„Auksinis šydas“. Tai keičia karo veidą. Kinija raketas maskuos kaip keleivinius lėktuvus (Foto)  (2)

Elektroninis karas tapo sudėtingesnis nei bet kada: dabar bet kurį radarą galima apgauti, supainiojus raketą su „Boeing 737“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos mokslininkai iš Šiaurės vakarų politechnikos universiteto Siane teigia sukūrę įrenginį, vadinamą „Auksiniu šydu“, galinčiu apgauti oro gynybą ir užmaskuoti raketą kaip komercinį lėktuvą, rašo „South China Morning Post“.

„Mokslininkų teigimu, jų prietaisas radaro ekrane sparnuotąją raketą gali paversti keleiviniu lėktuvu. „Auksinis šydas“ gali pakeisti karo veidą“, - rašoma straipsnyje.

Žiniasklaida pabrėžia tai, kad plėtra yra nebrangi, tačiau supainioja brangias oro gynybos sistemas. Tai padės žymiai sutrumpinti laiką, reikalingą karinei vadovybei reaguoti.

Prietaisas pagamintas iš plonų siūlų, supintų kaip tinklas, ir padengtas auksu. Dėl sudėtingos geometrijos tinklas gali atspindėti radaro signalus. Laboratoriniai bandymai parodė, kad prietaisas padidina skrendančio taikinio radaro skerspjūvį nuo 1 iki 30 decibelų kvadratiniam metrui.

 

„Jis panašus į radaro parašą, kurį sukuria didelis orlaivis, pavyzdžiui, „Boeing 737“ ar „Airbus A320“, žiūrint iš tam tikrų kampų. Radaro atšvaitus JAV jau naudoja kai kuriose savo raketose, pavyzdžiui, ADM-160 MALD, todėl radarų ekranuose jie atrodo kaip lėktuvai“, – rašo autoriai.

 

Slapti kariniai orlaiviai, tokie kaip naikintuvas F-22 ir bombonešis B2, taip pat turi nuimamus Lüneburgo objektyvo atšvaitus, todėl jie yra nematomi civilinei oro eismo kontrolei ir maskuoja tikrąjį radaro parašą.

„Elektroninis karas tapo sudėtingesnis nei bet kada anksčiau. Nauja elektroninė atsakomųjų priemonių įranga ir įrankiai pradedami naudoti neregėtu greičiu. Ji keičia karo veidą“, – komentavo mokslininkai.

 

„Auksinis šydas“ iš panašių radaro atspindžio technologijų išsiskiria dideliu lankstumu. Jį galima atidaryti ir uždaryti kaip skėtį daugybę kartų. Dėl to raketa ar orlaivis viso skrydžio metu gali persijungti tarp matomo ir slapto režimo.

 

Prietaisas pagamintas iš nebrangių medžiagų, kurios yra plačiai prieinamos Kinijos pramonėje. Pasak mokslininkų, jo svoris yra 1 kg. Dėl mažo svorio raketa gali skristi didesnį atstumą arba nešti didesnę kovinę galvutę. „Šydą“ galima montuoti ir ant karo laivų ar antžeminių transporto priemonių.

„Nedidelė įrenginio kaina, lengvas svoris ir universalumas reiškia, kad ateityje jo paklausa gali tapti didžiulė“, – reziumuoja žurnalistai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(2)
(6)

Komentarai (2)