Naujos Rusijos artilerijos sistemos keliauja į Ukrainą. Rusija mato savo artilerijos pranašumą  (1)

Rusija paskelbė apie ketinimus dislokuoti naujausias savaeiges haubicas „Koalicija-SV“. Jos, kaip teigia pati Rusija, turi pranašumą prieš vakarietišką artileriją, kurią naudoja Ukraina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Reuters“, remdamasi „Rostec“ vadovo Sergejaus Čemezovo pareiškimais, praneša, kad Rusija planuoja dislokuoti „Koalicija-SV“ haubicas kare prieš Ukrainą. Beje, įdomu tai, kad „Reuters“ iš pradžių pranešė apie šių haubicų dislokavimą netoli Rusijos sienos su Suomija ir Norvegija. Tai buvo tik vertimo klaida - iš tikrųjų „Koalicija-SV“ bus siunčiamos į Ukrainą, kur Rusija svajoja, kad jos bus pranašesnės prieš bet kokias Ukrainos naudojamas vakarietiškas sistemas.

Čemezovas sakė, kad netrukus „Koalicija-SV“ haubicos, kurių serijinė gamyba prasidėjo visai neseniai, bus dislokuotos Ukrainoje. „Manau, kad jos ten greitai atsiras, nes tokios klasės haubicos būtinos, kad būtų užtikrintas pranašumas prieš vakarietišką artileriją nuotolio atžvilgiu“, – cituojamas „Rostec“ vadovas.

„Koalicija-SV“ yra vienas iš tų baisiai ilgų rusiškų projektų. 2015 metais rusai Maskvoje grožėjosi naujaja haubica, turinčia pakeisti senstančias „Msta“. Anksčiau visuomenei jos rodytos tik iš dalies uždengtos. Rusija skelbė, kad serijinė jų gamyba prasidės jau 2016 metais, bet neprasidėjo. 2021 metais Rusijos gynybos ministerija paskelbė, kad pasirašė sutartį su „UralTransMaš“ dėl „Koalicija-SV“ gamybos, bet gamyba neprasidėjo ir 2021, ir 2022 metais. Tik 2023-iųjų spalį pranešta, kad „Koalicija-SV“ bandymai baigti. Anksčiau šį gruodį Rusijos žiniasklaida pranešė, kad „Koalicija-SV“ haubicos jau buvo pradėtos naudoti kare prieš Ukrainą. Tačiau, aišku, jų skaičius vis dar yra labai mažas.

 

„Koalicija-SV“ yra 152,4 mm haubica, sverianti apie 50-55 tonas. Teigiama, kad įprastais sviediniais ji gali šaudyti net 40 km atstumu, o jos šaudomi sviediniai su raketiniais varikliais lėks net 80 km. Kitaip tariant, „Koalicija-SV“ gali šaudyti toliau nei Vakarietiški savaeigiai pabūklai. Bent jau tie, kuriuos naudoja Ukraina. Be to, „Koalicija-SV“ turi pagerintą pneumatinę užtaisymo sistemą, automatizuotą valdymą, todėl gali šaudyti 15 šūvių per minutę greičiu. Teoriškai „Koalicija-SV“ išsiverstų su vos dviejų žmonių įgula.

 

Aišku, visa tai - rusų skelbiami duomenys, todėl juos reikėtų priimti skeptiškai. Bet būtent tai Čemezovas ir turėjo omenyje, kai gyrėsi „Koalicija-SV“ veikimo nuotoliu.

(12)
(47)
(-35)

Komentarai (1)