JAV ir ES skubiai surengė slaptas derybas su Rusija. „Politico“ skelbia, kas nutiko  ()

Aukšto rango JAV ir ES pareigūnai surengė slaptas skubias derybas su Rusijos atstovais Turkijoje likus kelioms dienoms iki konflikto Kalnų Karabache.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-04 JAV ir ES skubiai surengė slaptas derybas su Rusija. „Politico“ skelbia, kas nutiko  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai rašo „Politico“.

„Susitikimas žymi retą – nors galiausiai nesėkmingą – Maskvos ir Vakarų kontaktą rimtais saugumo klausimais, nes 2022 m. vasario mėn. ataka prieš Ukrainą pakenkė įprastai diplomatijai“, – pažymėjo „Politico“.

Vyresnysis diplomatas, žinantis apie diskusijas, sakė, kad susitikimas įvyko rugsėjo 17 d. Stambule, siekiant, kad Azerbaidžanas nutrauktų devynis mėnesius trukusią Lačino koridoriaus, vedančio į Kalnų Karabachą, blokadą ir leistų humanitarinės pagalbos konvojams atvykti iš Armėnijos.

Anot jo, susitikime buvo kalbėta apie tai, kaip užtikrinti maisto ir degalų tiekimą maždaug 100 000 Kalnų Karabacho gyventojų.

JAV atstovavo Vašingtono vyresnysis patarėjas derybų Kaukaze klausimais Louisas Bono, o ES – Toivo Klaara. Rusijos Federacija atsiuntė Igorį Chovajevą, kuris yra specialusis V. Putino atstovas Armėnijos ir Azerbaidžano santykiuose.

Kaip pažymi „Politico“, slaptas susitikimas yra reto Maskvos ir Vakarų kontakto rimtais saugumo klausimais pavyzdys, nes Rusijos prezidento Putino invazija į Ukrainą 2022 metų vasarį pakirto tradicinę diplomatiją.

 

Klaara, siekdamas išvengti nesusipratimų su pašnekovais, „pastaraisiais metais“ stengėsi išlaikyti atviras linijas daugelyje frontų, taip pat ir derybose su Chovajevu bei Rusijos užsienio reikalų viceministru Michailu Galuzinu, pažymi diplomatas.

JAV valstybės departamento atstovas atsisakė komentuoti susitikimą.

Vienas JAV pareigūnas, pageidavęs likti anonimiškas, aiškino, kad diskusijos kilo dėl supratimo, kad Kremlius vis dar turi įtakos regione.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(6)
(-3)

Komentarai ()