JAV atkuria aerodromą, iš kurio buvo įvykdytas Japonijos branduolinis bombardavimas. Kas vyksta  ()

West Field bazė buvo naudojama pakilti B-29 „Superfortress“ ir tada buvo apleista.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įtampa Ramiojo vandenyno regione tarp JAV ir Kinijos paskatino priimti gana simbolinį sprendimą – dekonservuoti aerodromą Tiniano saloje, kuri yra Šiaurės Marianų salų grupėje. Ji garsi tuo, kad 1945 metų rugpjūčio 6 ir 9 dienomis iš jo pakilo B-29 „Superfortress“ bombarduoti Hirošimą ir Nagasakį.

O prieš tai šią gana didelę oro bazę, pavadintą West Field, įprastiniam bombardavimui nuo 1944 m. naudojo JAV oro pajėgų 58-ojo bombardavimo sparno lėktuvai.

Ir tai buvo tikrai didžiulė keturių pakilimo takų (po 2,6 km ilgio) oro bazė su visa infrastruktūra, užėmusi pusę 20 km ilgio salos.

Tačiau šios aviacijos bazės karinė operacija nutrūko 1946 m., po to ji pradėjo naudoti civilinei aviacijai, o vėliau tiesiog buvo apleista, ji pradėjo apaugti džiunglėmis ir virto turistiniu objektu.

Aštuntajame dešimtmetyje Pentagonas norėjo atnaujinti oro bazę, bet atsisakė savo planų. Tačiau dabar, atrodo, istorija įgauna antrą posūkį ir, kaip rašo JAV Gynybos departamento leidinys „Stars and Stripes“, JAV JAV pradėjo atkovoti šią oro bazę iš džiunglių, kad atkurtų West Field.

Rekonstrukcijos projektui skirta 100 mln. dolerių, iš kurių 26 mln. dolerių bus skirta kilimo ir tūpimo tako statybai, 32 mln. – riedėjimo takams ir platformoms, 46 mln. – krovinių aikštelėms, 20 mln. – kuro saugykloms, dar 4,7 mln. milijonų dolerių įrenginių techninei pagalbai ir paramai. Tikslios darbų datos neskelbiamos, tačiau iki 2024 m. vasaros aikštelė bus išvalyta nuo džiunglių.

 

Ir šios investicijos yra tik dalis daug didesnės programos, skirtos modernizuoti JAV oro bazių tinklą vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Ir tai netgi turint omenyje, kad 180 km į pietus nuo Tiniano yra Guamas – didžiausia JAV strateginė karinė bazė Ramiajame vandenyne, kuri taip pat neseniai buvo rekonstruota.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(2)
(20)

Komentarai ()