Sunkusis rusų minosvaidis „Tiulpan“ ir jo paskutiniai šūviai (Video)  ()

2S4 „Tiulpan“ yra sovietinis savaeigis sunkusis 240 mm minosvaidis. Svarbus artilerijos ginklas rusų pajėgoms Ukrainoje. Prieš karą Rusija turėjo apie 390 „Tiulpan“ minosvaidžių, bet dauguma jų buvo saugyklose, laukė karo. Ir dabar jie greitai nyksta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tiulpan“ tarnybą pradėjo 1972 metais. Šių savaeigių minosvaidžių gamyba tęsėsi iki 1988-ųjų, todėl net patys jauniausi „Tiulpan“ dabar yra gana seni. Tačiau rusai juos naudoja labai aktyviai, nes „Tiulpan“ šūviai yra labai skaudūs.

„Tiulpan“ yra 240 mm minosvaidis ant vikšrinės 2S3 „Akacija“ bazės. Šios 30 tonų mašinos viduje telpa 40 standartinių minosvaidžio sviedinių, su kuriais tvarkosi penkių žmonių įgula. „Tiulpan“ įsibėgėja iki 62 km/val. greičio ir yra gana mobilus artilerijos pabūklas, kurio ukrainiečiai nekenčia.

Štai kaip „Tiulpan“ pranyksta Donecko srityje:

„Tiulpan“ yra didžiulis minosvaidis. Standartinis sviedinys 53-F-864 sveria 130 kg. Jis į vamzdį grūdamas specialiu įrenginiu. Toks sviedinys, dažniausiai nutaikomas prieš apkasus, priedangas, pastatus, gali nulėkti apie 10 km. Kaip minosvaidžiams įprasta, „Tiulpan“ šaudo gana aukšta trajektorija, todėl sviediniai krenta gana stačiai. Mažesni minosvaidžiai Pirmojo pasaulinio karo metu paplito todėl, kad buvo stengiamasi pataikyti į priešų apkasų dugną - įprastos haubicos to padaryti negali, nes šaudo plokštesne, žemesne trajektorija.

 

„Tiulpan“ gali šaudyti ir sunkesniais 228 kg sviediniais ARM-0-3WF2, kurie raketinio variklio pagalba nulekia iki 18 km. Tiesą sakant, „Tiulpan“ gali šaudyti net ir 2 kilotonų atominiais sviediniais.

 

„Tiulpan“ nėra stebuklingas ginklas. Nors tie sviediniai labai dideli ir galingi, „Tiulpan“ paleidžia vos vieną šūvį per minutę. Taip yra dėl to, kad sviediniai yra labai sunkūs ir vamzdį užtaisymui kaskart reikia nuleisti į horizontalią padėtį.

Iš viso per 20 metų sovietai pagamino 588 savaeigius minosvaidžius „Tiulpan“. Keli buvo perduoti Čekoslovakijai, keli - Irakui, Kazachstanui ir Sirijai. Bet daugumą pasiliko Rusija. Iki 2022-ųjų invazijos Rusija turėjo 390 „Tiulpan“ minosvaizdžių, bet gal tik 40 buvo paruošti tarnybai. Vos pradėjusi karą Rusija ėmė traukti senesnius „Tiulpan“ iš sandėlių, bet jie naikinami gana sparčiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(46)
(0)
(46)

Komentarai ()