus grindžiamas NATO susitarimu dėl ginkluotųjų pajėgų statuso (NATO SOFA). Taigi DCA sustiprins Suomijos saugumą ir prisidės prie Suomijos, kaip NATO narės, įsipareigojimų vykdymo.

DCA sutartys jau galioja tarp JAV ir Norvegijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Švedija ir Danija taip pat veda derybas dėl jų užbaigimo regione. Verta paminėti, kad tokie dokumentai galioja ne tik NATO šalyse. DCA susitarimas yra sudarytas su Kenija, o neseniai buvo pasirašytas naujas susitarimas su Papua Naująja Gvinėja.

Šiandien JAV jau naudojasi Suomijos Rovaniemio oro uostu. Tikimasi, kad poreikiams bus sukurta aviacijos bazė Laplandijoje, kurioje įsikurs pirmieji naikintuvai F-35, kurius įsigijo Suomija.

Kalbant apie amerikiečių naikintuvus F-35, britų „The Telegraph“, remdamasis šaltiniais, pranešė apie dviejų eskadrilių perkėlimą į Lakenheath bazę. Tai yra, Didžioji Britanija gaus 54 modernius amerikiečių naikintuvus, galinčius nešti taktinius branduolinius ginklus, atlikti žvalgybą ir oro erdvės apsaugą.

Europoje jie pradėjo ruoštis karui savo teritorijoje

Nors oficialiai apie branduolinių galvučių išdėstymą nieko neskelbiama, britų stebėtojai šį žingsnį jau vadina įrodymu, kad Vakarų šalys jau įstojo į Šaltąjį karą prieš Rusiją.

„Visa tai reiškia JAV karinio buvimo Europoje stiprinimą. Maskvos imperializmas jau paleido pasaulinį konfliktą pasaulyje, visi ruošiasi galimam jo kariniam tęsiniui. Tai jau galima teigti. Štai kodėl JAV ir NATO sąjungininkai stiprinasi“, – „ Focus Bilberry“ pasakoja karinis analitikas Petro Černikas.

 

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, JAV paliko savo karines bazes daugelyje Europos šalių. Žinoma, kad jų yra Vokietijoje, Italijoje, Graikijoje, Ispanijoje, Danijoje, Turkijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Beje, taktiniai branduoliniai ginklai yra bazėse Vokietijoje ir Turkijoje.

Gynybos strategijų centro ekspertas, diplomatas Aleksandras Hara pastebi, kad Didžioji Britanija pereina prie F-35 iš kitų aviacijos platformų, todėl šie pristatymai jau seniai žinomi. F-35 gali nešti branduolines galvutes, tai yra jų techninės galimybės. Tačiau tai nereiškia, kad jie tai darys. Todėl žiniasklaida iš niekur sukūrė sensaciją.

„Kažkada šiuose naikintuvuose buvo aptikta kiniškų komponentų, todėl jų sandara buvo visiškai peržiūrėta, ar jie nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui. Tiesą sakant, dėl šių komponentų naikintuvų pristatymas vėlavo JAV oro pajėgoms. Ir F-35, apie kuriuos jie kalba, skaičius tiksliai sutaptų su tais, kuriuos britai turėjo gauti už savo oro pajėgų perginklavimą. Šį procesą planuojama užbaigti iki 2025 m.“, – aiškina jis „Focus“ .

Pasak jo, JAV karinio buvimo Europos žemyne ​​stiprėjimo tendencijas įvardinti dar anksti. Bet kokia tendencija priklausys nuo 2024 m. prezidento rinkimų rezultatų.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(38)
(1)
(37)

Komentarai ()