Netikėta. Šoigu skelbia esąs „pasirengęs deryboms“  ()

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, sakydamas kalbą 10-ajame Pekine, pareiškė, kad Rusija yra pasirengusi „politinėms diskusijoms dėl Ukrainos krizės sprendimo po konflikto ir tolesnio sambūvio su Vakarais“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Politikos ekspertas ir žurnalistas Vitalijus Portnikovas iššifravo tikruosius Šoigu kvietimo derėtis motyvus.

Portnikovas priminė, kad Šoigu savo kalboje pabrėžė Rusijos pasirengimą deryboms, bet tik jei tam bus tinkamos sąlygos.

Šiame raginime yra ne tik žodžiai, kad Rusijos Federacija yra pasirengusi deryboms su Ukraina Putino ir kitų Rusijos politinės vadovybės atstovų pasiūlytomis sąlygomis, bet ir raginimas sureguliuoti santykius su Vakarais. Tai yra realus pripažinimas, kad be šio susitarimo saugumas neįmanomas tiek Vakarų šalims, tiek pačiai Rusijos Federacijai“, – mano Portnikovas.

Pirmiausia, reikia atkreipti dėmesį į vietą - šis Šoigu pareiškimas buvo paskelbtas Kinijoje. „Šiuo metu intensyviai ruošiamasi Xi vizitui JAV. Tikriausiai Kinijos vadovas yra suinteresuotas turėti galimybę su Joe Bidenu aptarti pasaulinio saugumo stiprinimo parametrus. Tam būtina, kad Rusijos Federacija pateiktų taiką skatinančius pasiūlymus. Kad Kinijos Liaudies Respublikos vadovas aiškiai pasakytų Bidenui, kad Kremlius neprieštarauja santykių su civilizuotu pasauliu normalizavimui. Ir kad šis santykių sureguliavimas gali būti susijęs ir su noru jei ne baigti, tai sustabdyti Rusijos ir Ukrainos karą“, – aiškino ekspertas.

Šoigu pareiškimą Pekine padiktavo supratimas apie tai, kad Rusija neturi jėgų užkariauti Ukrainos ar įtraukti ją į Rusijos saugumo sferą.

„Net jei paliksime šį tikslą kaip strategiškai svarbų Putino prezidentavimui, prireiks laiko sukaupti naujų jėgų, rasti naujų sąjungininkų, naujos technikos intensyvioms karinėms operacijoms Ukrainos ir kitų buvusių sovietinių respublikų teritorijoje. Rusijos Federacija tokių galimybių neturi. Dėl to jiems karą reikia stabdyti, tačiau tam reikia derybų ne su Ukraina, o su Vakarais, nes tik jie gali Rusijos Federacijai garantuoti neutralų kaimyninės valstybės statusą“, – aiškino Portnikovas.

 

Taigi, Šoigu užduotis yra bent jau patikrinti, kaip civilizuotas pasaulis reaguos į jo pasiūlymus derėtis

Galiausiai, Rusijai svarbus ir įvaizdis. Rusija tarptautinėse konferencijose visada nori atrodyti kaip šalis, siekianti taikos.

(5)
(48)
(-43)

Komentarai ()