„Pavirs griuvėsiais“. Laukia nauja Buča. Kremlius svarsto įsiveržimo į NATO scenarijų  ()

Pasak Pasaulinių studijų centro „Strategy XXI“ saugumo programų vadovo Pavlo Lakičiuko, Rusijos Federacija svarsto įvairius įsiveržimo į Aljanso šalis variantus, tačiau nežinoma, kuris iš jų bus atliktas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aljansas dabar rimtai žiūri į Rusijos grėsmes, nors prieš penkerius metus NATO atstovai galėjo ignoruoti tokius signalus. Tai komentare „Focus“ sako Pasaulinių studijų centro „Strategy XXI“ saugumo programų vadovas Pavlo Lakičukas.

„Prieš keletą metų, atrodo, 2017-aisiais rusai surengė strategines vadovavimo ir štabo pratybas, kurių metu sugalvojo įsiveržimo į Baltijos šalis ir Suvalkų koridoriaus užgrobimo variantą. Todėl būtų neteisinga sakyti, kad rusai yra nesvarsto tokio plano. Svarstomi įvairūs variantai, bet nežinia, kuris bus įgyvendintas. Tai priklauso nuo aukščiausios Rusijos Federacijos politinės vadovybės“, – sako jis.

Šiuo metu yra potencialių Rusijos agresijos aukų, kurios to daryti neleidžia, reikalauja ryžtingesnių veiksmų.

Eksperto teigimu, šią situaciją paveikė plataus masto invazija į Ukrainą. 2022-2023 metais NATO perėjo nuo atgrasymo prieš Rusiją rytiniame ir šiaurės rytiniame flanguose strategijos, ir tai jau yra didelis pažanga, prie gynybos nukreipimo prie NATO sienų.

 

„Tačiau mūsų kaimynams to neužtenka: sąjungininkų raminamiems gestams sako, sako, pažiūrėkite, ką rusai padarė Bučoje, Irpinėje ir apskritai Ukrainoje. Jei Rusija užpuls mažas Aljanso valstybes, net penkios dienos apmąstymams yra per daug, per tiek laiko jos pavirs griuvėsiais“, – sako ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(32)
(6)
(26)

Komentarai ()