„Jokiu būdu neperduoti Ukrainai!“ Šveicarija sudarė keistą sandorį  (6)

Šveicarijos vyriausybė patvirtino 25 tankų „Leopard 2“ pardavimą Vokietijai. Vokietija patikino, kad tankai liks Vokietijoje, NATO arba ES partnerėse ir jokiu būdu nekeliaus į Ukrainą. Tai yra gana keistas susitarimas, nes Vokietija yra „Leopard 2“ gamintoja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įprastai šalis, parduodanti turimą karinę techniką, turi įsitikinti, kad gamintojas tam neprieštarauja. Pavyzdžiui, jei Lietuva norėtų parduoti savo „Panzerhaubitze 2000“ savaeiges haubicas, jai tektų atsiklausti Vokietijos. Taip užtikrinama, kad karinės technologijos nebūtų perduodamos tiems, kuriems ginklus gaminanti šalis nenori padėti.

Tačiau Vokietija kadaise Šveicarijai pardavė nemažai „Leopard 2A4“ tankų, o dabar pirkdama juos atgal, privalo laikytis Šveicarijos keliamų sąlygų.

„Federalinė taryba patvirtino sprendimą eksportuoti 25 pagrindinius kovos tankus „Leopard 2A4“ pradiniam jų gamintojui „Rheinmetall Landsysteme“. Vokietija patikino, kad tankai liks Vokietijoje, NATO ar jos partnerių ES teritorijoje“, – rašoma pranešime. Pabrėžiama, kad Vokietija įsipareigojo neperduoti šių tankų Ukrainai.

Kodėl? Šveicarija yra neutrali šalis. Ši politika apima ir ginklų perdavimą aktyvaus konflikto šalims. Tai yra, Šveicarija  negali karinėmis priemonėmis remti Ukrainos. Net ir per kitas šalis – Šveicarija negali parduoti tankų Vokietijai, žinodama, kad ji juos atiduos Ukrainai. 

 

Bet ne viskas taip blogai. Tie „Leopard 2A4“ uždengs šarvuotų pajėgų skyles, atsiradusias po tankų išsiuntimo į Ukrainą. Be to, galbūt tai leis Ukrainai išsiųsti daugiau šių tankų, juos keičiant gautais iš Šveicarijos.

(24)
(8)
(16)

Komentarai (6)