Šimtai video „Youtube“ apie antrą dešimtmetį kuriamą „analogų neturintį, geriausią pasaulyje rusų tanką Armatą“. Bet kur jis? Ar atvažiuos iki Ukrainos?  ()

Rusai giriasi „Armata“. Tačiau fronte niekas jos dar nematė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šimtai video „Youtube“ apie antrą dešimtmetį kuriamą „analogų neturintį, geriausią pasaulyje rusų tanką „Armatą“. Bet kur jis? Ar atvažiuos iki Ukrainos?

Geriausią rusų tanką neseniai Kremliaus propagandistai palygino su Izraelio „Merkava“. O kodėl „Armatos“ dar nematyti mūšio lauke? Pasak tanko gamintojo „Rostec“, jie stengiasi padidinti moderniausio rusiško tanko ugnies jėgą.

„Rostec“ žada, kad darbas, susijęs su T-14 „šaunamosios galios gerinimu“, „greitai turėtų duoti rezultatų“. Jis taip pat pareiškė, kad „Armata“ yra „daug geresnis“ nei Izraelio tankas „Merkava“ (vienas moderniausių ir plačiai pripažintas geriausias tankas pasaulyje).

Ši išvada pagrįsta tuo, kaip Izraeliui sekasi Gazos Ruože. Žinoma, „Armata“ pranašumas yra tas, kad jo pasiekimai negali būti lyginami su niekuo kitu, nes jų tiesiog nėra. Garsusis rusų tankas tikroje kovoje dar nedalyvavo.

Stebuklas ar šnipštas?

T-14 „Armata“ dėl siaubingos techninės būklės Rusijos kariškių buvo sutiktas neigiamai. Britų žvalgyba, atskleidusi rusų nenorą turėti šiuos tankus arsenale, nenurodė, kokie konkretūs „Armata“ aspektai yra tokie problemiški. Tačiau iki šiol Kremliui nepavyko šių tankų išstumti į kovą, nepaisant informacijos apie mokomąsias įgulas.

Rusijos propaganda teigia, kad tankai buvo Ukrainoje, tačiau dėl tam tikrų priežasčių jie buvo atšaukti. Tai įdomus pareiškimas, ypač turint omenyje tai, kad nė vienoje pusėje nėra pranešimų, patvirtinančių naujo tanko pastebėjimą. Paaiškinimas čia galėtų būti tik toks, kad T-14 panaudotas šaudymui iš uždarų pozicijų ir rusai nesiuntė jo šturmo operacijoms.

Galbūt dėl ​​šios priežasties buvo nuspręsta tobulinti tanko ugnies jėgą. Vertingas tankas, paslėptas tranšėjoje, tiesiog neatliko pakankamai gero darbo naikinant taikinius (o gal ir visai nieko neatliko).

Palyginimai su „Merkava“

 

Rusijos propagandistai nusprendė palyginti „Armatą“ su Izraelio modeliu, plačiai laikomu vienu geriausių pasaulyje. Anot rusų, patirtis iš Gazos Ruožo rodo, kad „Merkava“ užtikrina įgulos apsaugą „tik sunkiosios pėstininkų kovos mašinos lygiu“, o „Armata“ tankistus saugo šarvuotoje kapsulėje.

Propagandistai giria „Armatos“ „analogų neturinčias“ sistemas, kurios esą yra daug paprastesnės ir saugesnės nei Izraelio tanko elektronika. Galbūt po kurio laiko tai bus galima pamatyte kovoje, kai rusai išdrįs pasiųsti savo „stebuklingą“ tanką į mūšį.

Konstrukcija ir ginkluotė

Sukurtas ant universalios kovinės platformos „Armata“. Tai unifikuota sunkioji vikšrinė platforma, kurios pagrindu bus gaminamas ne tik tankas T-14, bet ir pėstininkų kovos mašinos, sunkiosios haubicos, savaeigiai artilerijos pabūklai ir kitos karinės mašinos. T-14 pagal masę yra vidutinis tankas, turintis 1500 arklio jėgų dyzelinį variklį. Važiuoklę sudaro 7 poros ratų (T-72 tanke – 6 poros).

 

Tanko įgula įkurdinta izoliuotoje kapsulėje, iš kurios valdo automatizuotą tanko bokštelį. Šarvuota kapsulė atskirta nuo tanko amunicijos saugyklos. Nauji išoriniai šarvai padengti specialiu sluoksniu, kuris radaruose sumažina tanko matomumą. Tanke yra naujas dinaminės apsaugos kompleksas, todėl tankui mažiau pavojingi sprogmenys ir kitos prieštankinės priemonės. Įmontuotas aktyviosios apsaugos kompleksas „Afganit“ naudoja „Dopplet“ radarą, kurio pagalba aptinka į tanką nutaikytus objektus, pvz. prieštankines raketas. Priešo ginklo aptikimo atveju, ši sistema paleidžia jį sunaikinančią raketą.

 

Apginkluotas 125 mm lygiavamzde patranka, iš kurios gali šaudyti valdomąsias raketas. Patrankos šūvio nuotolis – iki 8 km. Papildomai komplektuojamas priešlėktuviniu 30 mm pabūklu, skirtu kovoti su priešininko bepiločiais orlaiviais ir atakos sraigtasparniais, o 12,7 mm sunkioju kulkosvaidžiu – su pėstininkais.

Teigiama, kad „Armatos“ kūrėjai panaudojo kai kurias vokiškojo tanko „Leopard 2“ technologijas.

Rusijoje tikėtasi, kad tankas prisidės prie kariuomenės modernizacijos, bet tanko kaina per didelė. Tad abejojama, ar „Armata“ taps Rusijos kariuomenės ašimi. Pasak apžvalgininkų, tankas gerokai brangesnis, nei buvo numatyta rusų 2020 m. planuose. Dėl to tikimasi, kad Gynybos ministerija sumažins planuojamų įsigyti „Armata“ tankų skaičių ir nukreips dėmesį į jau esamų tankų T-72 modernizavimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(6)
(-4)

Komentarai ()