„Tai gyvuoja nuo pat pradžių“. Bidenas nenori lemiamo Rusijos pralaimėjimo kare. Kas vyksta  (6)

Britų žurnalistas Dominicas Lawsonas atkreipia dėmesį į Vakarų lyderių rodomą netikrumą dėl tolesnės karinės paramos Ukrainai. Šiame fone išsiskiria labiau pasitikinčo Rishi Sunako pozicija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV prezidento Joe Bideno administracija gali būti nesuinteresuota visiška ir ryžtinga Ukrainos pergale prieš Rusijos Federaciją. Vienas iš prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjų neva pareiškė, kad Kijeve toks variantas buvo svarstomas nuo pat plataus masto karo pradžios. Britų žurnalistas Dominicas Lawsonas padarė tokią prielaidą „The Sunday Times“ straipsnyje, paskelbtame sausio 14 d.

Britas rašo, kad pernai gruodį savo kelionėje į Ukrainą Ukrainos prezidento aplinkos pareigūnų teiravosi, ar jiems kyla jausmas, kad Baltųjų rūmų vadovas tikrai nenorėjo, kad Rusija būtų ryžtingai nugalėta kare.

„Jis šypsodamasis atsakė: „Ši teorija gyvuoja nuo pat pradžių“, – pašnekovą cituoja Lawsonas.

Žurnalistas įvertino per pastaruosius dvejus metus į Ukrainą ateinančią Vakarų teikiamą karinę pagalbą, taip pat Vakarų lyderių veiksmuose periodiškai pastebimą nesaugumą kalbant apie galingą ginkluotę.

Visų pirma Lawsonas palietė klausimą dėl Ukrainos ginkluotųjų pajėgų aprūpinimo vokiškomis „Taurus“ raketomis ir Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo poziciją. Kaip pabrėžė Bundestago užsienio reikalų komiteto vadovas Norbertas Rettgenas, Scholzas iš tikrųjų baiminasi, kad tokių ginklų tiekimas gali išprovokuoti Rusijos eskalaciją. Anot jo, Vokietijos kancleris laviruoja formatu „Rusija neturi laimėti, Ukraina neturi pralaimėti“ ir atsargiai vengia prisirišti prie Ukrainos pergalės idėjos.

 

„Tą patį galima pasakyti ir apie Amerikos prezidentą, kuris kruopščiai nenurodo savo galutinio tikslo konflikte“, – pabrėžė Lawsonas.

Kartu yra ir JK ministro pirmininko Rishi Sunako, kuris neseniai lankėsi vizito Kijeve, kurio metu buvo pasirašyta bendradarbiavimo gynybos srityje sutartis. Šis vizitas, žurnalisto įsitikinimu, turėtų tapti savotišku tolesnės paramos Ukrainai pavyzdžiu. Tuo pat metu JK premjeras, skirtingai nei jo kolegos iš JAV ir Vokietijos, tiesiogiai pareiškė, kad Kijevas turi laimėti šį karą.

 

Straipsnio autorius pabrėžia, kad JAV ir Didžioji Britanija turi ypatingų įsipareigojimų Ukrainai kaip šalys, pasirašiusios Budapešto memorandumą, kuriuo 1994 metais buvo pasiūlytos Ukrainos teritorinio vientisumo garantijos mainais į Kijevo sutikimą atsisakyti branduolinių ginklų. Todėl pats laikas Bidenui parodyti aiškesnę poziciją dėl Rusijos ir Ukrainos konflikto.

„Priešingu atveju galime daryti išvadą, kad Vašingtonas nepritaria Ukrainos troškimui visiškai nugalėti tironą, kuris tikrai nori atkurti sovietų imperiją“, – apibendrino Lawsonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(114)
(3)
(111)

Komentarai (6)