Makabriškas Rusijos planas. Sprogmenų prikimšta kosminė raketa. Ukrainos reakcija  (1)

Buvęs „Roskosmos“ vadovas, anot vokiečių bulvarinio laikraščio „Bild“, sugalvojo masinio naikinimo ginklą: virš didelio Ukrainos miesto numesti sprogmenų prikrautą kosminę raketą „Sojuz“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Techniškai tai padaryti sunku, bet realu. Raketos, pataikiusios į taikinį, tikslumas bus itin mažas – paklaida sieks iki 200 kilometrų, teigia karo inžinieriai.

Kremliaus pareigūnai kartu su mokslininkais nori padaryti „staigmeną“ diktatoriui Vladimirui Putinui – surengti „megateroristinę“ ataką Ukrainoje. Vokiečių bulvarinis leidinys „Bild“ išsiaiškino, kad Maskva nori paversti kosminę „Sojuz“ į raketą gabenančią didžiulį kiekį sprogmenų, kuri pataikytų į didelį Ukrainos miestą. Vienas iš galimų taikinių yra Kijevas.

Kaip įrodymą autoriai nurodė septynių minučių trukmės buvusio „Roskosmos“ vadovo Dmitro Rogozino ir antrinės bendrovės „Progress“ vadovo Dmitro Baranovo pokalbių įrašą 2023 m. sausio pradžioje.

Pagal planą raketa bus paleista iš Rusijos Plesecko kosmodromo netoli Archangelsko, o ne iš „Vostočny“ kosmodromo pasienyje su Kinija. Mažai tikėtina, kad raketa atlaikys patekimo į atmosferą temperatūrą, o jos dalys gali nukristi į Rusijos Federacijos teritoriją, pripažįsta Rusijos ekspertai.

Publikacijoje nurodoma, kad šiai idėjai pritarė Rusijos prezidento administracijos vadovas Antonas Vaino. Putinas apie planą buvo informuotas šių metų sausio 16 d.

„Nežinoma, kaip reagavo Rusijos prezidentas ir ar jis įsakė savo pavaldiniams vykdyti beprotišką raketinio teroro planą“, – rašoma straipsnyje.

Ukrainos reakcija

Į galimus Rusijos vadovybės planus sureagavo Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiojo žvalgybos direktorato (GUR) atstovas Andrijus Jusovas. Komentare Rogoziną jis palygino su „beždžione su granata“.

GUR nei patvirtino, nei paneigė Rogozino pasiūlymo paleisti virš Ukrainos raketą „Sojuz“ fakto.

„Patriot“ taikinys

Rogozino idėja su raketa „Sojuz“ kilo dėl daugybės strateginių ir taktinių Rusijos Federacijos nesėkmių – ore nėra apskaičiuoto Rusijos aviacijos dominavimo, o praktiškai visa taktinė aviacija buvo priverstinai perkelta į aerodromą prie Feodosijos, Kryme. O dalis Juodosios jūros laivyno laivų buvo perkelta iš Sevastopolio į Novorosijską.

 

Naujasis superginklas turėtų padaryti įspūdį Ukrainos valdžiai, „ Focus“ sako buvęs „Antonov“ projektavimo biuro inžinierius bandytojas, aviacijos ekspertas Kostiantinas Kryvolapas.

„Būtina, kad ši raketa patektų į Žemės orbitą, skristų aplink Žemę, praeitų per tankius atmosferos sluoksnius ir pataikytų į taikinį. Iš Plesecko iš esmės galima paleisti raketą „Sojuz“, kad ji nepatektų į orbitą, bet nukristų tam tikrame taške. Tai tarsi avarinis režimas“, – aiškina specialistas.

Teoriškai trajektoriją galima apskaičiuoti, tačiau jokios paleidimo parinkties tikslumo nebus. Nusileidžiantis įrenginys neturi aerodinaminių paviršių ir manevravimo įrenginių, todėl paklaida gali siekti iki 200 kilometrų, pridūrė Kryvolapas.

 

„Tai bus balistinis taikinys. Oro gynybos sistemos „Patriot“ arba SAMP-T jį sulaikys. Šios sistemos skirtos balistiniams taikiniams naikinti. Nusileidžiantys įtaisai patenka tangentinėmis trajektorijomis. Yra įtarimas, kad raketa visiškai sudegs kosmodrome arba atmosferoje įvyks sprogimas. Rusijos ginkluotosios pajėgos turi alternatyvių pralaimėjimo būdų, kodėl nepaleidus raketos „Zircon“ ar „Burevisnik“? Arba smogti iš povandeninio laivo strategine raketa?".

Putinui, pasak inžinieriaus bandytojo, svarbus įprastų ginklų panaudojimo ir savęs kaip „galingo žmogaus“ pristatymo susitikimuose su jam lojaliais trečiojo pasaulio šalių lyderiais klausimas. Todėl galimybė panaudoti masinio naikinimo ginklus Ukrainoje neturėtų būti svarstoma.

„Sojuz“ raketos sprogimas: ar įmanoma išsigelbėti?

Ukrainos saugumo ekspertai nuolat informuoja gyventojus, ką daryti Rusijos ginkluotųjų pajėgų raketų atakų atveju, „Focus“ pasakoja tarptautinės kategorijos išgyvenimo ir taktinės medicinos instruktorius Ihoras Molodanas.

 

„Svarstomas pavojus panaudoti masinio naikinimo ginklus, tarp jų ir branduolinius. Tokie naratyvai ateina iš Putino, todėl žmones reikia informuoti. Sprendžiant iš karinių operacijų rezultatų, didėja branduolinio ginklo panaudojimo tikimybė, nes ginkluotosioms pajėgoms neįmanoma laimėti mūšio lauke“, – aiškino jis.

„Kijevas vargu ar bus taikinys. Pirma, sostinė geriau nei kiti miestai saugoma oro gynybos priemonėmis ir ten įsikūrusi karinė-politinė vadovybė. Užduotis – daryti įtaką, o ne griauti. Galima fantazuoti ilgai kur tai įvyks – vakarų miestuose, šiaurės Ukrainoje ar kituose regionuose“, – kalbėjo instruktorius.

Norint pabėgti nuo stipraus sprogimo, pavyzdžiui, raketos „Sojuz“, ekspertas rekomenduoja sekti naujienas, operatyviai reaguoti į oro antskrydžių signalus ir nedelsiant bėgti į įtvirtintą požeminę pastogę. Greitas išvykimas iš paveikto miesto gali būti neįmanomas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(8)
(-4)

Komentarai (1)