„Sušluos JAV tanką „Abrams“ vienu šūviu“. Kinija kuria naują energetinį ginklą  ()

Pažeidžiamoms amerikiečių šarvuočių vietoms pralaužti pakaks vos 7 kWh, nors iš išorės jis atrodys nepažeistas, tikina Kinijos fizikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų grupė, vadovaujama Huang Jie iš Kinijos aerodinaminių tyrimų ir plėtros centro Didelio greičio aerodinamikos instituto, atliko naujo tipo kinetinės energijos ginklo bandymus. Remiantis jų pareiškimu, jis gali smogti JAV šarvuočiams, praneša SCMP.

Kinijos karinio jūrų laivyno mokslininkai neseniai sakė, kad ant sausumos ratinės platformos sumontavo elektromagnetinį pabūklą (railgun) ir atliko ugnies bandymus. Ši pabūklas gali akimirksniu įgreitinti sunkias sferas iki neįtikėtino greičio, naudodama kinetinę energiją. Nors prietaisas labai primityvus, kai kurie karo ekspertai mano, kad jis gali pakeisti žaidimo taisykles mūšio lauke, paraką pakeičiant elektra.

Tyrėjų teigimu, tokių energetinių ginklų pagalba Amerikoje pagamintą tanką galima sunaikinti vienu šūviu. Eksperimentų metu jie išsiaiškino, kad kietas 20 kg rutulys, skrendantis link taikinio maždaug 4 kartus didesniu už garso greitį, gali padaryti nepataisomą žalą šarvuočiams, pagamintiems pagal JAV karinius standartus, nors iš išorės jie gali atrodyti nepažeisti.

„Tokio sviedinio nešama kinetinė energija būtų apie 25 MJ. Tai gali atrodyti įspūdingai, tačiau pavertus elektros energija ji būtų mažesnė nei 7 kWh“.

Atrodo neįtikėtina, kad toks mažas energijos kiekis gali išjungti šiuolaikinį apie 40-60 tonų sveriantį tanką. Tačiau mokslininkai tvirtina, kad dėl kinetinės energijos poveikio gali sulūžti varžtai, jungiantys įrangą su vidine salono pertvara. Net jei įgula išgyvens po smūgio, jie negalės grąžinti tanko į normalią kovinę būklę.

 

Huang Jie komanda mano, kad kinetinių sviedinių padarytos žalos negalima lyginti su įprastų šarvus praduriančių sviedinių padaryta žala. Esmė ta, kad smūgio banga, atsirandanti dėl sviedinio smūgio, praeina per visą mašinos korpusą, sukeldama įtempių koncentraciją silpnose vietose, pavyzdžiui, tvirtinimo detalėse, ir dėl to įvyksta deformacija ar net sunaikinimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(56)
(-35)

Komentarai ()