[ŽT] „Važiuosim greitai, bet neilgai.“ Kas vyksta su Rusijos ekonomika  (6)

Rusija oficialiai pripažino, kad su jos ekonomika nėra gerai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos centrinio banko vadovė Elvira Nabiullina pripažino, kad Rusijos ekonomika įžengia į perkaitimo – gamybos ir darbo išteklių deficito – fazę. Tai ji sakė per spaudos konferenciją po sprendimo padidinti pagrindinę palūkanų normą.

Pasak Nabiullinos, Rusijos bendrojo vidaus produkto augimas 2023 m. trečiąjį ketvirtį gerokai viršijo lūkesčius, o ketvirtojo ketvirčio operatyvinė statistika rodo, kad ši tendencija tęsiasi. Tai rodo, kad ekonomika veikia ties savo galimybių riba.

„Įsivaizduokite, kad ekonomika yra automobilis. Jei bandysime važiuoti greičiau, nei numatyta automobilio konstrukcijoje, ir spausime gazą kiek tik galime, anksčiau ar vėliau variklis perkais, ir toli nenuvažiuosime. Tikriausiai važiuosim greitai, bet neilgai“, - sakė ji.

„Jei ekonomika perkaista, sukurti kiekvieną papildomą prekės vienetą ekonomikai bus vis sunkiau ir brangiau. Bandymas augti sparčiau nei potencialas vykdant švelnią pinigų politiką lems kainų augimą, o tai vis labiau suvalgys santaupas ir darbo užmokesčio augimą. Dėl to nesulauksime realaus visuomenės gerovės augimo“, - sakė ji.

 

Didindama palūkanų normą Nabiullina bando pažaboti infliaciją Rusijoje ir išvengti šio scenarijaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(108)
(5)
(103)

Komentarai (6)