Kas yra „Intifada“. Ar netrukus atsivers tikras pragaras?  (1)

Karas prasidėjo nuo „Hamas“ sausumos, jūrų ir oro puolimo – tokio požiūrio atakos Izraelis nematė 50 metų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-09 Kas yra „Intifada“. Ar netrukus atsivers tikras pragaras?  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Izraelis kovoja karą prieš „Hamas“ Gazos Ruože po to, kai palestiniečių grupuotė pradėjo prieš Izraelį vieną didžiausių atakų.

Nuo šeštadienio išpuolio abiejose pusėse žuvo daugiau nei 1 100 žmonių, o Izraelis atsako visa jėga.

Vėl buvo prisimintos dvi intifados arba palestiniečių sukilimai prieš Izraelį ir spėliojama, ar visapusis karas yra Trečiojo sukilimo pradžia.

Pirmoji intifada

Intifada yra arabiškas žodis, kuris išvertus reiškia „atsikratyti“.

Pirmoji intifada kilo 1987 m., suėjus 20 metų nuo Vakarų Kranto, Gazos Ruožo ir Rytų Jeruzalės okupacijos po to, kai Izraelis užėmė šias teritorijas per šešias dienas trukusį karą 1967 m.

Palestinos sukilimas buvo daug metų trukęs nepasitenkinimas dėl Izraelio okupacijos ir įtampa tarp abiejų pusių, kuri išaugo po ekonominių sunkumų ir palestiniečių smurto.

Pirmoji intifada prasidėjo 1987 m. gruodžio 9 d., kai keturi palestiniečiai buvo partrenkti Izraelio džipo. Šis įvykis buvo laikomas sukilimo priežastimi. Manoma, kad keturių palestiniečių nužudymas Džabalijos pabėgėlių stovykloje taip pat buvo kerštas po to, kai prieš kelias dienas Gazoje buvo nužudytas žydas.

Pirmojoje intifadoje vyko nesmurtiniai protestai ir boikotai, o kai kurie protestuotojai griebėsi išpuolių prieš Izraelio pajėgas, mėtė akmenis ir Molotovo kokteilius, sukėlė riaušes ir net vykdė savižudžių išpuolius. Taip pat 1987 m. susikūrė „Hamas“, kuris atsirado atsiskyrus nuo Musulmonų brolijos. „Hamas“ save projektavo kaip alternatyvą Palestinos išsivadavimo organizacijai (PLO).

Pirmoji intifada baigėsi 1993 m. Oslo susitarimais, kuriuos pasirašė Izraelio ministras pirmininkas Yitzhakas Rabinas ir PLO pirmininkas Yasseras Arafatas. Per pirmąjį sukilimą žuvo daugiau nei 1000 palestiniečių ir daugiau nei 150 izraeliečių.

Antroji intifada

 

Socialinis ir ekonominis skirtumas tarp izraeliečių ir palestiniečių bėgant metams po Oslo susitarimų pasirašymo didėjo. Realybė neatitiko pakto tikslo.

1993–2000 m. daugelis Izraelio okupacijos Vakarų Krante ir Gazos ruože aspektų gilėjo, o ne sumažėjo. Palestiniečiai tikėjosi, kad jų gyvenimas pagerės judėjimo laisvės ir socialinės ir ekonominės padėties požiūriu; kai abu pablogėjo, Palestinos visuomenėje susikaupė didelis pasipiktinimas.

2000 m. žlugus Kemp Deivido viršūnių susitikimui tarp JAV, Izraelio ir PLO, kilo didžiulė įtampa, o Izraelio opozicijos lyderio Arielio Šarono apsilankymas Al Aksos mečetėje, trečioje švenčiausioje islamo ir švenčiausioje judaizme vietoje, laikomas paskutiniu viniu į karstą. Vizitas patyrė didžiulį pasipriešinimą ir sukėlė įtampą, paskatinusią antrąjį sukilimą arba Antrąją intifadą.

 

Al Aksa mečetė buvo Izraelio ir Palestinos konflikto centras. Antroji intifada taip pat žinoma kaip Al Aksos intifada.

2002 m. Izraelis pradėjo operaciją „Dykumos skydas“, siekdamas smogti palestiniečių infrastruktūrai Vakarų Krante po „Hamas“ išpuolio prieš viešbutį, per kurį žuvo 30 izraeliečių. Dėl snaiperių išpuolių, savižudžių sprogdinimų, žiaurių protestų ir reidų sukilimas tapo žiauresnis nei ankstesnis.

Neramiu laikotarpiu žuvo daugiau nei 1 000 izraeliečių ir daugiau nei 2 000 palestiniečių. Sukilimas baigėsi 2005 m. po Šarm el Šeicho viršūnių susitikimo.

Trečiosios intifados pradžia?

„Hamas“ salvinių raketų atakų ir invazijos iš sausumos, jūros ir oro mastai yra neturintys precedento. Izraelio gynybos pajėgos „Hamas“ ataką apibūdino kaip „Rugsėjo 11-osios“ ataką JAV.

 

Al Aksa mečetė vėl yra konflikto centre. Balandį „Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh pareiškė, kad „palestiniečiai nesėdės sukryžiavę rankas“ po Izraelio „agresijos“ prieš Al Aksa mečetę Jeruzalėje.

Praėjusių metų balandį Jeruzalėje esančiame Al Aksos mečetės komplekse įvyko palestiniečių ir Izraelio policijos susirėmimai, per kuriuos buvo sužeisti 42 žmonės.

Izraelio policija pranešė, kad pajėgos į kompleksą pateko po to, kai „riaušininkai“ svaidė akmenis ir fejerverkus, įskaitant Vakarų sieną, šventą žydų vietą žemiau Al Aksos.

Izraelis ir palestiniečių grupuotės kariavo kelis karus nuo 2007 m., kai „Hamas“ perėmė valdžią Gazos Ruože.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(2)
(6)

Komentarai (1)