„Rusijos agresija prieš Ukrainą – pasikėsinimas į kolektyvinį saugumą, demokratines teises ir vertybes“. Ką Ukrainai siūlo Norvegija  ()

Norvegijos ministras pirmininkas Jonas Gahras Store paskelbė apie planus suteikti Ukrainai papildomą pagalbą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norvegijos ministras pirmininkas Jonas Gahras Store paskelbė apie planus suteikti Ukrainai papildomą pagalbą oro gynybai stiprinti, finansinę paramą sveikatai ir švietimui bei, be to, finansavimą šaudmenų gamybai didinti.

Kaip praneša EP, jis tai pasakė po susitikimo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Be to, skirsime bendrą finansavimą sustiprinti gynybos pramonės pajėgumus, kad Ukraina turėtų pakankamai šaudmenų apsiginti“, – sakė Jonas Gahras Store.

Jis pažymėjo, kad daugiau nei pusė visos Norvegijos pagalbos Ukrainai 2023 metais buvo karinė pagalba, daugiausia dėmesio skiriant oro gynybai.

Vyriausybės komunikate primenama, kad 2023 metų vasarį Norvegijos parlamentas susitarė dėl Nansen paramos programos Ukrainai, kurios bendras biudžetas yra 75 mlrd. kronų (daugiau nei 6 mlrd. eurų), skirtos penkeriems metams.

Gruodžio 13 dieną premjeras paskelbė apie keturis pagrindinius šios programos mokėjimo etapus.

135 mln. kronų (11 mln. eurų) bus skirta kaip biudžeto parama švietimo, sveikatos priežiūros ir pensijų išlaidoms padengti.

Be to, 2024 metų pradžioje per Pasaulio banko globojamą URTF fondą švietimo ir sveikatos priežiūros sektorių funkcionavimui remti bus skirta 3 milijardai kronų (daugiau nei 250 mln. eurų).

Tolimesniam oro gynybos stiprinimui numatyta 335 mln. kronų (28 mln. eurų).

Gynybos pramonės pajėgumų stiprinimui, kad Ukrainai būtų galima pagaminti daugiau sviedinių ir raketų, bendram finansavimui numatyta skirti 1 mlrd. kronų.

 

Dar 137 milijonai kronų yra skirti JT „žiemos“ humanitarinei Ukrainai programai, skirtai aprūpinti pastoge, būtiniausiais daiktais ir maistu žmones, kurie dėl karo liko be pastogės.

Šis finansavimas bus papildytas anksčiau paskelbta pagalba iki 2023 m.

Norvegijos premjeras pabrėžė, kad Rusijos agresija prieš Ukrainą yra puolimas prieš kolektyvinį saugumą, demokratines teises ir vertybes. „Kartu su mūsų sąjungininkais ir partneriais Europoje ir kitose pasaulio šalyse Norvegija ir toliau rems Ukrainą kovoje, kurioje ji ginasi“, – sakė Jonas Gahras Store.

Po susitikimo V. Zelenskis sakė, kad derybose jis taip pat iškėlė Ukrainos uostų apsaugos ir laivybos laisvės Juodojoje jūroje klausimą.

 

Norvegija kartu su Britanija planuoja padėti Ukrainai strategiškai sustiprinti savo karines jūrų pajėgas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(63)
(0)
(63)

Komentarai ()