Rusai pakraupę. Įvyko įspūdingiausios Ukrainos GUR operacijos užsienyje (Video)  ()

Ukrainos žvalgai ne kartą parodė savo įgūdžius ir sugebėjimus. Nuo didelio masto karo pradžios GUR operacijų efektyvumas ir užmojai išaugo daug kartų. Žiniasklaida neatmeta, kad GUR kariai galėjo būti susiję net su įvykiais Sudane.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2014 metų Rusijos įsiveržimo į Ukrainą Vyriausiasis žvalgybos direktoratas (GUR) vykdo operacijas tiek laikinai okupuotose teritorijose, tiek užsienyje. „Focus“ sudarė Ukrainos karinės žvalgybos specialiųjų operacijų už Ukrainos ribų sąrašą.

Dar prieš prasidedant plataus masto Rusijos Federacijos invazijai į Ukrainą, Ukrainos žvalgyba kartu su kitomis specialiosiomis tarnybomis vykdė sudėtingas operacijas. Po vasario 24-osios jų mastai ir geografija tik išsiplėtė. Laikraštis „The Times“ netgi rašė, kad Vakarų sąjungininkai turėjo apriboti kai kurių operacijų, kurias planavo generolas leitenantas Kyrylo Budanovas, užmojus.

Ukrainiečių operacijos stilius – kas užpuolė „Wagner“ partnerių pajėgas Sudane

Rugsėjo 20 d. CNN paskelbė straipsnį, kuriame teigiama, kad už atakas prieš „Wagner“ Sudane gali būti atsakingos Ukrainos spec. tarnybos. „Wagner“ remiamos Greitosios paramos pajėgos buvo užpultos bepiločiais orlaiviais. Išpuolis įvyko netoli Sudano sostinės Chartumo.

Šaltinis Ukrainos kariuomenėje teigė, kad už atakų slypi Ukrainos specialiosios tarnybos.

„Tai nebuvo Sudano kariuomenės darbas. Tikriausiai atsakingos Ukrainos specialiosios tarnybos“, – sakė šaltinis.

Taip pat pastebimi „būdingi ukrainietiško stiliaus išpuolių požymiai“. Viename iš dronų valdymo pultų matoma ukrainietiška sąsaja.

Bepiločiai orlaiviai-kamikadzės plačiai naudojami Ukrainos kare ir dar nėra paplitę Afrikos kontingente.

GUR atstovas Andrijus Jusovas nepatvirtino ir nepaneigė Ukrainos dalyvavimo atakose.

„Negalime to nei patvirtinti, nei paneigti. Tai ypač pasakytina apie Afriką. Taip pat galime prisiminti generolo Budanovo žodžius, kad Ukraina sunaikins Rusijos karo nusikaltėlius bet kurioje pasaulio vietoje, kad ir kur jie būtų“, – sakė jis.

Civilių gyventojų evakuacija iš Afganistano

2021-ieji įsiminė tuo, kad JAV nusprendė išvesti kariuomenę iš Afganistano, o Talibano judėjimas perėmė visą šalies teritoriją. Daugelio šalių piliečiai susidūrė su skubios evakuacijos būtinybe. To paties norėjo ir daugelis afganų, kurie nepripažino Talibano ir padėjo užsieniečiams. Be kitų, Afganistane buvo ir Ukrainos piliečių, kuriuos reikėjo evakuoti.

 

GUR planavo ir vykdė operaciją Kabulo oro uoste. Ukrainos karinis transporto lėktuvas Il-76 sugebėjo evakuoti grupę Ukrainos piliečių ir trečiųjų šalių piliečių.

Ukrainos kariškiai turėjo užduotį: išeiti už oro uosto perimetro, užmegzti ryšį su reikalingais asmenimis ir atvežti juos į oro uostą. Operacija buvo sudėtinga logistiškai ir techniškai dėl kraštovaizdžio prie oro uosto ypatumų. Pagarbos iš Vakarų šalių Ukraina pelnė ir už tai, kad padėjo evakuoti vertėjus ir žurnalistus.

GUR specialiosios operacijos Rusijos teritorijoje

Verta paminėti, kad toli gražu ne visos GUR operacijos buvo viešai praneštos. Dauguma detalių nėra viešos – ir tai nėra faktas, kad pasibaigus karui kas nors pasikeis. Todėl apie operacijas dažnai sužinoma tik iš žiniasklaidos ir tik kartais iš oficialių valstybės vyriausybės pareiškimų.

Oficiali karinės žvalgybos pozicija yra ta, kad priešai turi būti sunaikinti bet kurioje pasaulio vietoje, taip pat ir Rusijos Federacijos teritorijoje. Nuo pirmųjų pilno masto invazijos mėnesių GUR buvo suformuotas dalinys, o dabar – „šamanų“ batalionas, kurio kovotojai vykdo operacijas už priešo linijų.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(27)
(2)
(25)

Komentarai ()