Vokietijos sprigtas. F-16 viltis žlunga. Turkija svarstys JF-17 variantą  ()

Kinijos ir Pakistano bendrai pagaminti naikintuvai JF-17 „Thunder“ galėtų būti vertas Turkijos oro pajėgų pasirinkimas. Ekspertų teigimu, šie orlaiviai pasižymi išskirtiniu techniniu suderinamumu su vakarietiška elektronine įranga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkija, kaip didžiausia NATO šalis, pastaraisiais metais stengėsi atnaujinti savo naikintuvų arsenalą. Šalies oro pajėgoms amerikietiški F-16 yra prioritetas, tačiau nuolatiniai Ankaros ir Vašingtono santykių svyravimai Turkijos oro pajėgas pastatė į sunkią padėtį. Dėl to Turkija svarsto galimybę įsigyti Kinijos ir Pakistano bendrai sukurtą naikintuvą JF-17 „Thunder“, rašo „Bulgarian Military“.

Straipsnyje aprašoma sudėtingos padėties, į kurią Turkijos pusė atsidūrė modernizuojant savo oro pajėgas, detales. Faktas yra tas, kad kilus problemų dėl F-16 naikintuvų pirkimo, Ankara bandė derėtis su Europos partneriais dėl „Eurofighter Typhoon“ lėktuvų pirkimo.

Tačiau turkai šiuo klausimu sulaukė griežto Vokietijos pasipriešinimo. Visų pirma Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pasipriešino susitarimui dėl įtampos NATO gretose, susijusios su Turkijos lyderio Recepo Tayyipo Erdogano pareiškimais dėl Izraelio.

Tokiomis sąlygomis Turkija atkreipė dėmesį į 4++ kartos JF-17 naikintuvų kinišką variantą FC-1 „Xiaolong“, kurį kartu sukūrė Kinijos ir Pakistano ekspertai.

Kodėl Turkija liko be F-16

Vašingtono ir Ankaros santykių negalima pavadinti itin draugiškais ir pastoviais. Prie šių santykių prisideda ginkluotės klausimai. Pavyzdžiui, kai Turkija nusprendė įsigyti rusiškų priešlėktuvinių raketų kompleksų S-400, JAV pašalino Turkiją iš pasaulinės bendradarbiavimo iniciatyvos sukurti slaptą naikintuvą F-35.

 

Ankarai šis sprendimas nepatiko, tačiau užuot nusileidusi, ji toliau pirko raketas S-400 ir, be to, dar labiau sustiprino ryšius su Rusija. Dėl to F-16 pirkimo problema pasirodė neišspręsta.

Tuo pat metu kebli situacija susiklostė Švedijai stojant į NATO, nes Turkija blokavo Skandinavijos šalies narystę Aljanse.

JF-17 pasirinkimas

Netikėtu žingsniu Turkija išreiškė susidomėjimą įsigyti „Eurofighter Typhoon“ naikintuvus iš Europos. Tai buvo gana priimtinas variantas Turkijos pusei, tačiau sutrukdė Scholzas. Tokiu būdu JF-17 „Thunder“ tapo savotiška alternatyva Ankarai.

 

Bendram kinų ir paskistaniečių produkto naudai yra tai, kad jis ne tik turi konkurencingą kainą, bet ir demonstruoja išskirtinį techninį suderinamumą su vakarietiška elektronine įranga.

Tačiau kai kurie stebėtojai mano, kad toks Ankaros žingsnis yra susijęs su noru pasinaudoti savo ankstesne strategija, naudojant FC-1 „Fierce Dragon“ kaip priemonę priversti JAV ir Europą atverti duris Vakarų naikintuvų pardavimui.

Dėl to JAV gali padaryti nuolaidų – Turkija gaus norimus F-16, o Švedija prisijungs prie Šiaurės Atlanto aljanso.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(44)
(21)
(23)

Komentarai ()