Ukrainos FPV dronų pamokos amžiams pakeis karybą  ()

Sėdite apkasuose ir ginate tam tikrą zoną kažkokioje medžių linijoje. Už jūsų - miestas, o kažkur priešais – priešas. Staiga pamatote pavojų - atvažiuoja tankas. Kaip jį atakuosite?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galite išsitraukti „Javelin“ raketą, kurios šūvis kainuoja maždaug 230–240 tūkstančių dolerių. NLAW yra kelis kartus pigesnis, bet mes vis tiek kalbame apie dešimtis tūkstančių dolerių. Yra ir pigesnių variantų, pavyzdžiui, seni sovietiniai RPG, tačiau Ukrainos gynėjai praneša, kad „Javelin“ ir NLAW padaro daug daugiau žalos Rusijos šarvuočiams nei seni sovietiniai ginklai.

Jei yra pakankamai laiko, Ukrainos kariai dabar rekomenduotų naudoti FPV („First person view“ - dronai, kontroliuojami per specialius akinius) dronus. Jie daug pigesni - gali kainuoti mažiau nei 1000 dolerių. Tokie dronai, prieš daugiau nei dešimtmetį sukurti sportui, buvo modifikuoti, kad tiktų kariniams tikslams. Jie yra daug manevringesni nei raketos. Paprastas FPV dronas gali nerti tarp medžių, apsisukti ir pataikyti į tanką silpniausioje jo vietoje. Tokie dronai gali nukeliauti ten, kur įprastos raketos net nerastų tanko. FPV dronai taip pat yra maži - keletą tokių dronų karys gali neštis kuprinėje. Tuo tarpu NLAW ilgis viršija 1 metrą, svoris - 12,5 kilogramus.

Yra įvairių kovinių FPV dronų. Kadangi jie yra surinkti iš labai paprastų populiarių komponentų, Ukrainos gynėjai gali juos keisti pagal poreikį. Pavyzdžiui, didesni dronai, kurie paprastai yra nukreipiami į šarvuotą techniką, gali būti apginkluojami minosvaidžių minomis. Mažesni FPV dronai turi mažesnius užtaisus, tačiau yra daug manevringesni. Ukrainos gynėjai šiuos dronus dažnai siunčia giliai į Rusijos apkasus, kur okupantai jaučiasi saugūs nuo artilerijos smūgių.

 

Neabejotina, kad FPV dronai ir Ukrainoje išmoktos pamokos karybą pakeis amžiams. Prieštankiniai ginklai gali tapti pigesni, mažesni ir greičiau panaudojami. Antra, ateities tankai bus sukurti atsižvelgiant į FPV dronų pavojų. Trečia, kariai bus mokomi, kaip kasti apkasus, kurie saugo ir nuo dronų.

Žinoma, yra būdų apsiginti nuo FPV dronų. Kariai dažnai numuša juos tiesiog automatiniais šautuvais. iš dangaus juos išvalo ir elektroninės karybos sistemos.

(26)
(0)
(26)

Komentarai ()