Rusų propagandistai pareiškė - „Rusija kovos su Britanija“, liepė ruoštis dideliam karui. Kas vyksta (Video)  ()

„Vakarų sąjungininkai turės iš naujo įvertinti savo poziciją“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią savaitę britų televizijos kanalas „TalkTV“ pakalbino Hamishą de Brettoną-Gordoną, išėjusį į pensiją armijos pulkininką, 23 metus išdirbusį Didžiosios Britanijos kariuomenėje:

„Svarbu, kad Didžioji Britanija ir NATO sutelktų dėmesį į Ukrainą, nes jei Ukraina nenugalės, tai aš sutinku su Lenkijos saugumo vadovu, kad NATO per artimiausius trejus metus gali baigti karą su Rusija“, – sakė H. Brettonas-Gordonas.

Pasiteiravus, ar 2024 metais matysime Vakarų šalių karius Ukrainoje, į pensiją išėjęs pulkininkas atsakė:

„Na, jūs visiškai teisus, Vakarų sąjungininkai padarė viską, bet iki šiol nepasiuntė savo karių. Tai nėra už galimybių ribų, nes jei Rusija pradės daryti pažangą fronte, Vakarų sąjungininkai turės iš naujo įvertinti savo poziciją“.

Šią savaitę viena skaitomiausių Rusijos valstybinės naujienų agentūros RIA antraščių:

„Mes norime kovoti su Rusija. Britanija leido NATO kariams patekti į Ukrainą“.

Ji grindžiama tik anksčiau minėtais į pensiją išėjusio pulkininko pareiškimais, kurie tam tikru mastu pasirodo tekste tiesiai po antrašte:

„Britanijos ginkluotųjų pajėgų pulkininkas H. Brettonas-Gordonas leidžia kilti karui tarp NATO ir Rusijos Ukrainoje“, – rašo Rusijos naujienų agentūra, beje, nepatikslindama, kad britas gynyboje nedirba 13 metų.

Vyriausiasis Norvegijos gynybos tyrimų instituto (FFI) tyrėjas Kristianas Åtlandas „Nettavisen“ sako, kad RIA antraštė akivaizdžiai skirta pritraukti skaitytojus ir sukelti Rusijos pasipiktinimą:

„Nėra taip, kad Didžioji Britanija ar kitos NATO šalys planuoja pulti Rusiją ar siųsti savo pajėgas į Ukrainą kovoti su ten dislokuotomis Rusijos pajėgomis. Taip pat Hamishas de Brettonas-Gordonas nekalba Didžiosios Britanijos vyriausybės vardu. Būdamas į pensiją išėjęs kariuomenės pulkininkas, jis kalba tik savo vardu“, – sako K. Åtlandas ir priduria:

 

„Jis yra gerai vertinamas ir plačiai publikuojamas žiniasklaidos komentatorius, gerai išmanantis tiek dabartinį konfliktą, tiek karinius reikalus apskritai. Interviu „TalkTV“ jis sako, kad, žiūrint ilgesnėje perspektyvoje, negalima atmesti tiesioginio Vakarų dalyvavimo Ukrainos kare. Jo pasisakymas apie problemas ir dilemas, su kuriomis susiduria Vakarų pasaulis santykiuose su Rusija, yra daug labiau niuansuotas, nei gali susidaryti įspūdis iš RIA pateikto interviu“, –  sako K. Åtlandas.

„Rusija bando pateisinti savo agresijos karą Ukrainoje, vaizduodama jį kaip „gynybinį karą“ ir nurodydama tariamą karinę grėsmę Rusijos teritorijai iš Ukrainos ir (arba) Vakarų pusės“, – priduria jis.

 

„Kiek laiko Kremlius gali išlaikyti tokią poziciją Rusijos gyventojams, kad NATO ir Vakarai yra didelis priešas?“

„Viskas rodo, kad kuriamas Vakarų ir NATO, kaip priešo,  įvaizdis  yra stiprus. Alternatyvios Vakarų ir NATO reprezentacijos Rusijos žiniasklaidoje pparodomos retai arba išvis nėra išreiškiamos. Eilinis rusas kasdien yra bombarduojamas didžiulės propagandos ir dezinformacijos tiek apie karą Ukrainoje, tiek apie politinį kraštovaizdį vakarinėje pusėje, srautu“, – sako K. Åtlandas ir tęsia:

„Valstybinė cenzūra intensyvi, o jei kritiškai kalbate apie režimą ar išeinate į gatvę demonstracijai prieš V. Putino karą, gresia areštas ir kalėjimas. Dėl to daugelis susilaiko nuo režimo kritikos, net jei nebūtinai tiki visomis propagandos dalimis. Be to, didelėse gyventojų grupėse paplitusi apatija. Tai leidžia Kremliui lengviau išlaikyti savo naratyvą, kad Rusija yra apsupta priešų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(3)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: