Ukraina pasibaisėjusi, ko karius išmokė NATO. „Juos nedelsiant reikia siųsti į užnugarį“  (2)

NATO instruktoriai kariuomenės karių nemokė dirbti su bepiločiais orlaiviais, o atsakymų į klausimus ieškojo „YouTube“. Kovotojai siūlo instruktoriams apsilankyti Ukrainos fronto linijoje ir pamatyti, kaip viskas vyksta iš tikrųjų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2022 metų vasaros Ukrainos kariuomenė pradėjo mokytis iš kolegų iš NATO šalių. Visų pirma, dešimtys tūkstančių naujų ginkluotųjų pajėgų naujokų buvo apmokyti Didžiojoje Britanijoje, o Vokietijoje kariai įgijo įgūdžių dirbti su Vakarų šarvuočiais – tankais „Leopard“, pėstininkų kovos mašinomis „Bradley“ ir M109 „Paladin“. Jie taip pat išmoko šaudyti šiuolaikiniais ginklais, savaeigiais ginklais ir automatinėmis ginklų sistemomis.

2023 metų rugsėjį kariai pareiškė prieštaraujantys NATO šalių instruktorių jiems siūlomos mokymo programos turiniui. Apie situaciją rašė laikraštis „Le Monde“.

Leidinys kalbėjosi su keliais Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariais, esančiais pietiniame ir rytiniame fronto flanguose. Kovotojai taip pat buvo apmokyti Vokietijoje ar Didžiojoje Britanijoje ir nustatė, kad NATO šalių instruktoriai juos ruošė karinėms operacijoms, kurių Ukrainoje nėra.

Instruktoriai moko pagal vakarietiškus standartus: pavyzdžiui, turi būti stipri oro parama, tankai turi judėti kolonomis, tranšėjos turi būti seklesnės, o išminavimas – visiškas. Tuo tarpu karo realijos yra tokios, kad Ukrainos kariai negali pritaikyti iš Vakarų įgytų mokymų. Todėl kartais jie gauna daugiau naudingos informacijos iš „YouTube“ nei iš instruktorių.

Kovotojai, su kuriais kalbėjosi žurnalistai, yra patyrę kariai. Kiekvienas iš jų išsakė savo pastabas dėl NATO mokymo programų turinio.

Netoli Kliščiivkos, į pietus nuo Bachmuto, „Le Monde“ žurnalistai susitiko su minosvaidžių dalinio vadu Ivanu Stepanovyčiumi. Pirmiausia jis pareiškė, kad negali sau leisti siųsti patyrusių karių mokymams – jie reikalingi kovai. Jis pažymėjo, kad amunicijos aprūpinimas šiuo metu yra normalaus lygio, tačiau frontui trūksta žmogiškųjų išteklių.

Kita vertus, tankų brigados vadas Jevhenas įsitikinęs, kad į mokymus turėtų būti siunčiami patyrę kovotojai. Jis pasakojo, kad atvykus ką tik užsienyje apmokytiems naujokams, juos reikėjo nedelsiant siųsti į užnugarį papildomiems mokymams. Kaip paaiškėjo, jie buvo mokomi žengti į priekį tankų kolonose. Tačiau Zaporižios mūšio lauke tai pasirodė netinkama taktika ir jie nežinojo, kaip elgtis kitaip.

 

Kitas kovotojas, 24 metų karys, einantis pareigas netoli Bachmuto. 2022 m. liepą jis mokėsi Didžiojoje Britanijoje ir atkreipė dėmesį į netikslaus instrukcijų vertimo problemą. Visų pirma, instruktorius paaiškino, kad mūšio lauke reikia „pagalvoti apie savo saugumą prieš nerimaujant dėl ​​sužeistųjų“. Tuo tarpu vertėjas išsakė kiek kitokią tezę: „Jei kas nors sužeistas, nužudyk jį dėl savo saugumo“.

Karys taip pat pasakojo, kad mokymai vyko nuo karo realijų nutolusioje aplinkoje: nebuvo mokoma įveikti minų laukų, judėti priešo ugnimi, saugotis snaiperių. Jie buvo mokomi atskirti rusiškus šarvuočius, bet ne kaip juos sunaikinti. „Net apkasų gylis skyrėsi nuo mūsų“, – sakė ukrainietis.

28 metų kovotojas Vadimas šaukiniu „Nesquik“ 2020 metais buvo apmokytas Vokietijoje. Jis tvirtina: viskas, ką jis parsivežė, yra informacija apie tiekimo derinimo sistemą. Pagal mokytojų sumanymą, viskas turėjo vykti pagal tokią idealią schemą: „Į saugyklą niekas neina. Dėl kiekvienos užklausos susiderame, pasikeičiame kontaktine informacija, pristatome“.

 

Vyras siūlo NATO instruktoriams atvykti mėnesiui į frontą ir tiksliai suprasti, kaip vyksta tikri mūšiai. Tada jie pamatys, kad rusai moka mokytis ir kaskart sugalvos naujus kovos su ginkluotomis pajėgomis būdus. „Siūlau NATO mėnesiui siųsti žmones į frontą, jie tai pamatys. Situacija keičiasi kiekvieną dieną“, – aiškino karys.

33 metų Vasylis šaukiniu „Papik“ kartu su 200 bendrapiliečių Didžiojoje Britanijoje praleido 35 dienas. Jis mokytojams paaiškino, kad „NATO nurodymai Ukrainoje, kur vyksta apkasų karas, negalioja“. Atrodo, kad jo žodžių nebuvo paisoma. Kovotojai prašė išmokyti naudotis bepiločiais orlaiviais. Tačiau jie išgirdo atsisakymą, kad „jie nėra NATO mokymų dalis“. Kartais instruktoriai atsakymų į mokinių klausimus ieškodavo „Youtube“, žurnalistai citavo kariškio žodžius.

 

Išminuotojai taip pat nėra mokomi taip, kaip reikalauja tikras karas, įsitikinęs vienas iš karių, šiuo metu mokantis pėstininkus išminuoti. Pagal NATO standartus išminavimas turi būti „humanitarinis“ – tai yra, visas laukas turi būti išminuotas iš karto. Tačiau tam nėra nei laiko, nei žmonių, nei sąlygų. Todėl kariai gali tik išvalyti juostą kariuomenės daliniams pravažiuoti, o tai neatitinka to, ko mokė Vakarų instruktoriai.

Taip pat vyko pokalbis su žmogumi, kuris remontuoja kariuomenės žinioje esančią šarvuotą techniką ir kitą karinę techniką. Vyriškis pabrėžė, kad jis su komanda moka remontuoti seną sovietinę techniką – moka, atsarginių dalių turi pakankamai. Jie nežino, ką daryti su vakarietiška įranga: „mes nežinome, kaip elgtis su amerikietiškais „Bradley“. Yra per daug elektronikos, o vokiško „Leopard“ mes niekada nematėme“.

Pažymėtina, kad Ukrainos kariai mokosi daugelyje NATO šalių: Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Lenkijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(6)
(34)

Komentarai (2)