„Jei Vakarai pateiks ultimatumą... “ Gali būti visiškas krachas. Kas nutiko  ()

Putino Rusija gali atsidurti prie suskilusios geldos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas mėgsta kalbėti apie tai, kad kariaudamas prieš Ukrainą jis neva siekia „tikrojo suvereniteto“. Iš tikrųjų savo politika jis privedė šalį prie kritinės priklausomybės nuo Kinijos.

Taip teigiama įtakingo leidinio „Newsweek“ straipsnyje.

Rusijos valdžia ir propaganda gieda odes apie ekonominių ryšių su Kinija stiprinimą. Iš tiesų 2023 m. abiejų šalių prekybos apyvarta pasiekė rekordinę 218 mlrd. dolerių sumą. 2023 m. Rusija duoda kinams pigių energijos išteklių ir žemės ūkio produktų, o mainais gauna prieigą prie technologijų, nuo kurių anksčiau buvo atkirsta dėl sankcijų.

Tačiau ar tai galima laikyti gera žinia Rusijai? Toli gražu ne. Šiandien Rusija tapo kritiškai priklausoma nuo Pekino daugelyje labai svarbių sričių.

Ekonomistai perspėja, kad Vakarai, o ne Rusija, yra daug svarbesnė Kinijos rinka. Ir jei kinams teks rinktis, Maskva atsidurs prie suskilusios geldos.

„Kinijai tenka maždaug trečdalis visos Rusijos prekybos, tačiau Rusijos vaidmuo Kinijos prekybos apyvartoje toli gražu nėra toks didelis: 5,1 proc. importo ir 3,3 proc. eksporto“, - rašoma straipsnyje.

Jei Vakarai pateiks Pekinui ultimatumą laikytis sankcijų, ekspertai patikina, kad kinai nerizikuos dėl Rusijos.

 

Prekybos apyvartos (tarp Kinijos ir Rusijos – red.) padidėjimas padėjo išgelbėti Rusijos ekonomiką nuo sankcijų. Tačiau Rusijos pareigūnams ir verslo elitui nerimą kelia tai, kad šis susitarimas daug palankesnis Kinijai nei Rusijai. Kinija noriai perka iš Rusijos energetinius ir kitus išteklius ir parduoda savo prekes Rusijos rinkai – visa tai tenkina Pekiną. Tačiau tuo pat metu į Rusiją ateina labai nedaug investicijų, ir jų aiškiai nepakanka, kad pakeistų tas, kurios buvo prarastos dėl Vakarų bendrovių ir investuotojų pasitraukimo“, - rašoma straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(96)
(1)
(95)

Komentarai ()