Psichologinis efektas. Ar „Abrams“ sugebės pakeisti karo lauko žaidimo taisykles?  ()

Amerikiečių sunkieji tankai Ukrainoje yra reikšmingesni psichologiškai nei fiziškai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Analitikai teigia, kad „Abrams“ tankai tikrai padės sustiprinti gynybos pajėgų sėkmę pralaužus pirmąją Rusijos gynybos liniją. Tačiau jų vertė išryškės po didesnio proveržio, nes jie pasižymi mobilumu, savo ugnies galia ir apsauga.

Pirmoji amerikietiškų M1 „Abrams“ pagrindinių kovos tankų partija atvyko į Ukrainą ir kariuomenė tikisi, kad jie sustiprins Ukrainos pajėgų ugnies jėgą besivystančio kontrpuolimo metu. Tuo tarpu Vakarų ekspertai mano, kad „Abrams“ tikrai padės įtvirtinti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sėkmę, bet neturės didelės įtakos strateginiam kovinių operacijų žemėlapiui, palyginti su vokiečių „Leopard 2“ ir britų „Challenger 2“, praneša „Breaking Defense“.

Buvęs Didžiosios Britanijos karališkojo tankų pulko vadas Hamishas de Brettonas-Gordonas interviu leidiniui sakė, kad amerikiečių sunkieji tankai Ukrainoje yra reikšmingesni psichologiškai nei fiziškai. 

„Tas faktas, kad V. Putinas savaitgalį Rusijos gynybos ministrui Sergejui Šoigu pasakė, kad turi keturias savaites sustabdyti atsakomąjį puolimą, suteikia jausmą, jog kortų kaladė pradeda byrėti“, – pridūrė H. De Brettonas-Gordonas.

 

Kitas gynybos ir karo analitikas Johanas Michelis pažymėjo, kad amerikiečių tankai turėtų sustiprinti gynybos pajėgų pozicijas. Kartu jis kritikuoja Vašingtono lėtumą, kuris tankus galėjo duoti anksčiau. Eksperto teigimu, tokio tipo įrangos tiekimas neturėtų būti laikomas „lūžio tašku“, nes tam reikia turėti pranašumą ore.

„Šiuo metu Ukraina patiria didelių sunkumų, nes neturi pranašumo ore, o kai bandai įveikti ar nugalėti stipriai įtvirtintą poziciją be pranašumo ore, tai yra labai skausminga ir brangu“, – aiškino J. Michelis.

 

Tačiau ekspertai mano, kad Vakarų tankai galėtų padėti konsoliduoti laimėjimus, pasiektus Ukrainos kariams pralaužus pirmąją Rusijos gynybos liniją, jei Ukrainos ginkluotosios pajėgos gaus ilgo nuotolio raketas. „Abrams“ tankų vertė išaiškės, jei įvyks didesnis fronto linijos proveržis, nes jie turi puikų mobilumą, ugnies jėgą ir apsaugą, ypač palyginti su rusiškomis transporto priemonėmis.

„Kai Ukrainos kariai pravažiuos šią gynybos liniją, tarp jų ir Kerčės tilto nieko nebeliks“, – pridūrė jis ir prognozavo, kad tilto kontrolė tuo metu bus lemiamas momentas kare.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()