Dvigubas žaidimas. Kinija kare žaidžia už abi komandas. Kas vyksta  ()

Pekinas viena ranka padeda su chunta kovojančioms grupuotėms, kita – chuntai ir su ja rengia bendras pratybas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-12-21 Dvigubas žaidimas. Kinija kare žaidžia už abi komandas. Kas vyksta  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2021 m. chuntai atėjus į valdžią Mianmare, Kinija ją palaikė. Perversmas sukėlė kruviną pilietinį karą, kurį kursto ir Pekinas. Apie tai praneša „The Economist“.

Kinijos Liaudies Respublika oficialiai pasmerkė Vakarų sankcijas Mianmaro armijai. Todėl jis laisvai pardavinėjo ginklus chuntai, kuri tapo didžiausia Kinijos ginklų pirkėja. Tačiau dabar atrodo, kad Kinija pakeitė savo poziciją. Etninės grupuotė „Trijų brolijų aljansas“ surengė didelį puolimą Mianmaro šiaurėje. Teigiama, kad jie turi ryšių su Kinija.

Aljansas greitai tapo „galvos skausmu“ chuntai. Jis jau užgrobė apie 200 bazių ir keturis kontrolės punktus pasienyje su Kinija, kurie yra gyvybiškai svarbūs prekybos keliai. Sužavėtas sėkmės, Aljansas išplėtė savo veiklą iki dviejų trečdalių Mianmaro teritorijos. Šimtai tūkstančių žmonių buvo priversti persikelti nuo Aljanso puolimo „operacijos 1027“ pradžios spalio 27 d.

Lapkričio mėnesį pradėjo sklisti gandai, kad Kinija pakeitė konflikto puses ir kad chuntos dienos suskaičiuotos. Tačiau Pekinas surengė bendras karinio jūrų laivyno pratybas su chunta, kad nuramintų antikiniškas nuotaikas. Gruodžio 14 d. Kinija paskelbė apie laikinas paliaubas tarp kariuomenės ir etninių kovotojų.

 

KLR veiksmai vadinami savanaudišku ir prieštaringu požiūriu. Disonansas taip pat slypi tame, kad ilgainiui Kinija nori neleisti Mianmarui pasukti provakarietiškos demokratijos link, o trumpuoju laikotarpiu jai rūpi saugumas. Nors Indija ir Rusija taip pat kontaktuoja su chunta, Mianmaro glaudžiausi ekonominiai ryšiai yra su Kinija.

Etninės armijos nėra paprasti kinų pagalbininkai. Jie gina savo interesus, įskaitant teritorijos įgijimą, kartu su kitomis Kinijai mažiau draugiškomis grupėmis, tokiomis kaip Mianmaro vis labiau organizuota demokratijos šalininkų frakcija. Kita vertus, Kinija ir toliau bendradarbiauja su chunta. Tikėtina, kad tokia politika pablogins padėtį Mianmare, kuriame gyvena 50 mln. gyventojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(4)
(2)

Komentarai ()