„Gali pakeisti karo eigą.“ JAV siunčia HIMARS su staigmena. Tai gali būti dar neregėta galia  (1)

Ginklai gali pakeisti karo eigą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV paskelbė apie naują 100 mln. dolerių pagalbos paketą Ukrainai. Visų pirma, perkeliamas tik vienas HIMARS raketų paleidimo įrenginys, o tai gali reikšti tam tikrą „staigmeną“.

Tai gali būti dar neregėta galia

Nevyriausybinės organizacijos „Reaktyvinis paštas“ įkūrėjas, karo ekspertas Pavelas Narožnijus „24 kanalui“ išvardijo dvi galimas HIMARS modifikacijas.

Anot jo, tai gali būti sistema, skirta tolimojo nuotolio raketoms GLSDB arba ATACMS.

„Mūsų turimų HIMARS užtenka visai fronto linijai aprėpti. Greičiausiai šis HIMARS atkeliauja dėl kažko naujo“, – pabrėžė Narožnijus.

HIMARS skirtos GLSDB bombos

Nuo žemės paleidžiama mažo skersmens bomba (angl. Ground-Launched Small Diameter Bomb, GLSDB) sveria 100 kg. Joje sumontuota valdymo sistema ir raketinis variklis. Pranešama, kad bombos atstumas viršija 150 kilometrų.

„Svarbiausia, kad tai labai pigu. Manau, kad mes kalbame apie 100 tūkstančių dolerių. GMLRS raketa, kurią dabar naudojame, kainuoja 170–180 tūkstančių dolerių“, – pažymėjo Narožnijus.

Dabar priešas visą savo logistiką perkelia 100-120 kilometrų nuo fronto linijos, kad gynybos pajėgos jokiu būdu nepasiektų jų su HIMARS. O su GLSDB teks slėptis 180–200 kilometrų atstumu. Tai labai apsunkins logistiką ir vadovavimą kariams bei kontrolę.

HIMARS skirtos ATACMS raketos

 

„Wall Street Journal“ pranešė, kad HIMARS buvo atlikti specialūs pakeitimai, kad juo nebūtų šaudoma į Rusijos teritoriją. Todėl yra tikimybė, kad Ukrainai bus perduotas specialus HIMARS, iš kurio galima paleisti ATACMS 300 kilometrų atstumu.

„Jei taip, tai tikrai pakeis karo eigą. Jei tai 50-100 vienetų, tai su tokiu kiekiu galime sunaikinti visus sandėlius, logistikos centrus, tiltus, kontrolės punktus. Tai sulaužys karo užnugarį“, – pareiškė Narožnijus.

Pasak karo eksperto, tuomet reikėtų pradėti nuo priešo aviacijos ir oro gynybos, taip pat nuo Krymo tilto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(294)
(9)
(285)

Komentarai (1)