Rusija prieš JAV. „Wagner“ bastione Afrikoje pastebėti amerikiečių samdiniai. Kas vyksta  ()

Pasak žurnalistų, amerikiečių privati karinė bendrovė „Bancroft“ svarsto galimybę suformuoti aukštos kvalifikacijos komandą, kuri saugotų kasybos infrastruktūros objektus vietovėse, kuriose veikia ginkluotos grupuotės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikiečių privačios karinės bendrovės „Bancroft“ darbuotojai tikriausiai jau yra Centrinės Afrikos Respublikos (CAR) sostinėje Bangyje. JAV valdžios institucijos gali juos išsiųsti atremti Rusijos karinį buvimą šalyje. Tai teigiama Prancūzijos tarptautinio radijo RFI tyrime.

Kaip rašo žurnalistai, pernai JAV prezidentas Joe Bidenas pasiūlė CAR padidinti humanitarinės pagalbos ir mokymo programų apimtis vietos kariškiams mainais į Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ buvimo šalyje sumažinimą. Tačiau šie pasiūlymai nebuvo priimti.

Tačiau po „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino mirties 2023 metų rugsėjį „Bancroft“ delegacija, vadovaujama jos generalinio direktoriaus Davido MacDonaldo, asmeniškai susitiko su Centrinės Afrikos Respublikos prezidentu Fosten Arkanzh Tuader. Šio susitikimo metu buvo aptartos įmonės buvimo šalyje galimybės.

Pasak RFI, Bancroft gali sudaryti gerai apmokytą ir apmokytą komandą, kad apsaugotų kasybos infrastruktūrą vietovėse, kuriose veikia kovotojų grupės. Bendrovė taip pat gali dalyvauti vietos kariuomenės mokymuose.

JAV valstybės departamento atstovas sakė, kad Vašingtonas „neprašė „Bancroft“ dalyvauti“ CAR. „Bancroft“ neatsakė į el. paštu išsiųstus RFI klausimus.

Amerikos karių atvykimas į Centrinės Afrikos Respubliką gali paskatinti rusų ir amerikiečių konfrontacijos Afrikoje eskalaciją. Rusija taip pat didina savo karinį buvimą regione, ypač Malyje ir Burkina Fase.

 

RFI, remdamasi savo šaltiniais, rašo, kad amerikiečiai gali ketinti savo teritorijoje konkuruoti su „Wagner“, o tai gali lemti Rusijos įtakos CAR institucijose pabaigą.

Gruodžio 19 d. interviu TASS Rusijos ambasadorius pažymėjo, kad CAR yra suinteresuota padidinti Rusijos karinių instruktorių skaičių šalyje. Jo duomenimis, lapkritį ten dirbo 1890 karinių specialistų iš Rusijos, atsiųstų vietos valdžios prašymu.

Gruodžio pradžioje „Radio Svoboda“ ir projektas „All Eyes On Wagner“ pranešė apie Rusijos diplomato Deniso Pavlovo atvykimą į Bangį. Pasak šaltinių Europos diplomatiniuose sluoksniuose, manoma, kad Pavlovas yra Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos darbuotojas.

 

Rusijos gynybos viceministras Yunus Bek Jevkurovas tapo oficialiu Rusijos buvimo Afrikoje koordinatoriumi. Rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjį jis lankėsi Libijoje, Burkina Fase, Malyje ir Centrinės Afrikos Respublikoje. Gruodžio pradžioje Jevkurovo vadovaujama delegacija lankėsi Malyje, Burkina Fase, o vėliau ir Nigeryje, kur susitiko su valdžią šalyje perėmusios karinės chuntos vadovais.

Kas bus toliau

Žurnalistai rašo, kad pasiekus susitarimą tarp JAV ir CAR, „Bancroft“ taps pirmąja amerikiečių privačia karine kompanija, oficialiai dirbančia šalyje.

Tuo pačiu metu amerikiečių atvykimas gali paskatinti Rusijos ir Amerikos konfrontacijos eskalavimą CAR, o Rusija taip pat gali padidinti savo karinį buvimą šalyje, kad susidurtų su JAV.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(60)
(2)
(58)

Komentarai ()