„Didžiausia bėda“. Nauja Rusijos sraigtasparnių panaudojimo taktika  ()

Per karą Ukrainoje rusai neteko daugiau nei 300 karinių kovinių sraigtasparnių. Dabar jie slepia juos kuo toliau nuo fronto linijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos dar nepatyrė kritinių karinių sraigtasparnių, naudotų per karą Ukrainoje, nuostolių. Rusų lakūnų sumažėjo, bet jų vis dar pakanka. Interviu UNIAN sraigtasparnio Mi-8 įgulos vadas šaukiniu „Hutsul“ papasakojo apie rusų naudojamų įvairių tipų orlaivių detales.

Anot Hutsulo (kariškio vardas nenurodytas), Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos masiškai naudoja senus sraigtasparnius, pavyzdžiui, Mi-8 ir Mi-24. Jie taip pat turi naujesnius modelius – Mi-28 ir Ka-52. Karo metu priešas neteko nemažai šių orlaivių, ypač Ka-52 „Aligator“.

Tačiau karininkas mano, kad šie nuostoliai yra svarbūs tik „Alligator“: priešas turi daugybę kitų sraigtasparnių. Kita vertus, ginkluotosios pajėgos neutralizuoja ir rusų lakūnus, tačiau Rusijos Federacijoje jų vis dar yra pakankamai.

„Jie turi didžiulius žmogiškuosius išteklius. Ir tai yra didžiausia problema“, - sakė jis.

Rusijos vadovybė pakeitė sraigtasparnių naudojimo fronto linijoje taktiką. Šie pokyčiai prasidėjo pirmosiomis karo dienomis, pastebėjo karys. Iš pradžių rusai manė, kad sunaikino Ukrainos oro gynybos sistemą ir laisvai skrido smogti ginkluotųjų pajėgų pozicijoms. Tačiau jie greitai suprato, kad ukrainiečiai turi priešlėktuvinę gynybą, be to, smogia priešui „Stinger“. Todėl rusai pradėjo elgtis kitaip: fronto linijoje dirba poromis ir atskirose fronto atkarpose – Zaporižios ir Donecko srityse.

 

„Jie patyrė nuostolių ir padarė tam tikras išvadas. Dabar rusai nėra tokie įžūlūs, kaip buvo pradžioje“, – pažymėjo Hutsulas.

Taip pat pirmaisiais karo mėnesiais Rusijos ginkluotosios pajėgos sraigtasparnius laikė netoli fronto linijos ar okupuotose Ukrainos dalyse – pavyzdžiui, Čornobajivkoje, Mariupolyje, Džankojoje. Tačiau vėliau į šias vietas imta smogti didelio tikslumo sviediniais, numesti sprogmenys. Todėl rusai buvo priversti trauktis iš šių teritorijų ir sraigtasparnių nusileidimo aikšteles perkėlė toliau.

Dabar, paaiškino Hutsulas, Rusijos sraigtasparniai skrenda iš toli – jie laikomi giliai užnugaryje Kryme arba prie pačios Rusijos Federacijos sienos su okupuotomis Ukrainos dalimis.

 

Kalbant apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų lakūnus, pasak ukrainiečio, nors jų yra daug, tačiau mokymo kokybė nėra per aukšta. Tokios situacijos priežastis – didelis žuvusių vidutinio lygio ekipažų skaičius ir nuolatinis naujų, mažai laiko treniruotėms turinčių, įdarbinimas.

„Priešo parengimo lygis yra skirtingas. Tačiau prieš tai treniruočių procesas buvo ištemptas per metus. Karo metu treniruotės vyksta daug greičiau“.

Pažymėtina, kad Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos per beveik dvejus karo metus prarado 324 karinius sraigtasparnius – apie tai rašoma Finansų ministerijos portale, kuriame pagal oficialius Generalinio štabo duomenis buvo sukurtas infografikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(2)
(34)

Komentarai ()