Ginklas, kuris rusams sukels paniką. ISW skelbia, apie naujas grėsmes Rusijai  ()

Karo studijų instituto (ISW) specialistai išanalizavo Ukrainos galimybes panaudoti tolimojo nuotolio ATACMS raketas – tai kels grėsmę Rusijos aviacijai ir priešo amunicijos sandėliams užnugaryje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ISW ataskaitoje teigiama, kad spalio 17 d. Ukraina pirmą kartą panaudojo JAV tiekiamas ilgojo nuotolio raketas ATACMS, kad smogtų Rusijos taikiniams savo okupuotose teritorijose.

„Wall Street Journal“ ir kita Vakarų žiniasklaida spalio 17 d. patvirtino, kad pastarosiomis dienomis JAV „slapta“ suteikė Ukrainai ATACMS raketų, kurių nuotolis yra 160 km, ir pranešė, kad Ukrainos pajėgos jau naudojo ATACMS raketas smogdamos į okupuotų teritorijų aerodromus Berdianske ir Luhanske.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis spalio 17 dieną taip pat pareiškė, kad ATACMS „pasirodė gerai“, tačiau tiesiogiai nepatvirtino jų panaudojimo per šiuos smūgius.

Analitikai atkreipia dėmesį, kad JAV tikriausiai slapta perdavė ATACMS sistemas, kad Ukrainos pajėgoms sukeltų operatyvinę staigmeną, o bendras sukrėtimas Rusijos informacinėje erdvėje rodo, kad Ukraina pasiekė norimą efektą.

Jie taip pat priduria, kad tikėtinas Rusijos lėktuvų išsklaidymas aerodromuose visoje okupuotoje Ukrainoje ir aviacijos išteklių judėjimas toliau nuo fronto linijos greičiausiai sutrikdys Rusijos aviacijos paramą gynybos pastangoms ir vietinėms puolimo operacijoms.

Orlaivių perkėlimas į toliau esančius aerodromus gali turėti įtakos Rusijos orlaivių prastovoms, reikalingoms operacijoms palaikyti.

 

Tai, ekspertų nuomone, bus ypač sunku Rusijos sraigtasparniams, kurie ilgą laiką veikė palyginti nedidelėse fronto srityse, kad susilpnintų besiveržiančias Ukrainos mechanizuotas pajėgas kontrpuolimo pradžioje 2023 metų birželį ir liepą. Aviacijos išteklių pasklidimas didesniame skaičiuje aerodromų taip pat gali sukelti didesnių problemų Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgoms koordinuojant ir remiant operacijas.

Tolimojo nuotolio raketų atsiradimas taip pat kelia didelę grėsmę Rusijos amunicijos sandėliams užnugario zonose ir greičiausiai privers Rusijos vadovybę rinktis tarp esamų sandėlių stiprinimo ir tolesnio sandėlių išsklaidymo visoje okupuotoje Ukrainoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()