Karas Izraelyje. Prasideda seniai matyto masto operacija. Ką pažadėjo Izraelis  ()

IDF dislokavimas žada būti didžiausias per pastaruosius dešimtmečius, nes yra didžiulė rizika, kad karas kils dviem frontais.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-08 Karas Izraelyje. Prasideda seniai matyto masto operacija. Ką pažadėjo Izraelis  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po masinės koordinuotos „Hamas“ invazijos į Izraelį spalio 7 d. ir kovotojų civilių gyventojų žudynių Izraelio gynybos pajėgos (IDF) pradėjo operaciją „Geležiniai kardai“, kuri gali būti didžiausia per pastaruosius dešimtmečius.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu paskelbė, kad puolimo operacija „tęsis be išlygų ir atokvėpio, kol bus pasiektas tikslas“. Pats tikslas – sunaikinti „Hamas“, „Islamo džihado“ ir kitų grupuočių karinį ir politinį potencialą, kuris leis „atmesti jų gebėjimą ir norą grasinti ir kenkti Izraelio piliečiams daugelį metų“.

Spalio 8-osios ryto duomenimis žinoma apie daugiau nei 300 žuvusiųjų ir 1800 sužeistųjų. Skaičiuojama, kad įkaitais paimtų ir į Gazos Ruožą perkeltų žmonių skaičius siekia 750. Tačiau „Hamas“ reido tikslas buvo sunaikinti civilius gyventojus, todėl tikslūs nuostolių skaičiai bus žinomi tik vėliau.

Tačiau tokia operacija reikalauja didelių pastangų ir išteklių. Todėl jos įgyvendinimui aktyviai dislokuota IDF, kurios, reaguodamos į išpuolį, pradėjo precedento neturinčią pastarojo meto rezervistų mobilizaciją. Žinoma, tikslūs planų skaičiai neskelbiami, tačiau neoficialiomis žiniomis kalbama apie „šimtus tūkstančių“ karių ir tik tiek, kad iš karto dislokuojamos 4 divizijos.

O jei iš tiesų kalbame apie „šimtus tūkstančių“, tai tai gerokai viršija planus, kurie buvo įgyvendinti per Gazos karą 2008-2009 metais, kai buvo mobilizuota apie 80 000 karių.

Ir kol dislokuojami IDF rezervai, reguliarūs jos padaliniai vykdo pirmąjį operacijos etapą, kurio metu išvalomos gyvenvietės, kurios tapo „Hamas“ atakos objektu. Pagal oficialų Izraelio gynybos pajėgų pranešimą: kontrolė susigrąžinta 29 taškuose, tačiau dar keturiuose miestuose tebevyksta valymas. Teigiama, kad šimtai teroristų buvo sunaikinti, o dešimtys sučiupta. Kartu su tuo vykdoma civilių gyventojų evakuacija iš pasienio zonų su Gazos Ruožu.

 

Tuo pat metu oro antskrydžiai prieš „Hamas“ yra vieni iš viešesnių veiksmų. Pranešama, kad šį rytą buvo pataikyta į 426 taikinius, įskaitant būstinę, tunelius ir daugiaaukščius pastatus, kuriuose slepiasi kovotojai.

Tuo pačiu Izraelis tuo tikrai neapsiribos, nors šis operacijos etapas gali trukti gana ilgai. Visų pirma, „Cast Lead“ operacijos metu pirmieji oro smūgiai buvo įvykdyti 2008 metų gruodžio 27 dieną, o antžeminė operacija prasidėjo tik 2009 metų sausio 3 dienos vakarą.

 

O objektyviai žiūrint, vargu ar Izraelis skubės, nes pagrindinio paskelbto tikslo nepavyks išspręsti „žaibiniu karu“, o kalbama apie ilgalaikę, visavertę bendrą karinę operaciją. Be to, yra didžiulė rizika pradėti karą dviem frontais.

„Hezbollah“ iš Libano teritorijos jau spalio 8-osios rytą apšaudė Izraelio pozicijas pasienyje ir sulaukė atsakymo iš IDF. Prieš tai „Hezbollah“ jau buvo oficialiai paskelbusi, kad prasidėjus antžeminei operacijai Gazos Ruože iš šiaurės pradės puolimą prieš Izraelį. Tokiu būdu Izraelis tikrai turi ne tik dislokuoti dalinius operacijai pietuose Gazos Ruože, bet ir išlaikyti stiprią uždangą šiaurėje prie sienos su Libanu ir Sirija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()