10 šalių skubiai siunčia karinius laivus į Baltijos jūrą. Kas atsitiko (Foto)  ()

Dvidešimt laivų ir oro pajėgų vykdys bendrą patruliavimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dažniau patiriant atakas į povandeninę ypatingos svarbos infrastruktūrą Baltijos jūros regione, dešimt Šiaurės Europos šalių nusprendė apsaugoti povandeninius įrenginius naudodamos Jungtines ekspedicines pajėgas (JEF). Pajėgos, tarp jų dvidešimt laivų ir oro pajėgų, vykdys bendrą patruliavimą ne tik Baltijos ir Šiaurės jūros rajonuose, bet ir šiaurinėje Atlanto dalyje.

JEF buvo įkurta 2014 m. kaip jungtinė darbo grupė, paremta išformuotomis JK jungtinėmis greitojo reagavimo pajėgomis (JRRF). Pagrindinis grupės tikslas – apsaugoti regioną nuo grėsmių ir atgrasyti nuo galimų priešų. Ją sudaro atskiri komponentai iš dešimties šalių: JK (kuri vadovauja JEF ir yra grupės iniciatorė), Danijos, Estijos, Suomijos, Nyderlandų, Islandijos, Lietuvos, Latvijos, Norvegijos ir Švedijos.

Tai pirmasis JEF panaudojimas. Kol kas jungtinės pajėgos dalyvavo tik tarptautinėse pratybose. Prieš keturias dienas paskelbtame bendrame valstybių narių gynybos ministerijų vadovų pranešime galime sužinoti, kad buvo priimtas sprendimas nukreipti pajėgas stebėti ir saugoti povandeninę kritinę infrastruktūrą. Laivai ir oro pajėgos regione pradėti dislokuoti gruodžio pradžioje.

Pastaruoju metu Baltijos jūroje ne kartą buvo nustatyti ryšių kabelių ir vamzdynų pažeidimai. Be to, Baltijos jūroje pastebėtas padidėjęs Rusijos laivų judėjimas – daugiausia povandeninių laivų.

Spalio mėnesį iš eilės įvyko du incidentai, kurie padarė žalą povandeninei infrastruktūrai. Pirmosios aukos buvo suomiai ir estai. Spalio 8 dieną dujotiekyje „Balticconnector“ buvo pastebėtas žymus slėgio kritimas, tai rodė kad yra gedimas ar pažeidimas. Po dviejų dienų nuotėkio vieta buvo nustatyta ir patvirtinta, kad buvo pažeistas ryšių kabelis tarp dviejų šalių.

 

Suomija oficialiai patvirtino, kad dujotiekis buvo sugadintas tyčia, o neoficialiai įtarimai krenta Rusijai. Vladimiras Putinas pareiškė, kad šie įtarimai yra nesąmonė ir neturi tikrovės pagrindo. Mėnesio pabaigoje prie nuotėkio buvo rastas inkaras – vėliau paaiškėjo, kad jis priklauso Kinijos konteinerių laivui „Newnew Polar Bear“, kuris tuomet plaukė į Sankt Peterburgo uostą.

Jis pasiekė Rusiją be jokio inkaro. Dėl keisto ir visiškai atsitiktinio atsitiktinumo laivo įgulai teko jį numesti jūros navigacijos žemėlapiuose pažymėtame dujotiekio aukštyje. Suomių ir estų tyrimas vis dar tęsiasi. Kinijos pusė neprisipažįsta esanti susijusi su incidentu. Tačiau suomiai tikina, kad Kinijos laivo veiksmas buvo tyčinis.

 

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, kad aljansas dalijasi informacija apie padarytą žalą ir yra pasirengęs paremti sąjungininkus, norinčius padėti. Verta pridurti, kad žalos zonoje buvo nustatyti Rusijos daliniai - „Admirol Sibiriakov“ ir „Admirol Vladimirsky“. Tai yra tyrimų laivai, tačiau jų buvimas buvo pastebėtas ir prieš sunaikinant abi dujotiekio „Nord Stream“ linijas pernai. Įtariama, kad laivai vykdė šnipinėjimo veiklą ypatingos svarbos infrastruktūros objektuose. Rusijos šnipų laivų veikla fiksuojama ir prie Norvegijos bei Grenlandijos (priklausančios Danijai) krantų.

Švedai taip pat pranešė apie povandeninių telekomunikacijų kabelių linijų į Estiją sutrikimus. Civilinės gynybos ministras Carlas-Oskaras Bohlinas pranešė, kad šviesolaidinis kabelis buvo pažeistas maždaug tuo pačiu metu, kai buvo pažeista „Balticconnector“. Tačiau laidas iki galo nenutrūko, todėl gedimas buvo nustatytas po kurio laiko., tačiau jų buvimas buvo pastebėtas ir prieš sunaikinant abi dujotiekio „Nord Stream“ linijas pernai. Įtariama, kad laivai vykdė šnipinėjimo veiklą ypatingos svarbos infrastruktūros objektuose. Rusijos šnipų laivų veikla fiksuojama ir prie Norvegijos bei Grenlandijos (priklausančios Danijai) krantų.

 

Švedai taip pat pranešė apie povandeninių telekomunikacijų kabelių linijų į Estiją sutrikimus. Civilinės gynybos ministras Carlas-Oskaras Bohlinas pranešė, kad šviesolaidinis kabelis buvo pažeistas maždaug tuo pačiu metu, kai buvo pažeista „Balticconnector“. Tačiau laidas iki galo nenutrūko, todėl gedimas buvo nustatytas po kurio laiko.

Verta paminėti, kad šiuo metu jūrų ir vandenynų dugnas yra tikras kabelių raizginys, atsakingas, be kita ko, už telekomunikacijas, bet ir už informacijos perdavimą, pavyzdžiui, bankines sistemas. Tai įrengimai, svarbūs kiekvienos šalies saugumo požiūriu.

Švedijos gynybos ministras Polas Jonsonas neseniai, duodamas interviu SVT televizijai, sakė, kad JEF veiksmai yra labai svarbūs ne tik siekiant apginti Švedijos jūrų infrastruktūrą, bet, svarbiausia, duoti aiškų signalą Maskvai, kad Aljansas žino apie jos veiklą.

 

Nyderlandų karinis jūrų laivynas savo pranešime nurodė, kad vietos valdžia žino apie grėsmę pagrindinei povandeninei infrastruktūrai, o žvalgybos tarnybos perspėjo apie šnipinėjimo laivus jau šių metų pradžioje.

JEF pajėgų šerdis turėtų būti britai. Londonas sutiko atsiųsti net septynis laivus: valdomas raketų fregatas HMS „Richmond“ ir HMS „Somerset“, patrulinius laivus HMS „Tyne“ ir HMS „Severn“, minininkus HMS „Cattistock“ ir HMS „Penzance“ bei logistikos laivą RFA „Mounts Bay“. Veiklą taip pat dalyvaus jūrų patrulinis orlaivis P-8 „Poseidon“.

 

HMS „Richmond“ vadas, vadas Chrisas L'Amie sakė, kad visi priklauso nuo kritinės povandeninės infrastruktūros, kuri užtikrina interneto ryšį ir transportuoja elektrą bei degalus. Todėl labai svarbu užtikrinti tokių įrenginių saugumą, kad būtų užtikrintas viso regiono stabilumas.

Britų daliniai jau yra Baltijos jūroje. Olandai delegavo minininką „Zr.Ms. Zierikzee“, o švedai – dvi „Visby“ klasės korvetes. Šiuo metu likusios šalys tiksliai nenurodė, kurios jų ginkluotųjų pajėgų dalys bus nukreiptos į JEF operacijas. Verta pridurti, kad Baltijos jūroje yra įsikūrusi NATO priešminų komanda SNMCMG1, kuriai priklauso modifikuoti priešmininiai laivai OORP „Drużno“ ir „Hańcza“ bei komandinis laivas ORP „Kontradmirał Xawery Czernicki“ – pagrindinis komandos padalinys.

Pastarieji incidentai, susiję su povandeninių telekomunikacijų kabelių ir dujotiekių sabotažu, primena apie svarbiausios regiono energetikos infrastruktūros pažeidžiamumą ir būtinybę ją stiprinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(97)
(15)
(82)

Komentarai ()