Pasaulis atsidūrė ant III pasaulinio karo slenksčio. Griūna tvarka. Rusija subūrė galingą koaliciją

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

nemesis 2024-01-10 11:10
Gaila kad Europa šitoje vietoje atlieka tik mazgotės vaidmenį. Vietoj to, kad galėtume stoti koja į koją su JAV, tenka rankytę ištiesus prieš ją klūpėti (aišku tai 100 kartų geriau nei tą daryti prieš china rusnialand'ą). Gal ir nereikia pasauliui tokių besmegenių nesusipratėlių kaip mes... Na ir iš to kas vyksta, aš suprantu (gal ir klaidingai) kad mes išvadų nepasidarėm, o tai leidžia spėti kad jau ir nebepasidarysim. Kad ir ką Europa beturi, pusė jau seniai turėjo būti Ukrainoj, o likusi pusė stovėti prie NATO rytinės sienos.
Benediktas 2024-01-10 11:21
Diktatoriu komandoje nera tokiu, kaip Orbanas - visi ryžtingi ir žino, ko nori. Atrodo daug geriau išoriškai. Jei toks būtų - seniai būtų išmetę. Vakarai dar nežino, ko nori šioje situacijije - kaip pabaigti karą ir ką daryti su diktatūromis. Diktatūros - žino, ką daryti su demokratijomis - spausti, kiek eina ir skaidyti. Su blefais, be blefų ir papirkinėti visus. Vakarų net gąsdinimai nerimtai atrodo. Putinas iskander laido į Ukrainą, pas lukošenką branduolinius ginklus atitempė, o vakarai bijo raketas perduoti ilgesnio nuotolio. Graudžiai vakarai atrodo su savo doleriais, eurais ir technologijomis. Nėra, kam valdyti. Ateis dar kokie marginalai, tai galėsim tarpusavyje pilietiniuose karuose pliektis. Vakarai didelėjė egzistencinėje krizėje - tik viskas vyksta labai lėtai, tai atrodo, kad viskas ok. Būtų naudinga, kad vakaruose žurnalistai šia tema, kuo daugiau straipsnių rašytų, iki ko nusirito vakarai ir kokios perspektyvos. Kad kuo daugiau žmonių tai suprastų. Nes paskui bus per vėlu. Ir čia dėl to ne diktatūros kaltos, o mes patys.
skimas969 2024-01-10 13:23
Tai ka gali padaryui lietuva, tai pradeti gamjnti dronus, kurie nestu 20-50kg sprogmenu ir leistu optiskai atpazinti ir uzfiksuoti taikini 500m nuo jo su automatiniu tolesniu jo sunaikinimu. Ii tokiu dronu gaminti i menesi simtais, o ne pirkti tankus.....
technologas 2024-01-10 22:24
O ką galima padaryti? Šimtmečiais Europoje buvo pilna kareivių ir visi vieni su kitais kariavo. Rado išeitį po WWII - mažiau karių, mažiau ginklų, tai kaip ir nekariavo. Taip sau neprišauks į kariuomenes daug karių ir neprigamins ginklų - reikia pasiruošimo. Naujo Adolfo, ar kažko panašaus. Tada vėl kariauti viduje pradės. Išeitis be padėties?
nemesis 2024-01-10 22:44
Čia jūs rimtai ar juokaujat? Rado išeitį? Tai išeitis gera jei visi tą daro, bet kai pašonėje 20 metų kažkas ginkluojasi už tavo pinigus ir nuolat tiesiogiai grąsina, tai Jūsų geriausias paisūlymas yra tiesiog nusišauti atidavus viską kad žulikui vargti nereikėtų? Keistą išvadą padarėt. Mano išvada tokia kad kiaušinius reikėjo susirasti kurie seniai pamesti buvo. Abu pasauliniai karai prasidėjo kai žulikui daužant gatvėj merginą, aplinkiniai nusilenkė ir tyliai sau pasakė - gal jam jos užteks? Neužteko tada, neužteks ir dabar. Man asmeniškai gėda prieš Ukrainą, gėda už save, gėda už šalį, gėda už Europą. Bandom prismesti draugus. Bet jei tavo draugą gatvėj muš tu max ką galėsi padaryti tai numesti 5 eur (gal mažiau skaudės), paspirti šaką arčiau (skėstančių gelbėjimas pačių skęstančiųjų reikalas) ir išreikšti gilų susirūpinimą? Ar tikrai yra mąstančių kad Ukraina kada nors bus mūsų draugas? Nebus, nes mes juos palikom likimo valiai ir jie bus 100% teisūs. Kasdien šimtais miršta ten, china rusnialandas perėjo į karo ekonomiką, o mes sprendžiam ar duoną mums valgyti su raudonaisiais ar juodaisiais ikrais...
donatasv 2024-01-11 00:44
Ginkluojasi kinija ir jav visi kiti tik velkasi pašonėje imituodami. Europos priešas nr1 kuris turėjo dėt visą europa nesugebėjo paimt net ir korumpuotos Ukrainos. Izraelis vėl tvarkos be problemų. Man nei kiek negėda prieš Ukrainą, ji lygiai kaip ir mes turėjo savo šansus pasirūpinti savo saugumu bet ne geriau prisivogsiu ir pragersiu bapkes. Mes investavom į savo saugumą ieškodami partnerių, jie tuo tarpu ieškojo bendraminčių su kuom galėtų sukt varkes. Tai kam čia turėtų būt gėda?
Dannas3 2024-01-11 09:57
Jausmine tryda ir tiek. O tai kas bus Ukrainos draugai? Gal Ukraina supyks, kad per mazai padejom ir... susidraugaus su rusija?
Benediktas 2024-01-11 10:13
Čia patiems gėda. Nesvarbu ar Ukraina supyks ar susidraugaus su Rusija, ar iškeiks ar padėkos. Čia net nereikia klausiti, Ukrainos nuomonės. Čia faktas, kaip ant delno - ką sako nemesis - galingiausios šalys su pipete varvina Ukrainai masto, kad išgyventų ir žiūri, kaip monstras ją daužo.
immortallt 2024-01-11 10:25
Na "monstras" daužo yra perdėta. Dabar jau tik bando daužyti. Berods per pernai metus maskoliai nė vieno kaimo nesugebėjo paimti. Kad gėda dėl visuomenės, tai faktas, bet būtent, dėl visuomenės. Visuomenė renka tokius kaip Trump'as, Orban'as, Le Pelle ir pan. Jei tokių nerinktų, o balsuotų už didžiausią paramą Ukrainai siūlančius, tai tos paramos ir būtų ženkliai daugiau. Beje, o dėl Baltarusijos negaila? Žmonės taikiai protestavo ilgą laiką dideliais būriais, bandė nuversti taikiai diktatorių, tai dabar iš esmės maskoliai de facto Baltarusiją okupavo be kraujo praliejimo.
Benediktas 2024-01-11 10:37
Tai mes ir esam ta visuomenė (politikai, rinkėjai), mums ir turetu būti gėda. Kalbu apkritai apie vakarus. Baltarusiu gaila, bet bent jau nesaudo kol kas jų - jie sukilo, o dabr tiesiog pamate, su kuo turi reikala ir kokia protekcija turi lukosenka. Kol Putinas bus, jie irgi negales gauti nepriklausomybes. Bet viskas sprendziasi Ukrainoje jau du metus.
immortallt 2024-01-11 11:04
Kaip tai negalės? Daug tautų pavergtų putlerio yra, bet dabar yra puikus metas visiems išsivaduoti, realiai vienos Ukrainos imti 2-3 frontais nepavyksta, o jei dar ir per kelias šalis išsidalinti tektų - tai visai būtų amen maskoliams. Gi maskoliai iššlavė ir Baltarusijos ginklų sandėlius. Nebūtų leidę iššluoti, būtų buvę maskoliams dar sunkiau, tik kad ne visi linkę už save pastovėti, kaip ukrainiečiai. Taip ir vakarai, mato grėsmę, reikia išlaikyti ginklų savo gynybai. Tada dar rizika, kad ginklai atiduoti Ukrainai pateks į maskolių rankas. Tada dar reikia dėl rinkėjų valdyti sitauciją, kad koks kišeninis putlerio politikas ar šiaip parankus idiotas neateitų į valdžią ir nepadarytų dar blogiau. Kai yra demokratija šalyje, viskas daug komplikuočiau, čia didelis demokratijos trūkumas, bet demokratija ilgu laikotarpiu atsparesnė ir palankesnė augimui ir šalies klestėjimui. Autokratija trumpu laikotarpiu reiškia didelius pokyčius, istoriškai dažniau į blogąją pusę, nei gerąją.
Dannas3 2024-01-11 11:10
Ir nereik galvot, kad kiti masto, kaip mes t.y per musu supratimo prizme. Mums tai labai aktualu ir mes vieni didziausiu paramos daveju, del.ko mums tikrai negali but geda. Butum koks ispanas ar tas pats amerikietis, nematau priezasciu, kodel jiems Ukraina turetu but svarbesne, nei ju paciu gerbuvis. Lygiai taip pat kaip mums neidomus tolimesni geografiskai konfliktai.
Benediktas 2024-01-11 12:35
Ukraina yra Europoje. Portugalija ir Ispanija taip pat. Ukraina nėra kitame pasaulio gale, kur jau atsakomybė būtų daugiau kitiems. Apskritai tai ne nuo vietos priklauso, o nuo idiologijos. Jei matome, kad autoritarinis režimas, pasitelkdamas į pagalbą Kiniją, Iraną, Š. Korėja lupa demokratinę šalį (Ukrainoje perrenkama valdžia), kitos demokratijos turi ginti ją ryžtingiau/ryžtingai, o ne vangiai. Mes juk turime ginti tokius dalykus - teisę į laisvę, ne tik pas save, bet ir ginti nuoagresijos demoktratines valstybes, jei skaitome, kad žmonėms geriau gyventi demokratinėse visuomenėse. Ir žmonėms žmonės yra svarbiausia, o ne sienos. Čia net empatijos dalykai yra.
UTF16 2024-01-11 13:03
Po Sovietų Sąjungos žlugimo Baltijos ir kitų postsovietinių šalių ekonominis lygis ir startinės sąlygos buvo panašios. Čia kieno kaltė, kad Ukraina pradėjo atsibusti tik po 30 metų ir staiga suprato, kad putinynas jai nepakeliui? Ką Ukraina padarė per tuos 30 metų, kad visa Europa dabar turi išsižiojus gelbėti? Aš sutinku, kad padėti reikia, jeigu muša, bet šita visa situacija yra užprogramuota jų pačių priimtų sprendimų pasekmė. Jų šalis sisteminga vykdė tokią politiką kelis dešimtmečius ir štai toks rezultatas galiausiai gavosi. Europa čia nė prie ko išvis.
immortallt 2024-01-11 13:55
Kiek Š. Korėja ir Kinijas padeda maskoliams neatlygintinai? Iranas naudojasi palestiniečiais tiesiog kenkiant. Čia ne konvencinis karas. Ukraina yra Europos žemyne, taip. Ir? Portugalijai ar Ispanijai žymiai arčiau ir aktualiau Marokas, tiksliau Vakarų Sahara, kuri okupuota Maroko. Ukrainai parama teikiama, apsiginti gali ir sugeba. Neatmetu, kad NATO kariniai vadai skaičiuoja, kad kuo daugiau išdeginti maskolių karinės technikos bei sąjungininkų rezervų ir todėl negauna visko ką sugebėtų panaudoti tinkamai. Tada politiniai apribojimai ir pan. Galų gale Ukraina nėra NATO narė ir NATO negali ginti kitos šalies, kaip NATO narės. Aš už didesnę paramą Ukrainai, buvau už ekonomines sankcijas uždarant prekybą per apmokestinimą, t.y. importas ir eksportas nuo 50% mokesčio, kuris kiekvieną karo dieną vis augtų, surinktas lėšas skiriant Ukrainai. Tokiu atveju net naftos/dujų pirkimo nebūtų reikėję nutraukti, tiesiog maskoliai patys nebeparduotų, nes negautų pakankamai pajamų atpirkti kaštus. Bet yra pasaulyje apribojimai, kurių tikrai nesu pajėgus suprasti ir tiek nesigilinu. Elementarus apribojimas, ką mes iš Lietuvos esame delegavę į Europarlemantą? Tomaševskis, Blinkevičiūtė, Uspaskich, Ropė, Maldeikienė. Vos ne pusė - populistai, o kai kurie akivaizdžiai atidirbinėjantys maskoliams.
Benediktas 2024-01-11 14:28
Argi ne mūsų kaltė, kad deleguojame į europalrlamentą Tomaševskis, Blinkevičiūtė, Uspaskich, Ropė, Maldeikienė. Kas išrenka jų partijas? Mes - lietuviai. Taip yra. Europeje išrenka kitus marginalus - kalti patys europiečiai, mes patys. Amerikonai kalti, kad tokie, kaip Trumpas ateina - patys kalti. Kažkas daroma negerai, kad taip vyksta.
donatasv 2024-01-11 14:36
Bet šioje vietoje reikia pripažint faktą, kad Ukraina nėra pasaulio centras. Vakarai padėjo apgint, bet kai pradėjo vienas po kito atsirasti nauji konfliktai rusijos sąjungininkų pakurstyti vakarai labai smagiai kaip nuo kalniuko nusileido ant žemės. Su rusija susidoroti nebūtų problemų bet tai tik plės konfliktą kitose šalyse. Čia pat taivanas, korėja kur kilus karui būtų daug sudėtingesnė situacija nei dabar su Ukraina. Šioje vietoje vakarai nori nenori jie priversti į tai atsižvelgti, kad gesinant a objektą neužsidegtų b, c, d ir t.t. supranti, kad kaimyną muša bet kai matai jei kišiesi išpjaus pusę tavo šeimos tai atsiduri nedviprasmiškoje situacijoje. Vakarai surizikavo ir gana daug duodami Ukrainai ir gėdytis nėra ko.
Benediktas 2024-01-11 17:02
Gerai, Ukraina dar nesumokėjo už savo praeities klaidas, ji dar turi pralieti daugiau kraujo. Tačiau tada kyla klausimas: ką reiškia susitarimai (pvz., Budapešto memorandumas), tarptautinė teisė, agresorius ir auka pagal JT chartiją, ir svari pagalba aukai, nugalint agresorių, nesvarbu, ar auka yra ar nėra NATO narė. Ar demokratijų padėtis smarkiai nepablogėtų, jei Ukraina būtų prarasta/okupuota? Kiek kainuos NATO gynyba, jei Ukraina bus prarasta vs Ukraina išlieka? Net žiūrint iš NATO ar Rytų Europos perspektyvos - padėtis atrodo stabili, tačiau baigtis - neaiški. Kokia pasaulio padėtis susiklostytų, jei agresorius laimėtų dalį Ukrainos ar ją visą - Vakarai neatlaikytų spaudimo, suversdami kaltę ar pasiteisindami, kad Ukraina pati yra kalta? Kas iš to, kad Ukraina kalta bendrame kontekste? Tai daugiau nei Ukrainos kaltė. Mes taip pat maitinome Rusiją ir buvome korumpuoti, matėme, kaip Rusija ginkluojasi. Negalime leisti sau elgtis neatsakingai, žvelgdami į bendrąją situaciją plačiame kontekste, galų gale planetos kontekste, žmonijos kontekste. Ar sprendimai yra pakankami esamai situacijai? Ar mes norime gyventi pasaulyje, kuriame diktatūros laimi? Ar viską padarome, ką galime dėl demokratijos pasaulyje? Ar nesieilgiame taip, lyg nuo Ukrainos-Rusijos karo baigties niekas nepriklausytų? T.y. dedame gan minimalias pastangas. Ar nenorime nusimesti atsakomybe dėl savo ateities, rasdami pasiteisinimą Ukrainos kalte? Ar kaltų ieškojimas šioje vietoje padeda, sprendžia problemą?
donatasv 2024-01-12 04:37
Mes maitinome rusiją? Vystėme normalius santykius kol debilas putinas neišėjo iš proto. Jei ne mūsų tėvų pastangos įstoti į nato kur Lietuva būtų dabar? Ten pat kur ir Ukraina galiu garantuoti. Mes čia sėdėjom ir nieko neveikėm, mes čia kalti, kad Ukrainą užpuolė ir nesustabdėme putino? Bandė vakarai normalizuoti santykius su rusija per ekonomiką tik viskas gavosi atvirkščiai pas juos norma yra korupcija. Nieko klaidas išmoks manau vakarų verslui rusija bus juoda dėmė ilgam. Kas priklausys nuo šito karo? Spėliojam atsisėdę, bet tos spėlionės jau net juoko nekelia. Rusija ateis ir išbarškins vakarus... kai tuo tarpu tas rusas tyliai sėdi kamputyje ir rūko išmuštais dantimis. Kaltų čia niekas ir neieško, čia Ukraina tiesiog bando išgyventi ir spamina visus pasaulio pabaigos scenarijus, oj kaip čia bus jei mes pralošim. Tegul ateina ir papasakoje kas bus jei vakarai perlenks ir prasidės karas kitose šalyse. Scenarijus perspausti putiną smirda lygiai taip pat jei jo nespaustai aplamai. Kurį pasirinkt? Sudegint dalį Ukrainos, su labiausiai tikėtinu scenarijum, kad vakarai negalės plėstis į rytus, nes rusas galės gąsdinti visus, vo jum bus Ukrainos likimas jei bandysit eit su vakarai ar geriau padegam visą rytų flangą bandydami gelbėt dalį Ukrainos? Diktatūrų nenugalėsi ginklu, kol jų rankose bus branduolinis ginklas tokia yra realybė kuri leidžia mafijozui išlikt. Bet Ukrainos dėka vakarai tikrai suprato, kad nereikia mafijozui leist ant galvos užlipt ir jei jis bando pasipriešint galima.
Benediktas 2024-01-12 07:20
Jei elgsimės kaip elgiames, branduolinis karas vis tiek bus (II pasaulinio pradžia ir eiga - nuolaidos Hitleriui siekiant išvengti karo) - tik pabloginsime savo pozicijas. Panašu, kad bus pasaulinis karas bet kokiu atveju - tai reikia jam rimtai ruoštis visiems tiesiog. Gal mirsim daugma. Jei tai neišvengiama, tai reikia tam skirti daug pinigų ir paleisti karinę pramonę pilnai, kad diktaturos pralaimėtų. Jei liks kažkiek laisvų žmonių - tai pastatys civilizaciją iš naujo ir sukurs naujas taisykles, kad išvengti to, iki ko priėjome dabar. Niekad daugiau nebus JT, kur viena šalis turi veto, niekad nebus ES, kur turi veto - nedarys šitų nesamonių. Niekad nepamirš karinės pramonės. Niekad nedarys biznio su banditais bei diktaturomis. Reikia labiau rizikuoti, nes dabar vakarai labai baiminasi Putino su jo atominemis. Vininteliu tik atveju nebus pasaulinio karo - jei vakarai predes elgtis agresyviai ir proaktyviai - bet ik to - kaip iki menulio. Kol kas vakarai veikia tik reaktyviai - tas labai patogu diktatorimas, nes mato, kad vakarai tik reaguoja i ju veiksmus. Matyt stato ant to, kad veikiant pasyviai sugrius maskovijos ekonomika ir Ukraina laimes kara. Duok Dieve, kad to pakaktų. Jei pasirodo, kad to nepakanka, reikia vakarams praedeti veikti aktyviai ir grieztai. Karine pramone turi veikti pilnai bet kokiu atveju. Aisku amerikoje krize - dabar svarbiausia, kad Austinas nepasake kad ligonineje buvo.