Tai būtų košmaras. Į karą gali įsijungti galingiausia Artimųjų Rytų grupuotė. Monstrinis arsenalas  (1)

Kovotojai turi platų kelių raketų paleidimo įrenginių, balistinių ir priešlaivinių raketų arsenalą. Nepatvirtintais duomenimis, 2016 metais „Hezbollah“ turėjo daugiau nei 150 000 įvairių raketų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-13 Tai būtų košmaras. Į karą gali įsijungti galingiausia Artimųjų Rytų grupuotė. Monstrinis arsenalas  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai karas tarp Izraelio ir „Hamas“ tęsiasi šeštą dieną, baimės dėl „Hezbollah“ grupuotės įsitraukimo tik didėja. Šiuo atžvilgiu kyla klausimas, kokį ginklų arsenalą turi Libano kovotojai, nes yra nuomonė, kad „Hezbollah“ yra galingiausia nevalstybinė grupuotė Artimuosiuose Rytuose. Tai teigia „War Zone“.

Pasak publikacijos autoriaus Thomaso Newdicko, sunku pervertinti „Hezbollah“ arsenalo keliamos grėsmės Izraeliui mastą, nes kovotojai sugeba smogti gilyn į teritoriją, naudodami galingą ir modernią ginkluotę.

Be to, „Hezbollah“ disponuoja didelėmis sausumos pajėgomis, taip pat didžiuliu raketų, ilgojo nuotolio raketų ir bepiločių orlaivių-kamikadzių arsenalu. Todėl libaniečių įsitraukimas į konfliktą ir realus antrojo fronto atidarymas gali sukelti didžiulių pasekmių regione.

Reaktyviosios sistemos

Tikrai neįmanoma nustatyti tikslaus „Hezbollah“ raketinių ginklų skaičiaus. Įvairiais skaičiavimais, tai gali būti apie 150 000 raketų. Tačiau tai 2016 m. duomenys, tačiau dabar šis skaičius gali būti daug didesnis.

„Nors skaičiavimai ir toliau labai skiriasi, užtenka pasakyti, kad „Hezbollah“ turi didžiulį raketų arsenalą ir gali greitai jį dislokuoti, kad sukeltų masinį Izraelio naikinimą“, – sakė Newdickas.

Tuo pačiu metu dauguma šios amunicijos yra trumpojo nuotolio raketos ir dažniausiai be nukreipimo sistemų, tačiau net ir jos gali perkrauti Izraelio „Iron Dome“ oro gynybos sistemą, kaip buvo praktiškai įrodyta per „Hamas“ smūgius spalio 7 d.

Pavyzdžiui, „Hezbollah“ 107 mm raketos yra Kinijos „Type 63 MLRS“ kopijos. Pekinas tiekė šiuos ginklus Iranui ir Sirijai, kurie savo ruožtu pagamino savo variantus ir perdavė juos „Hezbollah“. Šių raketų nuotolis yra nuo 5 iki 6 km, jos turi 8 kg sveriančią labai sprogstamą kovinę galvutę, o jų svoris prieš paleidimą yra apie 42 kg.

Pagrindinis salvinių ugnies sistemų tipas yra 122 mm sovietinės „Katiuša“ ir vėliau „Grad“ sistemų analogas. Kovinės galvutės svoris yra 25 kg, o sviedinio skrydžio nuotolis – iki 25 km. Tuo pačiu manoma, kad „Iron Dome“ gaudyklės yra gana veiksmingos prieš tokias sistemas.

„Hezbollah“ arsenale taip pat yra Kinijoje sukurta 122 mm kalibro 81 tipo sistemai skirta raketa, kuri gali būti aprūpinta kasetine galvute. Priklausomai nuo kovinės galvutės, tokių raketų šaudymo nuotolis skiriasi, tačiau su kasetine dalimi jos gali pataikyti į taikinius iki 13 km atstumu. Be to, yra ir sovietinių „Uragan“ analogų, kurie vadinami „Raad-2“ ir „Raad-3“. Šios sistemos jau gali smogti didesniu nei 60 km atstumu.

 

Kalbant apie sunkesnius raketų ginklus, „Hezbollah“ arsenale yra iranietiškas 240 mm „Falaq-1“, kurio nuotolis yra iki 7 km, ir „Fajr-3“, galintis pataikyti į taikinius 40 km atstumu.

Kitas pavyzdys yra Sirijos „Khaibar-1“, matyt, paremtas ankstesne Kinijos plėtra. Ši raketa gali nešti 150 kg sveriančią kovinę galvutę ir pasiekti 100 km atstumą, todėl yra laikoma efektyviausia ir santykinai taikliausia „Hezbollah“ raketų arsenale.

Taip pat yra raketa „Zelzal“, Irano Šaltojo karo laikų plėtra, kuri, matyt, buvo pristatyta per Siriją. Jos skrydžio nuotolis siekia 200 km, o kovinės galvutės masė – 600 kg. „Zelzal“ tikslumo trūkumą kompensuoja didžiulis destruktyvus potencialas.

Balistika

Manoma, kad „Hezbollah“ turi šimtus Irano raketų „Fateh-110“ ir „M-600“, kurios yra ilgiausio nuotolio raketos jos arsenale. Jie gali nešti 500 kg kovinę galvutę, kurios skrydžio nuotolis yra iki 180 km.

 

Pasigirsta prieštaringų pranešimų, kad libaniečiai taip pat yra ginkluoti raketomis „Scud“, kurių skrydžio nuotolis siekia iki 342 km, o kovinės galvutės svoris – iki 1 tonos. Jų buvimas kelia grėsmę pataikyti į taikinius giliai Izraelio teritorijoje.

„Akivaizdu, kad „Scud“ buvimas apskritai leidžia „Hezbollah“ smogti bet kurioje Izraelio vietoje. Ypatingą susirūpinimą kelia tai, kad kovotojai gali panaudoti šiuos ginklus taikydami į pagrindinius Izraelio taikinius, pavyzdžiui, branduolinius objektus ir pagrindines įtvirtintas bazes“, – pabrėžė ekspertas.

Priešlaivinės raketos

„Hezbollah“ priešlaivinių raketų pajėgumai tapo žinomi po to, kai ši grupuotė 2006 metais prie Libano krantų užpuolė Izraelio karinio jūrų laivyno korvetę INS Hanit. Kaip ginklas buvo panaudota Kinijoje pagaminta C-802 raketa su, pasak kai kurių šaltinių, su Irano nukreipimo sistema.

S-802 vis dar eksploatuojamas „Hezbollah“ gretose, bet nuo to laiko pradėti naudoti tolimesni tos pačios Irano tiekiamos raketos patobulinimai. Pagrindinė C-802 versija yra ikigarsinė jūrinė raketa su turboreaktyviniu varikliu, 120 km nuotoliu ir 165 kg sveriančia kovine galvute.

 

Izraelio duomenimis, „Hezbollah“ gavo dar galingesnį priešlaivinį ginklą – rusišką „Jachont“, eksportinę P-800 „Onyx“ versiją. Tačiau nežinoma, kaip šios viršgarsinės raketos pateko į „Hezbollah“ rankas, nors, pasak Newdicko, Sirija yra labiausiai tikėtina kandidatė. Kalbame apie 12 vienetų šių raketų, nors šiandien jų gali būti ir daugiau.

Šių priešlaivinių raketų buvimas labai apsunkina karinio jūrų laivyno operacijas rytinėje Viduržemio jūros dalyje, ypač potencialiai toli nuo Libano krantų. Tai problema ne tik Izraelio, bet ir JAV kariniam jūrų laivynui, kuris taip pat veiks konfrontacijos sąlygomis, jei „Hezbollah“ įsitrauks į konfliktą, pažymėjo ekspertas.

Išvados

Apskritai, pastarųjų metų „Hezbollah“ atakavimo pajėgumų plėtra reiškia, kad grupuotė dabar gali pataiakyti į daugybę Izraelio gyvenviečių ir infrastruktūros objektų.

„Nors Izraelis padarė viską, ką galėjo, šiai grėsmei augant jis nestovėjo vietoje, net pažangiausia ir giliausiai ešelonuota oro gynybos sistema pasaulyje susidurs su rimtomis problemomis, jei jai tektų atremti plataus masto „Hezbollah“ ataką“, - apibendrino ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(21)
(17)

Komentarai (1)