Rusijoje užpatentuota dvivietė naikintuvo Su-57 versija. Ko siekiama  ()

Rusija užpatentavo dvivietę naikintuvo Su-57 versiją. Standartinis Su-57 yra dvimotoris vienvietis penktos kartos naikintuvas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dvivietis Su-57 klasifikuojamas kaip daugiafunkcis taktinės aviacijos orlaivis, skirtas aptikti ir sunaikinti oro, vandens paviršiaus ir žemės taikinius skrendant viršgarsiniu greičiu. Jis taip pat gali veikti kaip mišrių orlaivių grupių (dronų ir pilotuojamų lėktuvų) operacijų valdymo centras ore.

Naujas patentas primena 2007 metais Indijos ir Rusijos pasirašytą susitarimą kurti naikintuvą. Su-57 tuo metu dar net neskraidė - jis pirmam skrydžiui pakilo tik 2010 metais. Vėliau manyta, kad dvivietė jo modifikacija ir bus tas bendras Indijos ir Rusijos lėktuvas. Tačiau 2018 m. buvo pranešta, kad Indija sustabdė savo dalyvavimą bendroje programoje su Rusija ir net nepirks Su-57, o žiūrės į galimybes kurti ką nors namuose. Kaip praneša ukrainietiška žiniasklaida, Indija mano, kad Rusijos karo aviacija, radarai ir jutikliai neatitinka penktos kartos naikintuvo standartų. Kita vertus, gali būti, kad Rusija geriausias savo technologijas pasiliktų sau.

Rusijos oro pajėgos dvivietės Su-57 versijos anksčiau nepageidavo. Bent jau ne viešai. Tačiau 2021 metais pranešta, kad tokia versija kuriama. Visų pirma, tam, kad Rusija galėtų tinkamai apmokyti pilotus valdyti penktos kartos naikintuvus. Penktos kartos naikintuvai ypatingi savo elektronika ir forma - jie yra sunkiai pastebimi radarais. Tikriausiai pažangiausias penktos kartos naikintuvas F-22 irgi yra vienvietis.

 

Be to, įdomu tai, kad dvivietis Su-57 gali būti panaudotas kaip kovinio drono „Suchoi S-70 Ochotnik“ valdymo platforma ore. Galima įsivaizduoti, kad vienas Su-57 įgulos narys valdys naikintuvą, kitas - rūpinsis dronu. Tokiu būdu naikintuvas ir dronas veiktų drauge. Aišku, daugiau detalių apie tai nepateikiama, bet dvivietis Su-57 jau užpatentuotas, kaip praneša Mil.in.ua, ir yra vystomas.

2023 m. rugsėjį Rusija Šiaurės Korėjos delegacijos detaliai demonstravo naikintuvus Su-35 ir Su-57. Tiesa, ar Šiaurės Korėja įpirktų tokius naikintuvus, neaišku. Atsiskaityti vien artilerijos sviediniais būtų sunku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(2)
(3)
(-1)

Komentarai ()