Kraupus tikslas. Kodėl Rusija skubiai organizuoja branduolinio karo pratybas  ()

Pirmą kartą istorijoje Rusijoje bus surengtos didelio masto pratybos, susijusios su branduoline grėsme.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-02 Kraupus tikslas. Kodėl Rusija skubiai organizuoja branduolinio karo pratybas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai mano, kad Rusijos Federacijos vadovybė ruošiasi arba imituoja pasirengimą „naujam Černobyliui“, siekdama sustabdyti Ukrainos pajėgų kontrpuolimą, taip pat užkirsti kelią Ukrainos įtakai TATENA direktorių taryboje.

Antradienį, spalio 3 d., Rusija surengs didelio masto civilinės gynybos pratybas, susijusias su numanoma branduolinio karo grėsme.

Šių priemonių įgyvendinimo „operacinėje užduotyje“ numatytas scenarijus: tariamai Rusijos Federacijos „atskirų subjektų“ teritorijoje įvyko keli branduoliniai sprogimai. Tuo pačiu metu sprogimai buvo „priešo modernių ilgo nuotolio ginklų panaudojimo“ rezultatas, kuris įvyko dėl „didėjančios įtampos prie Rusijos Federacijos sienų“.

Dėl branduolinių smūgių infrastruktūra buvo visiškai sunaikinta ir sunaikinta 70 % būsto fondo. Kai kuriose vietovėse susiformavo „stiprios radioaktyviosios taršos, ypač dėl masinio naikinimo ginklų naudojimo“, zonos. Be sunaikinimo, galimos avarijos hidrauliniuose, cheminiuose ir radiacijos pavojinguose įrenginiuose.

Mokymuose dalyvaus visi atsakingi asmenys: nuo civilinės gynybos vadovų iki valstybinių korporacijų vadovų.

Branduolinio šantažo skatinimas

Tarasas Žovtenka, tarptautinio saugumo ekspertas, pažymi, kad pasirengimas didelio masto pratyboms Rusijoje dėl tariamos branduolinės grėsmės turi keletą priežasčių. Pirmiausia Rusijos Federacijos vadovybė ketina patikrinti bombų slėptuvių pasirengimą: ar jos sugebės apsaugoti gyventojus, jei Ukrainos atakos laikinai okupuotame Kryme, taip pat Rusijos Federacijos teritorijose, sustiprės.

Antroji didelio masto pratybų priežastis – branduolinio šantažo skatinimas. Pasak eksperto, Rusijos branduolinis šantažas, nukreiptas į Kijevo Vakarų partnerius, pastaruoju metu suaktyvėjo informacinėje erdvėje.

 

„Prieš kelias dienas pasirodė informacija apie tam tikrą datą – spalio 4 d. – prie kurios pririšta dar viena šantažo banga. Jeigu Ukraina nesutiks derėtis su Rusijos Federacija, tuomet rusai neva pagalvos apie branduolinio ginklo panaudojimą. Pasirodė informacija, kad tariamai Putinas davė laiko Rusijos gynybos ministrui Sergejui Šoigu iki spalio pabaigos, kad sustabdytų Ukrainos kontrpuolimą. Visos šios istorijos skirtos mūsų Vakarų partneriams. Rusija žaidžia Trečiojo pasaulinio karo baime“, - mano Žovtenko.

Ekspertas priduria, kad nors branduolinio karo grėsmė yra reali, kadangi Putinui nebus sunku duoti atitinkamą įsakymą, Vakarų šalių atstovai oficialiais ir neoficialiais pareiškimais ne kartą perspėjo, kad atsakas bus rimtas, o Rusijos Federacija. supranta visas rizikas.

„Praėjusią vasarą Vakarai aiškiai pasakė, kad pasekmės bus rimtos. Tuo metu Rusijos vadovybė pareiškė, kad yra prieš branduolinį karą. Taip pat pagrindinės jų sąjungininkės – Indija ir Kinija oficialiai teigia, kad branduolinio ginklo naudojimas yra raudonoji riba, o Rusija supranta visas pasekmes – ir politines, ir fizines“, – priduria Žovtenko.

Pasiruošimas teroristiniam išpuoliui?

 

Tačiau rusai „naująjį Černobylį“ gali laikyti rimtu scenarijumi, sako „ Focus“ pašnekovai. Pasak Nacionalinio strateginių studijų instituto eksperto Oleksijaus Jižako, didelio masto pratybos gali signalizuoti apie pasirengimą teroristiniam išpuoliui vienoje iš atominių elektrinių arba tokio pasirengimo imitaciją.

„Galbūt kalbame apie incidento rengimą savo teritorijoje, nors jie ir Zaporižios AE laiko savo teritorija. Tai yra „naujojo Černobylio“ grėsmės aktualizavimas, jei Ukraina ir toliau žengs į priekį, prasibraus pro jūros blokadą ir darys įtaką TATENA sprendimui po to, kai buvome išrinkti į Valdytojų tarybą. Neatmetant, kad tik tuo atveju jie gali pasiruošti nuslėpti „nepaprastąją padėtį“, jei staiga Putinas neišgyvens savo gimtadienio. Tokia tradicija egzistuoja autoritarinėse šalyse“, – „ Focus“ pasakoja Jižako.

 

Anot Žovtenko, Rusija gali ryžtis teroristiniam išpuoliui Zaporižios AE, siekdama sustabdyti Ukrainos kontrpuolimą, o kai to neįvyks – „parduoti“ savo išėjimą iš atominės elektrinės teritorijos kaip „pergalę“.

„Šiame fone pasirodė propagandinės istorijos, kad Ukraina tariamai ruošia operaciją atominei elektrinei išlaisvinti, o tai gali sukelti žmogaus sukeltą nelaimę. Šiuo metu vykstančios pratybos Rusijos Federacijoje gali būti panaudotos visų pirma siekiant sustiprinti šantažą šia kryptimi“, – pažymi ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(5)
(2)

Komentarai ()