Ukraina žino, kur gaus trūkstamų 155 mm sviedinių. Beje, ar žinote, kiek jie dabar kainuoja?  ()

Ukraina jaučia artilerijos amunicijos trūkumą. Tai - didžiulė problema, nes pėstininkai be artilerijos paramos negali efektyviai veržtis į priekį. Net išlaikyti dabartines pozicijas sunku. Tačiau Ukrainos sąjungininkai Vakaruose sunkiai didina 155 mm sviedinių gamybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos gynėjai per dieną iššauna 8-10 tūkstančių artilerijos šūvių. Anksčiau iššaudavo dar daugiau. Prisiminkite tai, kai Vakarų šalys žadės pristatyti 40-50 tūkstančių sviedinių. Ukrainos gynėjai norėtų, kad jų artilerija kasdien paleistų daugiau šūvių, tačiau trūksta amunicijos. Neseniai pranešta, kad kai kurios Ukrainos puolimo operacijos buvo atšauktos dėl amunicijos, įskaitant artilerijos sviedinius, trūkumo.

Tokios šalys kaip Vokietija deda daug pastangų, kad padidintų 155 mm sviedinių gamybą, bet prireiks laiko, kol gamybos tempai pasieks reikiamą lygį. Be to, NATO šalims taip pat reikia daugiau sviedinių. Gerai bent tai, kad Rusijos pajėgos Ukrainoje taip pat jaučia amunicijos badą.

Iš kur Ukraina gaus artilerijos sviedinių? Pati pasigamins! Ukrainos gynybos viceministras generolas leitenantas Ivanas Havriliukas atskleidė, kad 2024 metais Ukrainos įmonės kartu su tam tikromis šalimis partnerėmis bendrai gamins 155 mm sviedinius tokiu kiekiu, kuris didžiąja dalimi padengs skirtumą tarp poreikio ir partnerių teikiamos paramos. Tuo pat metu Ukraina gamins ir kitų kalibrų amuniciją.

Sviedinių gamyba Ukrainoje nebus didžiulė. Tačiau Ukraina jau prieš kurį laiką žengė pirmuosius žingsnius pereinant prie NATO 155 mm standarto. Pačios Ukrainos savaeigė haubica „Bohdana“, kuri buvo vystoma dar gerokai prieš Rusijos invaziją, yra 155 mm kalibro. Ukrainai reikia spartinti gamybą, kad netektų pasikliauti vien tuo, ką gali suteikti Vakarų partneriai.

 

Beje, ar žinote, kad vieno 155 mm sviedinio kaina per pastaruosius metus smarkiai išaugo? NATO karinio komiteto vadovas admirolas Robas Baueris atskleidė, kad vieno artilerijos sviedinio kaina išaugo iki 8000 eurų. Iki Rusijos invazijos vienas artilerijos sviedinys kainavo apie 2000 eurų. Dar šių metų pradžioje vieno sviedinio kaina siekė nuo 3 iki 4 tūkstančių eurų. Iš dalies taip yra dėl išaugusios paklausos, iš dalies - dėl protekcionistinės, ypatingai gynybos pramonę varžančios šalių politikos.

(46)
(5)
(41)

Komentarai ()