„Užsiknisau į tai atsakinėti. Mes ne kiborgai“ (Foto)  (2)

Ukrainos fronte dirbantis instruktorius/kovinis išminuotojas papasakojo apie „stebuklingus batus“ išminuotojams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos fronte dirbantis išminuotojas Rimas Armaitis savo „Facebook“ paskyroje rašo apie išminuotojų darbą ir jų turimą ekipuotę.

„Manęs laikas nuo laiko klausia, kaip aš vertinu specialią avalinę, skirtą išminuotojams. Aš užsiknisau jau į tai atsakinėti. Dar pastaruoju metu plinta daug nuotraukų ir vaizdo įrašų apie įvairiausius stebuklingus batus „išminuotojams“ a‘lia apsaugančius nuo priešpėstinių minų. Beveik visi pranešimai yra lydimi ditirambais batams, kurie neva „išgelbėja galūnes“.

Mes kaip koviniai išminuotojai jų nenaudojame ir netikime visomis tomis nesąmonėmis. Nes viskas priklauso, kaip atsistojai ant minos, kokia tai mina, koks gruntas ir t. t.

Kodėl nenaudojam ir nenaudotume, net jei jie tikrai butu stebuklingi? Nes visi šitie „stebuklingi“ batai yra nepatogūs, daug sveria, jie labai sulėtina judėjimą, nuo jų labai greitai pavargsta kojos. Jie tinkami nebent kiborgams, o mes tikrai ne kiborgai.

Kas yra sprogimas?

Sprogimas – tai labai greitas fizikinis ir cheminis procesas, kurio metu per trumpą laiką (milisekundes) išsiskiria didelis dujų kiekis, kuris žaibiškai sudega išskirdamas daug energijos ir tai sukelia mechaninį darbą.

Brizantiškumas – tai sprogmens gebėjimas daryti griaunamąjį poveikį aplinkai.

 

Fugasiškumas – tai sprogmens gebėjimas daryti svaidomąjį poveikį aplinkai, tai daugiau priklauso nuo SM kiekio ir degimo greičio. Pavyzdžiui trotilo degimo greitis apie 6950 m/s, ar jus įsivaizduojate tokį degimo greitį.

Vadinasi, užmynus ant minos, po jūsų koja įvyksta sprogimas, t. y. per trumpą laiką (per milisekundes) išsiskiria didelis energijos ir dujų kiekis, kuris atlieka mechaninį darbą su aplinka, t. y. jūsų koja. Sprogimui visiškai nesvarbu, ar jūsų bate yra vienoks ar kitoks vidpadis ar plokštelė. Jis su ja atliks tokį patį mechaninį darbą kaip ir su jūsų pėda. Jei nenuraus pėdos, nuraus koją su visa apsauga, tik toks ir skirtumas.

Nėra nieko patikimiau, kaip minų ieškikliai ar metalo ieškikliai, reikia tik išmokti profesionaliai ir greitai su jais dirbti. Jokie stebuklingi batai nepakeis minų ir metalo ieškiklių. Visa kita, tik stebuklingų batų gamintojų marketingas – kam karas, kam verslas“, – rašo Ukrainos fronte dirbantis išminuotojas Rimas Armaitis.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(45)
(1)
(44)

Komentarai (2)