Vienintelis Rusijos lėktuvnešis gali niekada nebegrįžti. Kur atsidūrė iš jo „atimti“ MiG-29K  ()

Ukrainos gynybos strategijų centro duomenimis, jie buvo dislokuoti Kryme. Iš ten jie tariamai medžioja Ukrainos karinio jūrų laivyno laivus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-25 Vienintelis Rusijos lėktuvnešis gali niekada nebegrįžti. Kur atsidūrė iš jo „atimti“ MiG-29K  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos karinis jūrų laivynas siunčia naikintuvus MiG-29K kovai su Ukraina, kol tęsiasi vienintelio Rusijos lėktuvnešio „Admiral Kuznecov“ remontas.

„Forbes“ duomenimis, senas ir nepatikimas „Kuznecovas“ kapitališkai remontuojamas nuo 2017 m. 58 000 tonų sveriantis devintojo dešimtmečio laivas gali niekada nebegrįžti į mūšį.

Gali būti, kad Rusijos karinis jūrų laivynas kai kuriems iš maždaug 22 išlikusių MiG-29K, kurie buvo skirti lėktuvnešiui, rado kitą paskirtį. Ukrainos gynybos strategijų centro duomenimis, jie buvo dislokuoti Kryme. Iš ten jie tariamai medžioja Ukrainos karinio jūrų laivyno laivus.

Galbūt praėjusį rudenį mažiausiai du MiG-29K iš 100-ojo atskirojo jūrų naikintuvų aviacijos pulko išskrido iš Sakio oro bazės okupuotame Kryme.

Kaip pažymi leidinys, MiG patruliavimo metu skrido kartu su Rusijos karinio jūrų laivyno sunkiaisiais naikintuvais Su-30SM, ieškodami Ukrainos karinio jūrų laivyno katerių, plaukiojančių vakarinėje Juodosios jūros dalyje.

Nuskendus fregatai „Hetman Sahaidachny“, Ukrainos karinės jūrų pajėgos nebeturi didelių karo laivų. Tačiau ukrainiečiai turi daug raketų, oro ir jūrų bepiločių orlaivių, taip pat greitaeigių mažų laivelių.

Laivai gabena Ukrainos specialiąsias pajėgas per reidus Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje. Sprogmenų prikrauti antvandeniniai dronai skverbiasi į uostus, kad smogtų Rusijos karo laivams.

 

Viršgarsinis naikintuvas prieš mažą katerį gali atrodyti nesąžininga kova, tačiau ukrainiečių valčių įgulos dažnai būna aprūpintos raketomis „žemė-oras“. Rugpjūčio mėnesį ukrainiečių įgula pataikė į rusų naikintuvą „Suchoi“, jį, matyt, apgadino ir privertė grįžti į bazę.

„Nenustebkite matydami daugiau MiG-29K danguje virš Ukrainos. Kai kurie Rusijos laivyno MiG-29K patruliuoja Rusijos Arktyje, tačiau didžioji pajėgų dalis – daugiau nei tuzinas reaktyvinių lėktuvų – gali būti skirta operacijoms Kryme“, – rašoma leidinyje.

Mažai tikėtina, kad MiG artimiausiu metu grįš į „Kuznecovą“, nors Kremlius tikisi, kad lėktuvnešis galėtų grįžti į karinį jūrų laivyną šiais metais. Gali būti, kad kapitalinis remontas gali trukti iki 2025 m.

 

Yra net tikimybė, kad „Kuznecovas“ niekada negrįš į laivyną. Lėktuvnešis turi labai mažai tikrosios kovinės galios – galbūt per mažai, kad pateisintų riziką, kurią įgula turi prisiimti kiekvieną kartą, kai išplaukia senas laivas.

Paskutinį kartą, kai „Kuznecovas“ prie Sirijos krantų smogė Sirijos sukilėliams 2016 m., jis dėl gedimų prarado lėktuvus MiG-29 ir Su-33. Laivyno vadovai nusprendė, kad „Kuznecovas“ yra pavojingas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(57)
(0)
(57)

Komentarai ()