„Tai katastrofa.“ „Bloomberg“ skelbia visišką žlugimą  ()

„Bloomberg“ įvertino Kremliaus sukelto žlugimo mastą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas labai stipriai apsiskaičiavo, kai bandė energetikos ištekliais šantažuoti Vakarus. Dėl to Rusija dešimtmečiams, jei ne visiems laikams, prarado Europos dujų rinkas.

Apie tai rašoma „Bloomberg“ straipsnyje.

Prieš invaziją į Ukrainą Rusijos dalis pasaulinėse dujų prekybos rinkose sudarė apie 30 proc. Dėl agresijos iki 2030 m. ši dalis sumažės mažiausiai perpus, tikina ekspertai.

Prieš karą „Gazprom“ per metus į Europą pumpuodavo apie 150 mlrd. kubinių metrų dujų. Tai nešė Rusijai labai dideles pajamas doleriais, be kita ko, dėl aukštų kainų Europos rinkose. Dabar dėl V. Putino ir jo beprotiškos „specialiosios operacijos“ ES dujų rinką ji prarado. Ir paaiškįjo, kad rasti alternatyvą jai yra labai sunku.

Dabar, praėjus pusantrų metų nuo „specialiosios operacijos“ pradžios, galima konstatuoti Rusijos posūkio į Rytus nesėkmę. Paaiškėjo, kad Kinija nesuinteresuota didinti Rusijos dujų tiekimo. Pekinas sutinka pirkti Rusijos energijos išteklius tik su didžiulėmis nuolaidomis. Pavyzdžiui, Rusija savo dujas kinams parduoda po 272 dolerius už tūkstantį kubinių metrų, o Europoje kaina yra 482 doleriai. Skirtumas įspūdingas.

 

Maskvai nepavyko įtikinti Kinijos vadovo Xi Jinpingo ne tik nutiesti naują dujotiekį „Sila Cibiri-2“, bet net ir padidinti tiekimą per esamą „Sila Sibiri“. Diktatorius Vladimiras Putinas 2023 m. kovą pasiūlė Xi padidinti dujų eksportą iki 100 mlrd. kubinių metrų per metus, tačiau sulaukė kategoriško atsisakymo.

Net jei padėtis normalizuosis, ekspertai patikina, kad Rusijai nepavyks susigrąžinti dominuojančios padėties Europos dujų rinkoje. Faktas tas, kad ES imasi ryžtingų priemonių energijos išteklių vartojimui mažinti ir iki šio dešimtmečio pabaigos ketina pasiekti 50 mlrd. kubinių metrų per metus. O regionas jau turi patikimų tiekėjų, kurie, skirtingai nei Maskva, nesiima dujų šantažo.

 

„Gazprom“ neturi jokių perspektyvų“, – žurnalistams sakė ekspertas Aleksandras Riazanovas. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad Rusijos bendrovė birželio-liepos mėnesiais patyrė daugiau kaip 1 trilijono rublių nuostolį ir dabar rekordiškai 25 proc. mažina gavybą. Tai yra katastrofa.

„Atribodamas Europą nuo dujų, Putinas apsiskaičiavo“, – pareiškė Strateginių ir tarptautinių studijų centro ekspertė Marija Snegovaja. Ji padarė išvadą, kad Rusija nustoja egzistuoti kaip dujų supervalstybė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(96)
(1)
(95)

Komentarai ()