Grobiama 800 000 gyventojų šalis. Ką Kinija išdarinėja su kaimynine šalimi (Foto)  ()

Pasak žurnalistų, naujose palydovinėse nuotraukose matyti didelė gyvenvietė. Tos pačios vietovės nuotraukose 2020 m. dar nebuvo didelių statybų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pekinas pamažu perima pasienio zonas Butano šiaurėje. Kinijos Liaudies Respublikos atstovai stato naujas gyvenvietes ir kelių tinklus, kuriuos galima pamatyti neseniai pasirodžiusiuose palydoviniuose vaizduose, rašo žurnalistai, remdamiesi Indijos televizijos kanalo NDTV duomenimis.

Kinijos Liaudies Respublika tokią veiklą vykdo kultūriškai reikšmingame Bayeul regione. „Beyul“ tibetietiškai reiškia slėnį, tai šventa žemė tibetiečių kilmės žmonėms, tokiems kaip Butano gyventojai.

Butane, kuriame gyvena kiek daugiau nei 800 000 gyventojų, praėjusią savaitę vyko visuotiniai rinkimai. Šalis oficialiai laikoma konstitucine monarchija, o karališkajai šeimai skiriamas simbolinis vaidmuo vidaus ir užsienio reikaluose.

Beyul slėniai yra šventi karališkajai šeimai ir strateginis turtas Kinijai, kuri ilgai ieškojo naujų teritorijų, kad įgytų pranašumą prieš varžovę Indiją.

Kinijos Liaudies Respublika veikia netoli Indijos esančiame regione, iš kurio yra kilusi Butano karališkoji šeima. Tačiau Butano vyriausybė atsidūrė sunkioje padėtyje ir, atrodo, yra bejėgė sustabdyti įsiveržimą į savo teritoriją, nepaisant vykstančių derybų su Pekinu dėl sienos susitarimo.

Anot NDTV, nauji palydoviniai vaizdai rodo dideles gyvenvietes šimtams žmonių. Žurnalistai suskaičiavo daugiau nei 200 vieno ir kelių aukštų pastatų. Pranešama, kad tos pačios vietovės nuotraukose 2020 metais dar nebuvo didelės apimties statybų.

 

 

Panašu, kad Kinijos planai neapsiriboja maža Himalajų šalimi ir galbūt geriausiai matomi geopolitinės konkurencijos su Indija, su kuria Butaną sieja siena ir ypatingi diplomatiniai santykiai, fone.

Strateginė Kinijos gyvenviečių padėtis palei sieną su Himalajais kelia nerimą Naujajam Deliui. 2020 m. Indijos laikraštis „The Hindu“ pranešė, kad Pekinas pasiūlė Butanui „visapusį susitarimą“: Jakarlung ir Menchuma slėnius mainais už strategiškai svarbių vietovių vakaruose perleidimą, pavyzdžiui, Doklamo plokščiakalnį. Kinijos Liaudies Respublikos žemėlapiuose Doklamas nurodytas kaip Kinijos teritorijos dalis, 2017 metais įvyko susirėmimai su Indijos kariuomene.

 

 

Butanas nedrįsta atsisakyti Doklamo ir kitų žemių suvereniteto sumetimais. Karalystę taip pat reglamentuoja sutartiniai įsipareigojimai, susiję su Indijos nacionaliniu saugumu.

2020 metais didžiausia dviejų šalių konfrontacija per beveik 45 metus įvyko kalnuotoje Kinijos ir Indijos pasienio zonoje. Praėjus septyniems mėnesiams po kruvino įvykio, Pekinas pripažino, kad žuvo keturi Kinijos armijos kariai.

Kovos metu buvo naudojamos lazdos, akmenys ir lazdos su vinimis, nes tarp šalių yra susitarta dėl ginklų ar sprogmenų naudojimo ginčijamame regione draudimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(36)
(-19)

Komentarai ()