Bidenas neturi pergalės strategijos. Ukraina yra JAV politikos įkaitė  ()

Ukraina yra Amerikos politikos epicentre. Ir, aišku, kurį laiką ji ten išliks, nes tiek respublikonai, tiek demokratai bando panaudoti Ukrainos karą kaip savo kozirį artėjančiuose rinkimuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai liudija vis skambesni Amerikos politikų pareiškimai ir „Focus“ surinktos Ukrainos ekspertų išvados.

JAV Kongreso Atstovų rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas balsavo prieš naujos karinės pagalbos Ukrainai patvirtinimą, nes norėjo „pasiųsti signalą“ Baltiesiems rūmams. Būtent – ​​paskelbti strategiją ir galutinį tikslą, kurį Joe Bideno administracija nori pasiekti remdama Ukrainą. „Turime suprasti, koks bus finalas Ukrainoje“, – sakė jis interviu CBS.

„Tai nėra ryžto ginti laisvę, Ukrainos tautą trūkumas. Mes visada buvome nuoseklūs dėl to, bet Atstovų rūmų respublikonai, kurie balsavo prieš paskutinę finansavimo dalį, manau, taip buvo todėl, kad norėjome nusiųsti žinutę Baltiesiems rūmams, kad jie nebuvo aiškūs su Amerikos žmonėmis. Ką mes norime pasiekti Ukrainoje? Kokia mūsų strategija? Koks tikslas? Kaip mums sekasi tinkamai prižiūrėti šiuos brangius mokesčių mokėtojų dolerius?“, – sakė jis, primindamas, kad JAV turi 34 trilijonus dolerių federalinės skolos.

Apie tokius dalykus Mike'as Johnsonas kalba jau ne pirmą kartą, gruodį jis taip pat teigė, kad siuntė prašymus raštu ir prašė atsakymų į šiuos klausimus viešai ir privačiai, tačiau jų nebuvo.

Priminsime, kad Mike'as Johnsonas, nors ir vadina Rusijos Federacijos prezidentą Vladimirą Putiną negailestingu diktatoriumi, o pagalbos Ukrainai klausimą apibrėžė kaip prioritetą Amerikos Kongreso darbe, tačiau yra aršus trumpistas. Jis nepripažino Bideno pergalės rinkimuose, D. Trumpo apkaltą jis pavadino antikonstitucine.

„Labai rimtas dalykas yra siųsti pinigus į Ukrainą, kad padėtume jiems konflikte, iš tikrųjų mes turime juos iš kažkur skolintis. Ir todėl sakome, kad darome tai racionaliai. Žinoma, mes pasisakome už laisvę, tai yra Jungtinės Valstijos. Tačiau mums reikia žmonių, kurie tai finansuoja, atskaitomybės“, – pridūrė amerikiečių politikas.

Žurnalistui pasiteiravus, ar Kongresas galės užtikrinti pagalbos Ukrainai paskirstymą iki vasario mėnesio, Johnsonas atsakė, kad „turime garantuoti JAV sienų saugumą prieš tai, kai garantuojame kitų saugumą“.

Ukrainos pergalės formatas: JAV vizija

Politologas, Nacionalinio aviacijos universiteto Tarptautinių santykių katedros profesorius Maksymas Jalis sako, kad dabar sunku įžvelgti Bideno administracijos strategiją, kokius tikslus ji kelia sau Ukrainoje, padedant matyti šio karo pabaigą.

„Ar tai galutinis Rusijos pralaimėjimas, ar tai kompromisinis variantas“, – sako jis „Focus“. Didžiausia JAV parama. Tai yra kliūtis. Taigi galima teigti, kad Bideno administracija neturi strategijos Ukrainos pergalei“.

 

Jalis priduria: „Vašingtonas tradiciškai daro viską, kad Ukraina nepralaimėtų. Tačiau toks atsakymas Ukrainai netinka“.

„Matome, kad amerikiečiai labai dozuotai teikė ir teikia pagalbą Ukrainai. Prieš įsiveržimą atsisakė mums suteikti net „Stinger“ (nešiojamąsias priešlėktuvinių raketų sistemas „žemė-oras“). Nesisekus deryboms Stambule — pradėjo duoti artileriją. Bet tai atsitiko tik situacijai paaštrėjus ir pasikeitus Rusijos pranašumo linkme. Po Lysyčansko kritimo mums davė HIMARS, bet to neužteko. Jau nekalbant apie ATACMS arba F-16. Tai yra visa ši strategija buvo skirta tam, kad Ukraina nepralaimėtų, bet ir nelaimėtų“, – priduria ekspertas.

Pinigai Ukrainoje: naujų galimybių paieška

Naujųjų metų išvakarėse, gruodžio 27 d., JAV paskelbė apie paskutinio karinės pagalbos paketo suteikimą Ukrainai – 250 mln. USD. Taigi, kalbant apie šiuos paketus, jų likimas nežinomas. Nežinia, kokio lygio karinė ir finansinė JAV parama išliks. Tai priklauso nuo to, ar bus priimtas papildomo finansavimo įstatymo projektas, kur Ukrainai siūloma skirti daugiau nei 60 mlrd. USD.

JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno teigimu, apie 90 % skirtų lėšų lieka Amerikos ekonomikai, kurios turėtų būti išleistos darbo vietoms kurti ir ginklų atsargoms atnaujinti.

 

2023 metais JAV Kongreso respublikonai ir demokratai negalėjo susitarti dėl šių metų Amerikos vyriausybės darbo finansavimo. Ir tik prieš kelias dienas susitarimai buvo pasiekti. Pasak Atstovų Rūmų pirmininko Johnsono, „susitarimas numato iš viso 1,6 trilijono JAV dolerių federalinių išlaidų“. Dabar biudžetas turi būti priimtas laikotarpiu nuo sausio 19 iki vasario 2 d. Lygiagrečiai turėtų būti svarstoma ir iniciatyva padėti Ukrainai. Ir tai jau politiškai susiję su JAV pietinės sienos problema.

Leidinys „Politico“, remdamasis pagrindiniu respublikonų atstovu Jamesu Lankfordu, prognozuoja, kad susitarimo tekstas gali būti paskelbtas šią savaitę.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(3)
(6)
(-3)

Komentarai ()