Bandyta tris kartus. Ukraina skelbia apie bandymus išvaduoti Enerhodarą ir Zaporižios AE  (1)

GUR tris kartus bandė išlaisvinti laikinai užimtą Enerhodarą. Deja, operacijos nebuvo sėkmingos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai teigiama NV medžiagoje.

2022 metų rugpjūtį Ukrainos specialiosios pajėgos valtimis kirto tuomet dar pilno vandens Kachovkos rezervuarą Enerhodaro rajone. Operacijoje dalyvavęs GUR specialiojo padalinio vadas Šamanas teigė, kad jų tikslas – kairiajame krante sukurti placdarmą, tinkamą tolimesniam miesto ir greta esančios ZAE išlaisvinimui.

GUR operacijos metu okupantai norėjo ZAE prijungti prie savo elektros sistemos. Tuomet Kremlius galėtų aprūpinti elektra laikinai okupuotą Pietų Ukrainą ir Krymą. Tai padėtų Maskvai įsitvirtinti regione.

Kelios dešimtys GUR kovotojų judėjo civiliniais greitaeigiais kateriais – tuo metu jie neturėjo specialių karinių laivų. Karinės žvalgybos specialiosios pajėgos taip pat neturėjo tokių operacijų vykdymo patirties.

Pirmosios operacijos metu kariai išsilaipino prie Enerhodaro, tačiau negalėjo įsitvirtinti. Anot dalinio vado Šamano, jiems trūko artilerijos paramos. Pusę paros kairiajame Dniepro krante išbuvusios specialiosios pajėgos, spaudžiamos vyraujančių priešo pajėgų, buvo priverstos trauktis.

„Vaikinams buvo psichologiškai sunku. Juk naktį plauki ant bangų, vanduo užlieja valtis, reikia ją nusausinti, persėsti į kitą vandens transporto priemonę – ir visa tai vyksta apšaudant priešui“, – pastebėjo Šamanas.

 

Tačiau GUR nesiliovė bandęs išvaduoti Enerhodarą ir ZAE. Kovotojai dar du kartus bandė išsilaipinti kairiajame Dniepro krante. Paskutiniame iš šių bandymų dalyvavo keli šimtai žmonių, vienas iš jų buvo Svetimšalių legiono vadas Vadymas Popykas.

Jis prisimena, kad tose operacijose dalyvavo net kitų šalių kovotojai. Visų pirma, Naujosios Zelandijos gyventojai, turintys reikiamos patirties.

Su kiekviena operacija GUR kovotojai įgijo patirties, tačiau vis labiau ruošėsi ir okupantai. Trečiojo desantinio išsilaipinimo metu įsibrovėliai į patį krantą atgabeno sunkią karinę techniką, įskaitant tankus. Todėl Ukrainos specialiosioms pajėgoms vėl nepavyko įsitvirtinti, todėl jos atsitraukė.

 

GUR vadovas Kyrylo Budanovas pažymėjo, kad trijų operacijų sėkmei trukdė ir vadybos, ir vadovybės trūkumai.

Tačiau specialiosios pajėgos savo misiją įvykdė – rusai nedrįso prijungti ZAE prie savo energetikos sistemos. Tačiau tai padaryti padėjo ne tik kovotojų veiksmai, bet ir GUR slaptosios agentūros darbas.

Taip pat energijos tiekimo operacija atliko kitą vaidmenį: suteikė praktinių įgūdžių visiems – nuo ​​vadovybės štabo iki kovotojų – kaip veikti vandenyje. Ši patirtis labai gerai pritaikoma ir naudojama dabar. Pavyzdžiui, Kryme.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(2)
(27)

Komentarai (1)