Pirmosios išvados iš „Hamas“ atakos. „Geležinis kupolas“ kiauras, „Merkava“ bejėgė prieš droną ir žvalgybos nesėkmės (Video)  ()

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) objektyviai laikomos vienomis pajėgiausių kariuomenių pasaulyje, tačiau ji taip pat pasirodė nepasirengusi šiuolaikinio mūšio lauko realybėms.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-07 Pirmosios išvados iš „Hamas“ atakos. „Geležinis kupolas“ kiauras, „Merkava“ bejėgė prieš droną ir žvalgybos nesėkmės (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmosios didžiulės „Hamas“ atakos prieš Izraelį valandos jau leidžia daryti pirmąsias išvadas iš mūšio lauko, kuris ilgus metus buvo laikomas itin specifiniu ir paremtas visišku IDF pranašumu prieš visus galimus priešininkus, ypač prieš kovotojus iš Gazos.

Tačiau teroristų surengtos atviros skerdynės kartu su didžiule raketų salve jau leidžia daryti pirmąsias išvadas.

Žvalgybos nesėkmė

Ir reikia pradėti nuo to, kad dabartiniai įvykiai akivaizdžiai nustebino Izraelio saugumo pajėgas. Ir pirmoje vietoje yra žvalgybos nesėkmė. Nepaisant to, kad Izraelis dešimtmečius kuria savo tinklą, kuris leido įspėti apie išpuolius ir iš anksto pašalinti teroristinių išpuolių grėsmę, sistema žlugo.

Pati „Hamas“ ataka buvo parengta iš anksto ir išsiskyrė masiškumu bei koordinuotumu. Į artimiausias gyvenvietes važiavusios mobilios grupės automobiliais ir motociklais prasiveržė per įtvirtintą Gazos Ruožo sieną. Buvo naudojami parasparniai ir valtys. Tuo pačiu metu buvo įvykdyta didžiulė raketų ataka, kuri taip pat reiškia tiek pačių raketų, tiek paleidimo įrenginių koncentraciją.

Tai yra, ruošiantis šiam puolimui reikėjo ilgalaikio reikšmingų jėgų taikymo. Bet Izraelio žvalgyba to nepastebėjo arba sprendimas imtis prevencinių priemonių nebuvo priimtas.

Taigi, net ir turint itin galingą žvalgybos tarnybą, kuri objektyviai jau daugelį metų dirba itin sėkmingai, visada yra galimybė „pražioplinti“ net ir akivaizdžią grėsmę.

Perkrautas „Geležinis kupolas“

Nepaisant to, kad Izraelyje yra išvystyta priešraketinės gynybos sistema ir specializuota raketų perėmimo sistema „Iron Dome“ (Geležinis kupolas), kurios efektyvumas yra 80–90 %, „Hamas“ sugebėjo atakuoti miestus raketomis ir smogti ypatingos svarbos infrastruktūros objektams, pvz. Rutenbergo elektrinei, kuri pagamina 20 % šalies elektros.

 

Tam yra daug priežasčių. Bet kuri priešlėktuvinė sistema gali būti perkrauta sutelkus ataką. Ir būtent tai padarė „Hamas“, kuris, kaip teigiama, paleido 5000 raketų. Tuo pačiu metu IDF skaičiavimai yra daugiau nei orientaciniai – paleista 2200 raketų.

Ir net jei 90 % iš 2200 raketų buvo perimtos, 220 iš jų vis tiek prasibrovė pro priešraketinį skydą.

„Merkava“ sunaikinta iš drono

„Hamas“ kovotojai iš drono sunaikino vieną labiausiai apsaugotų tankų „Merkava Mk 4“ pasaulyje. Drono numestas sprogmuo pataikė į variklio skyriaus zoną, esančią šio tanko priekinėje dalyje, ir sukėlė gaisrą, dėl kurio tankas buvo prarastas.

 

Tuo pačiu metu „Merkava Mk 4“ reguliariai aprūpintas aktyviosios gynybos kompleksu „Trophy“, kuris turėtų perimti sviedinius, raketas ir raketines granatas, tačiau nemato ir negali reaguoti į ataką iš viršaus.

Taip dar kartą buvo įrodyta, kad šiuolaikiniam tankui mūšio lauke reikalinga apsauga ir nuo tokio pobūdžio grėsmės. Ir atėjo laikas pritaikyti „Trophy“, kad būtų atremta ši grėsmė, nes bepiločių orlaivių naudojimas kovotojų smūgiams buvo daugiau nei logiškas.

 

Ir nekalbame apie pavienius šarvuočių atakos atvejus. „Hamas“ taip pat naudoja bepiločius orlaivius, kad žudytų IDF karius.

Tai yra, tai, kad bepiločiai orlaiviai tikrai pakeitė mūšio lauką, o tai buvo akivaizdu karo Ukrainoje pavyzdyje, buvo ignoruojama kariuomenės, kuri laikoma viena iš geriausių pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(52)
(4)
(48)

Komentarai ()