Pirmą kartą per 20 metų. Ką JAV pasiuntė į Viduržemio jūrą. Rusijos atsakas  ()

Pirmą kartą per 20 metų rytinėje Viduržemio jūros dalyje sutelktos dvi JAV lėktuvnešių smogiamosios grupės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV karinis jūrų laivynas baigė antrosios lėktuvnešių smogiamosios grupės (LSG) dislokavimą rytinėje Viduržemio jūros dalyje, pranešė JAV šeštasis laivynas.

Spalio 14 d. iš Norfolko bazės JAV išvykęs USS Dwight D. Eisenhower (Nimitz klasė) prisijungė prie naujausio amerikiečių lėktuvnešio USS Gerald R. Ford. Abi LSG jau yra surengusios trijų dienų pratybas.

Pastebime, kad lėktuvnešių smogiamąsias grupes taip pat tradiciškai sudaro raketiniai kreiseriai ir (arba) eskadriniai minininkai, taip pat povandeniniai laivai.

Ir tai pirmas kartas, kai šiame regione vienu metu sutelkiami du JAV lėktuvnešiai nuo 2003 m., kai prasidėjo karas prieš Iraką. Tai yra, pirmą kartą per 20 metų.

Kartu ši koncentracija truks neilgai, nes nepaisant pradinių planų Viduržemio jūroje vienu metu laikyti dvi LSG, atsižvelgiant į Izraelio operaciją prieš „Hamas“ Gazos Ruože ir užkertant kelią kitų šalių įsikišimui, pvz. kaip „Hezbollah“, USS Dwight D. Eisenhower perplauks Sueco kanalą ir įplauks į Raudonąją jūrą.

Ten jo jau laukia daugiafunkcis desantinis laivas USS Bataan ir USS Carter Hall, taip pat keli minininkai.

Tam tikras planų pasikeitimas gali būti paaiškintas tuo, kad Jemeno husiai paskelbė, kad ir toliau smogs Izraeliui balistinėmis ir sparnuotosiomis raketomis.

 

Atsižvelgiant į objektyviai galingą JAV karinio jūrų laivyno dislokavimą regione, Sirijoje savo buvimą išlaikanti Rusijos Federacija sugebėjo į Viduržemio jūrą išsiųsti tik Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivyno fregatą „Admirolas Grigorovičius“. Šis laivas Viduržemio jūroje buvo nuo 2021 metų spalio pabaigos iki 2023 metų balandžio mėnesio, po to išplaukė į Sankt Peterburgą remontui.

Tačiau, kaip rašo „Defense Romania“, Maskvoje buvo nuspręsta grąžinti „Admirolą Grigorovičių“ į Siriją, laivas išplaukė iš Baltijos jūros kartu su „Stereguščy“ tipo korvete. Abu laivai yra ginkluoti „Kalibr“ ir „Oniks“ raketomis.

 

Bet korvetės užduotis dar neišaiškinta ir ji gali grįžti į Baltiją. Taip pat tikimasi, kad Rusijos Federacija į Viduržemio jūrą gali išsiųsti ir šiuo metu Kronštate remontuojamą povandeninį laivą „Novorosijskas“.

Ir iki šiol viskas, ką Rusijos Federacija turi prie Sirijos krantų yra mažas projekto „Buyan-M“ raketinis laivas „Orechovo-Zuevo“, kuris buvo Viduržemio jūroje dar prieš prasidedant Rusijos invazijai į Ukrainą 2022 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(0)
(32)

Komentarai ()