Kas yra Jemeno husiai, paskelbę karą Izraeliui ir užgrobę laivą  ()

Būdami beveik 2500 km nuo Izraelio Sanoje, Jemeno husiai neseniai įsitraukė į vykstantį karą tarp Izraelio ir palestiniečių grupuotės „Hamas“, kai į Izraelį paleido dronus ir raketas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-11-21 Kas yra Jemeno husiai, paskelbę karą Izraeliui ir užgrobę laivą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sekmadienį (lapkričio 19 d.) Raudonojoje jūroje Jemeno husių sukilėliai užgrobė krovininį laivą „Galaxy Leader“, plaukiantį iš Turkijos į Indiją. Laivą, kuriame buvo maždaug 25 skirtingų tautybių įgulos nariai, husiai paėmė įkaitais, kurie iš pradžių tvirtino, kad tai Izraelio laivas. Tačiau Izraelis griežtai paneigė šį teiginį.

Būdami beveik 2500 km nuo Izraelio Sanoje, Jemeno husiai neseniai įsitraukė į vykstantį karą tarp Izraelio ir palestiniečių grupuotės „Hamas“, kai į Izraelį paleido dronus ir raketas.

Bet kas yra husiai?

Ištakos

XX amžiaus antroje pusėje husių klanas, kurio šaknys yra izoliuotose šiaurinėse Jemeno dalyse, inicijavo šiitų islamo zaidų šakos religinį atgimimo judėjimą, kuris kadaise valdė Jemeną, bet vėliau patyrė ekonominių sunkumų.

Musulmonai šiitai sudaro mažumą islamo pasaulyje, o zaidai yra šios mažumos grupės mažuma, savo mokymais ir įsitikinimais labai skiriasi nuo šiitų, vyraujančių Irane, Irake ir įvairiuose kituose regionuose.

Šimtus metų zaidai kovojo už Jemeno kontrolę ir pasiekė įvairaus laipsnio sėkmės. Zaidų imamų linija valdė bendruomenę, o zaidai sudarė daugumą šiaurinių aukštumų gyventojų. Visą XVIII ir XIX amžių jie įsivėlė į susirėmimus su Osmanų imperija.

Po Osmanų imperijos žlugimo 1918 m. Šiaurės Jemene įkurta zaidų monarchija, žinoma kaip Mutavakilitų karalystė, kuri įgijo tarptautinį pripažinimą kaip teisėta Šiaurės Jemeno vyriausybė, kurios sostinė yra Taize. Monarchas arba imamas atliko dvigubus vaidmenis ir kaip pasaulietinis valdovas, ir kaip dvasinis lyderis.

Tačiau Egipto remiama revoliucinė karinė chunta 1962 m. surengė perversmą, nuvertė Mutavakilitų monarchiją ir sukūrė arabų nacionalistinę vyriausybę, kurios sostinė yra Sana. 1962-1970 m. tarp naujosios respublikos ir senosios monarchijos šalininkų vyko pilietinis karas, kurį laimėjo respublikonai.

Husių pavadinimas

Judėjimo pavadinimas kilo nuo jo įkūrėjo Hussein Badreddin al-Houthi (1959-2004) pavardės. Jis prisidėjo prie 2004 m. prasidėjusio husių sukilimo prieš Jemeno vyriausybę. Husių judėjimas gavo jo vardą po jo nužudymo 2004 m.

Radikalėjimas ir Irano ryšys

 

2003 m. JAV invazija į Iraką padarė didelę įtaką husių judėjimui, kaip ir daugeliui kitų arabų gyventojų. Tai buvo lūžio taškas grupei, privertęs ją laikytis radikalesnės pozicijos ir priimti tokius šūkius kaip „Mirtis Amerikai“ ir „Mirtis Izraeliui“.

Libano kovotoja ir politinė grupė „Hezbollah“ tapo husių mentore. Nepaisant to, kad jas siejo skirtingos šiitų islamo atšakos, abi grupes sujungė natūralus giminingumas.

Devintojo dešimtmečio pradžioje įkurta „Hezbollah“ yra pirmasis Irano įgaliotinis Viduriniuose Rytuose. Grupę kariškai ir finansiškai finansuoja Revoliucijos gvardija. „Hezbollah“ pritaria Teherano šiitų islamistų idealams ir verbuoja daugiausia Libano šiitų musulmonus.

„Hezbollah“ suteikė husiams ir karinės, ir politinės patirties, o Iranas tapo antriniu paramos šaltiniu, kurį iš dalies kurstė bendras husių ir iraniečių priešiškumas Saudo Arabijai. Sukilėliai yra apmokyti bepiločių orlaivių ir raketų atakų taktikos, kurią per daugelį metų jie demonstravo atakuodami Saudo Arabijos ir JAE objektus.

 

Manoma, kad husiai yra viena iš kelių kitų ginkluotų karinių grupuočių Artimuosiuose Rytuose, priklausančių Irano „Pasipriešinimo ašiai“ – įgaliotajam tinklui visame regione, ginant Irano politinius interesus.

Karas Jemene

Dabartinis pilietinis karas Jemene kilo dėl husių įvykdyto Sanos užgrobimo 2014 m. pabaigoje, todėl Saudo Arabija, sunerimusi dėl šalia besiplečiančios Irano įtakos, 2015 m. kovo mėn. pradėjo vadovauti Vakarų remiamai koalicijai, kuri palaikytų Saudo Arabijos remiamą Jemeno vyriausybę.

Husiai įgijo kontrolę didelėje Jemeno šiaurės dalyje ir kituose apgyvendintuose regionuose, todėl tarptautiniu mastu pripažinta vyriausybė įkūrė savo būstinę Adeno uostamiestyje.

Jungtinių Tautų teigimu, po devynerių karo metų Jemene tebėra didžiausia humanitarinė krizė pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(8)
(2)

Komentarai ()