Lipni juosta ir bombos. Kaip ukrainiečiai išradingai šluoja priešus  ()

Žurnalistai aplankė prie pat fronto veikiančius ukrainiečių dronų operatorius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

AP žurnalistai lankėsi Svatovo mieste šiaurės rytų Ukrainoje. Ten dislokuotas dalinys, kurio vadas pravarde La Gioconda papasakojo, kaip  Ukrainos gynėjai dronais-kamikadzėmis naikina rusų techniką.

Visi šio dalinio kovotojai yra savanoriai, daugelis jų anksčiau neturėjo karinės patirties. Pasislėpęs ūkiniame pastate, kurį apšviečia tik menka rytinė šviesa, pilotas, žinomas slapyvardžiu Bakeneko, sėdi už pagrindinio ekrano ir valdo droną, kuris akimirksniu pakyla į orą, sklando virš žalių laukų, užpildytų rusų technikos ir karių. Žurnalistų akivaizdoje Bakeneko pasiunčia sprogmenų pripildytą droną į sovietinį tanką, kurį prieš kelias minutes pastebėjo oro žvalgybos kariai.

Šalia yra kitas kareivis, kuris prieš karą buvo pardavimų vadybininkas. Jis ruošia bombas dronams. Jis naudoja lanksčius plastikinius laikiklius ir lipnią juostą, kad pritvirtintų užtaisus ir didesnes baterijas, paversdamas nebrangų komercinį droną žudymo mašina.

Žurnalistai išsiaiškino, kad saulei tekant Rusijos kariai rytų pusėje turi gerą apšvietimą ir savo dronų pagalba apžiūri Ukrainos pozicijas. Tačiau šis pranašumas nublanksta po pietų, kai Ukrainos dronų pilotai gali pastebėti judančius Rusijos pėstininkų šešėlius. Tačiau norint šukuoti didelį plotą ieškant taikinių, vis tiek reikia kelių valandų, nes Rusijos kariai geriau slapstosi ir maskuojasi medžių tankmėje.

 

Tačiau kai Bakeneko taikinys pasirodo ekrane, jis staiga papurto nuotolinio valdymo pultą ir dronas neria žemyn. „Puiku, pataikėme“, – lakoniškai pasakė La Gioconda, žiūrėdamas į ekraną, kuriame matėsi iš tanko kylantis dūmų stulpas.

(26)
(0)
(26)

Komentarai ()