Skelbiama nereali GUR operacija. Naikinami „Wagner“ sąjungininkai (Video)  ()

Sudane buvo surengtas išpuolis prieš grupuotę, palaikančią „vagneriečius“. Įtarimas krito ant Ukrainos specialiųjų tarnybų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos specialiosios tarnybos gali dalyvauti operacijoje Sudane prieš „Wagner“ remiamas grupes. Tokią prielaidą padarė amerikiečių žurnalistai.

CNN pranešė, kad smūgis įvyko praėjus dviem dienoms po to, kai „Wagner“ padėjo pristatyti didelę ginklų vilkstinę į Sudaną. Šeši dronai užpuolė pikapus, važiuojančius per Šambato tiltą. Dar aštuoni nusitaikė į stovinčias transporto priemones, pastatus ir užpuolikus Omdurmane ir vakariniame Ombado priemiestyje.

Oficialiai Sudanas nieko nežino apie Ukrainos operaciją ir netiki, kad tai gali būti tiesa. Tuo pačiu metu Ukrainos žvalgyba situaciją komentuoja nevienareikšmiškai.

„Negalime to nei patvirtinti, nei paneigti. Tai ypač pasakytina ir apie Afriką. Taip pat galime prisiminti generolo Budanovo žodžius, kad Ukraina sunaikins Rusijos karo nusikaltėlius bet kurioje pasaulio vietoje, kad ir kur jie būtų", – sakė jis Andrijus Jusovas.

Kas yra už atakos?

Operacija Sudane, kurioje tikriausiai dalyvauja Ukrainos specialiosios tarnybos, gali būti dalis pasirengimo karinei kampanijai prieš „Wagner“ Afrikos žemyne, mano tarptautinis saugumo ekspertas Tarasas Žovtenko. Vienas iš tokio plano įgyvendinimo variantų – bendras „darbas“ su prancūzais.

„Po Prigožino mirties Rusijos Federacijos Gynybos ministerija bandė perimti kovotojų operacijų Afrikoje kontrolę, kad nuramintų jų sąjungininkus. Rusai išsiuntė generolą Surovikiną į Alžyrą, kurio karinė karjera buvo faktiškai pasibaigusi, ir netrukus pasirodė naujienos apie naujos karinės kompanijos sukūrimą.

„Dėl įvairių vidinių priežasčių nepavyko sutvirtinti samdinių. Silpnų „Wagner“ pozicijų fone ECOWAS paskelbė karinę operaciją Nigeryje, juos palaikė Prancūzija. Norint pradėti karinę kampaniją, reikia susilpninti rusų samdinius kitose žemyno dalyse, kad jie negalėtų pakenkti Vakarų šalių remiamoms pajėgoms“, – sakė Žovtenko.

 

Anot užsienio politikos ir saugumo eksperto Oleksandro Haros, Ukrainos specialiosios tarnybos anksčiau vykdė operacijas Afrikoje, jos tiesiog vykdė ne ardomąją veiklą, o išskirtinai žvalgybą. Ryšium su vagneriečių dalyvavimu kare prieš Ukrainą, specialiosios tarnybos turėjo pagrindą išvyti Rusijos samdinius iš žemyno, kur jie ir toliau vykdo agresyvius veiksmus, propaguodami Rusijos Federacijos interesus.

 

„Žvalgyboms būdinga veikti kitų valstybių teritorijose, o tai gali būti nesuderinama su vietiniais teisės aktais. Už tai specialiųjų tarnybų darbuotojai yra gaudomi, bandomi teisti, tada keičiami. Izraelis tokiems atvejams turi „Mossad“ agentūrą. Tarptautinės teisės požiūriu tai neteisėta. O kai „Mossad“ „dirba“ kitų šalių teritorijoje tai sukelia diplomatines diskusijas. Tačiau tarptautinė teisė sukurta džentelmeniškoms šalims, kuriose nėra teroristų“, – samprotavo Hara.

Pagal „Mossad“ principą

Žovtenko priduria, kad Izraelio „Mossad“ žvalgyba, kuri visų pirma vykdo nusikaltėlių likvidavimo operacijas, nuo pat pradžių buvo sukurta sukarintoms užduotims atlikti.

 

„Jei lyginsite mus su „Mossad“, galite palyginti su pirmuoju etapu, kai Izraelio žvalgyba buvo pusiau įsitraukusi į sabotažo operacijas. Mūsų specialiosios tarnybos dabar eina panašiu keliu. Ji turi daug užduočių sąsajoje su karu. Šis požiūris padėjo Izraeliui kovoti už savo išlikimą“, – sako jis.

 

Tam, kad Ukrainos specialiosios tarnybos dirbtų pagal „Mossad“ principą – vykdytų teisingumą prieš karo nusikaltėlius, reikalinga teisinė bazė. Tokios operacijos planuojamos, jei nusikaltėlių neįmanoma patraukti baudžiamojon atsakomybėn kitu būdu: pasiekti ekstradicijos ar teismo procesą kitų šalių, kuriose jie yra, teritorijoje. Šiuo atveju taikomas radikalus metodas, tačiau esant teisiniam pagrindui – tarptautinio ar nacionalinio teismo sprendimas.

„Jei turėsime tokius mechanizmus, tai nebus laikoma kažkuo, kas vyksta už teisės srities ribų“, – pažymi Žovtenko.

Specialiosios tarnybos atsižvelgia ir į kitus aspektus. Visų pirma, kurių šalių teritorijoje darbas atliekamas. Jei tai draugiška šalis, pasak Haros, tokios operacijos gali pakenkti valstybių santykiams.

Panaši taktika

Ekspertai pokalbyje su „Focus“ taip pat pastebi, kad Sudane galėtų dirbti ir kitų šalių specialiosios tarnybos, pasitelkdamos ukrainietišką taktiką. Žovtenko teigimu, praktiškai visi Kijevo sąjungininkai žino, kaip veikia Ukrainos kariuomenė, nes Rusijos ir Ukrainos kare dalyvauja savanoriai iš viso pasaulio. Hara priduria, kad panašius metodus galėtų naudoti net vietinės grupės Sudane.

 

 

„Tokiu stiliumi gali dirbti bet kas iš rusų ar europiečių. Tai gali būti kokios nors vietinės grupuotės Sudano viduje. Mūsų pavyzdys parodė, kad tai nebrangu ir efektyvu. Kita istorija, ar operacija buvo vykdoma taip, kad būtų apkaltintos Ukrainos specialiosios tarnybos, kaip buvo detonavus „Nord Stream“ dujotiekeius“, – sako Hara.

Kalbant apie įrangos klausimą, ekspertai pastebi, kad tokioms operacijoms galėtų būti naudojami 500-600 dolerių kainuojantys dronai. Tai nedidelės išlaidos, jei atsižvelgsite į galimą specialiųjų tarnybų darbo tikslą.

„Jei ten buvo žmonių, kurie yra svarbūs Rusijos Federacijos pelno, kuris vėliau paverčiamas ginklu, gavimo grandinėje, tikslai yra pateisinami. Kadangi Prigožino imperija remiasi išteklių išsiurbimu iš Afrikos – deimantų, aukso ir kt.“, – reziumuoja Hara.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()